HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Ügyes trükkel...

Ügyes trükkel húzná csőbe a kormány a fővárost

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a Biodóm, amelyek a Kárpát-medence múltbeli élővilágát idéznék majd fel, hatalmas bukás egyelőre, Persányi Miklós főigazgató a december közepi sajtóbejáráson elmondta, a kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség az építésének befejezéséhez. A kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem adnak több pénzt a projektre, és a fővároshoz irányították a Biodóm ötletgazdáját, Karácsony Gergely ugyanakkor többször elmondta, hogy a fővárosnak nincs pénze rá, hogy a hiányzó összeget kifizesse.

HIRDETÉS

A Biodómmal egy dolgot lehet tenni, és ebben voltaképpen meg is egyeztek Karácsony Gergely főpolgármesterrel, hogy a Liget környékére tervezett Hermina Garázs elnevezésű parkolóház 5-6 milliárdos költségét fordítsák az épületre – mondta el Fürjes Balázs a Klubrádió műsorában csütörtökön. Vagyis a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár nyilatkozata szerint a Liget-projekthez kapcsolódó mélygarázs nem épülne meg.

Ez azonban nem oldaná meg a problémát, hiszen a Biodóm költségvetéséből jóval több hiányzik, ráadásul a parkolóhelyek kiesése lehetetlen helyzetbe hozná a Liget-projektet. És nem mellesleg csapdába csalná a fővárost, amely a Persányi Miklós megálmodta épületre ugyan nem akar pénzt adni, de a mélygarázsra már kénytelen lenne, ha csak nem akarja teljesen átírni a Városliget átalakítását célzó terveket.

A kormányközeli vállalkozóknak is fontos a Liget-projekt | Magyar Hang

A Liget-projektet felügyelő Városliget Zrt.-nél mostanra az egymilliárd forint feletti beszerzések és építési beruházások összértéke is átlépte a 100 milliárdot, ha pedig a nagyobb tervezési és egyéb építési szolgáltatásokat is beleszámoljuk, akkor már a 120 milliárdot közelítik a cég eddigi megrendelései – számolt be róla a G7.hu.

„A Városliget megújításának egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett radikálisan csökkentse a közpark autóforgalmát, amely a mai napig óriási környezeti terhelést jelent a Liget élővilágára nézve” – olvashatjuk a Liget Budapest honlapján. A felszíni parkolóhelyek megszüntetése és a Kós Károly sétány lezárása tenné élhetőbbé a Városligetet. A kiesett – körülbelül 2300 – parkolóhelyeket azonban valahol pótolni kell, ezt szolgálnák a park széleinél tervezett mélygarázsok, a 800 férőhelyes Dózsa György úti, a Vidámpark helyén épülő, 700 férőhelyes Hermina Garázs, és a Hermina úti, 275 férőhelyes garázs.

HIRDETÉS

A Hermina Garázs megépítéséről a Fővárosi Közgyűlés 2017 októberében hozott döntést, amely szerint 2019 végéig el kell készülnie az 5,7 milliárdos beruházásnak. A mélygarázs építését akkor mind a kormány, mind a főváros elkerülhetetlennek minősítette, úgy érveltek, hogy a környék már így is túlterhelt, az élhetőség szempontjából így rendkívül hasznos a megvalósítása. – A megközelíthetőség és a park védelme szempontjából is optimális helyszínre kerülő  6 szintes parkolási létesítmény befogadóképessége elvben biztosítja a Pannon parkkal bővülő Fővárosi Állat- és Növénykert igényein túlmenően, a Fővárosi Nagycirkusz, valamint a meglévő Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda továbbá a Városligeti parkterület várakozóhely igényét is – fogalmaz a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ). A Liget átalakítását szabályozó anyag egyértelműen foglal állást: a három mélygarázs megépítése elengedhetetlen, de még ezek sem biztosítják a megfelelő férőhelyszámot.

Ehhez képest Fürjes Balázs javaslata, amelyben „voltaképpen már meg is egyeztek” Karácsony Gergellyel, hirtelen kivenne 700 parkolóhelyet a rendszerből, felborítva ezzel a Városliget átalakítását.

Fürjes Balázs: Demokraták vagyunk és szeretjük Budapestet, ha a főváros akarja, leáll a Liget-projekt | Magyar Hang

Budapest nem lehet csatatér, mi nem a háborúzás, hanem a békés építkezés pártján állunk – így fogalmazott az Indexnek adott interjújában Fürjes Balázs kormánybiztos, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. (KKBK) vezetője. Elmondta, nem lát új retorikát, nem lettek békülékenyebbek, a kormány ugyanúgy gondolkodik, mint eddig: „nem valósít meg olyan városépítő fejlesztéseket, amelyeket a városvezetés nem támogat”.

A Liget-projektben épülő intézmények miatt ugyanis a jelenleginél is lényegesen több parkolóhelyre lenne szükség, de semmiképpen sem lehetne csökkenteni az eddigi tervekben szereplő férőhelyek számát. Ezzel ugyanis a parkbeli létesítmények működése, vagy a Liget sokat emlegetett élhetősége kerülne veszélybe. Karácsony Gergely kampányában kiemelt helyen szerepelt a Liget-projekt leállítása. A választások után, immár főpolgármesterként folytatta ezt a retorikát, a Fővárosi Közgyűlés november 5-én el is fogadta Karácsony javaslatát, amelynek értelmében a már megkezdett épületek befejeződhetnek, újak azonban nem épülhetnek. Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy a kormány semmit nem erőltet, amit a főváros nem akar. A határozat elsősorban az egykori Petőfi Csarnok helyén felépítendő Új Nemzeti Galériát érinti, hiszen ott még csak a tervezés fázisánál tart a projekt. A főpolgármester legutóbb a 24.hu-nak adott interjújában ismételte meg, hogy egyáltalán nem akar új galériát a Ligetbe.

Csakhogy az ügyben, a főpolgármesteri nyilatkozatok ellenére konkrét lépés nem történt, a múzeum tervezésére elköltöttek eddig több mint kétmilliárd forintot csak a tervekre, a munkálatok pedig nem torpantak meg.

Ha azonban a főváros és a kormány valóban megegyezett, és a Hermina Garázs kiesik a projektből, akkor az megkérdőjelezheti a Nemzeti Galéria felépülését, sőt hatással lehet a teljes Liget-projektre. A mélygarázs hiánya így csapdahelyzetet teremt a főváros számára. Hiszen ha belemennek az alkuba, vagy borítják a a Liget átalakítására vonatkozó terveket, amelynek költségeit ugyancsak elő kell teremteni valahonnan, vagy a mélygarázs megépítését kell finanszírozniuk. És mivel a hatmilliárd nem elég a Biodóm befejezéséhez, végül még a fennmaradó, jelen állás szerint 14 milliárdos részt is ki kell fizetnie valakinek.

A harmadik lehetőség, hogy szó sincs csapdáról, sokkal inkább kompromisszumról, amellyel úgy fejezhető be a Biodóm és a Liget-projekt további része is, hogy Karácsony Gergelyen nem kérhetik számon az építkezések leállításáról szóló kampányígéreteit, hiszen kényszerhelyzetbe került a kormány miatt.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,826lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Konfliktus Szíriában: A törökök Európára engedhetik a menekülteket

Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket.

Ferenc pápa gyengélkedik