Gyurcsányék bezárták, Tiborczék hazavitték: NER-közeli ingatlanspekuláció a Svábhegyen

Gyurcsányék bezárták, Tiborczék hazavitték: NER-közeli ingatlanspekuláció a Svábhegyen

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha alattomos bulvárpropagandában utaznának, akár így is szólhatna cikkük címe: „A Fidesz-kormány egy Tiborcz-barát partiarcnak és a miniszterelnöki vővel üzletelő Soros-ügynököknek privatizálta az ország legértékesebb telkeit!” – írta a Válasz Online a svábhegyi gyermekkórház óriási ingatlanhagyatékáról.

Felidézik, hogy a Fidesz még ellenzékből, 2007-ben elnöki szintről is támadta a „kórházbezárások mögötti ingatlanspekulációt”. – Igen, mi magyarok megérthettük, mi történik körülöttünk. Megértettük, hogy a reformok mögött pénzéhes csoportok csupasz üzleti érdeke rejtőzik. Megértettük, hogy a kórházbezárások mögött ingatlanspekuláció húzódik – idézi a portál Orbán Viktor 2007-es évértékelőjét.

Állami óriáshitel segíti Tiborcz István luxushotel-fejlesztését | Magyar Hang

Jelentős összegű állami kölcsönhöz jut a Tiborcz István közvetett tulajdonában álló Dorottya Investment Zrt., amely egy belvárosi ötcsillagos szálloda fejlesztésén dolgozik - tudta meg a 24.hu. A december elején aláírt hitelszerződés értelmében az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez tartozó társaságnak a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

A Gyurcsány-kormány egyebek mellett a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézetet is megszűnésre ítélte. Ehhez a kórházhoz tartozott a Béla király úti gyermek-tüdőszanatórium – melynek központi egysége a Frivaldszky–Mauthner–Pálffy-műemlékvilla –, a korábbi Svábhegyi Nagyszálló épülete az Eötvös út 2. szám alatt (a fogaskerekű mellett), valamint a Mártonhegyi út és a Költő utca közötti, modernebb szárnyakból álló házcsoport.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. újra és újra próbált túladni a fenti ingatlanegyüttesen, sikertelenül. A kormányra került Fidesz az érintett területek közösségi hasznosításról beszélt, aközben azonban már a Normafa út 20. szám alatti volt MÁV-szanatóriumot is árulni kezdte az állam, ugyancsak eredménytelenül.

Az MNV ilyen előzmények után, 2019 nyarán két hét alatt eladta a fenti telkeket

– úgy ráadásul, hogy a korábbi kórházépületeket összecsomagolták más budapesti és vidéki ingatlanokkal: a Béla király úti tömb mellé a fertőszentmiklósi volt laktanya, a megyaszói kastély, egy gárdonyi földterület, továbbá egy II. és egy XIV. kerületi ingatlan. A második csomag tételei között pedig ott voltak az említett Mártonhegyi, Eötvös és Normafa úti egységek, továbbá II. és III. kerületi telkek.

A portál cikke szerint az árverési eljárás ugyanakkor életszerűtlennek tűnik, hiszen a későbbi győztesek mindössze 10-15 nap alatt észrevették a kiírást, elkészítették a pályázatukat, és át is utaltak egymilliárd forintot az MNV-nek. A csomagban történő értékesítésnél szinte elképzelhetetlen, hogy egy-egy pályázó képes ilyen tempóban teljesíteni. A gyanút csak fokozta, hogy végül hiába sikerült 12 év vesződség után túladni a svábhegyi kórházi területeken (is), a kormányzat nyáron nem nevezte meg a győzteseket.

A Mészáros-Tiborcz duóé a balatonfüredi kikötő is | Magyar Hang

Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közös ingatlankezelő cége, az Appeninn Nyrt. lett a balatonfüredi kikötő új tulajdonosa, a társaság ugyanis megvásárolta a kikötőt üzemeltető Solum-Invest Ingatlanfejlesztő Kft.-t. Minderről a Budapesti Értéktőzsde honlapján tett bejelentést az Appeninn. A közlemény szerint kikötőt üzemeltető vállalatot a cég Balázs Attilával, a Bayer Construct Zrt.

A földhivatali nyilvántartás alapján azonban kiderült, hogy a Béla király úti szanatóriumot is tartalmazó első csomagot a Central European Ingatlanalap vette meg nettó 3,19 milliárd forintért. A második telekegyüttes tulajdonosa pedig a Middle-Europe Convergence Ingatlanalap lett – nettó 2,78 milliárdért. Előbbi kezelője az Equilor-csoport, melynek főalakja a Tiborcz István társaságához tartozó Szécsényi Bálint. A másik nyertes alapot pedig Jellinek Dániel vezette Indotek Groupja irányítja. Ez a cég adott el a napokban egy balatonfüredi vitorláskikötő-üzemeltetőt a kormányfő vejéhez tartozó Appeninn Nyrt.-nek.

A vásárlók személye kapcsán a Válasz Online megjegyzi, hogy egyre több jel utal arra, hogy kialakulóban van egy Tiborcz–Szivek–Szécsényi–Jellinek-sorsközösség. Mint írják, Szécsényi Bálint egyértelműbben kötődik a NER-hez, Jellinek Dániel csak újabban került közel a tűzhöz, és fontos szempont, hogy mindegyiküknek van kapcsolata az MNV-t 2018-ig irányító, Tiborcz Istvánnal jócskán összefonódott Szivek Norberttel. A most feltárt üzlet is jelzi ezt a sorsközösséget, amely azonban, ahogy fogalmaznak, messze túlnyúlik a Svábhegyen.

Orbán Viktor 2007-es beszédére utalva a Válasz Online úgy összegez, hogy mivel az MNV már csomagokban kínálta az eladandó portékáit, feltűnően gyors lefolyású pályázatot szervezett, majd elfelejtett büszkélkedni a győztesek nevével: alighanem klasszikus ingatlanspekulációval van dolgunk. Vagyis pont az történt, mint amivel Orbán Viktor 2007-ben megvádolta Gyurcsány Ferenc kormányát.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.