HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Cáfolta az MT...

Cáfolta az MTI-t a csótányokról beszélő nyugalmazott püspök

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Teljesen kiforgatták a szavait – ezt állította az Index.hu megkeresésére Csuka Tamás nyugalmazott református püspök. Lapunk is beszámolt róla hogy az MTI vasárnapi hírfolyamában megjelent beszámoló szerint a püspök arról beszélt Kismaroson, a málenkij robot áldozatairól való megemlékezésen, hogy a Helsinki Bizottság gyufásdobozban csótányokat csempészett a váci fegyházba, hogy ezzel lejárassa a börtönt.

HIRDETÉS

Csuka Tamás állítása szerint valójában azt mondta, hogy „a dörzsölt és minden hájjal megkent elítéltek egymásnak adogatták a dobozban a poloskát meg a csótányt”. Így amikor tudták, hogy jön a körülmények ellenőrzésére a Helsinki Bizottság, eljátszhatják nekik, hogy itt milyen rosszak a körülmények.

– Normális ember ilyesmire nem is gondol – szögezte le a portál kérdésére a lelkész, aki szerint a poloskákat zárkáról zárkára adták egymásnak a rabok. Mint mondta, vannak poloskák a börtönben, ez tény, de sajnos a kórházban is vannak, és még hozzájuk, a gyülekezeti házba is bemennek.

Egy nyugalmazott püspök szerint csótányokat csempészett a váci börtönbe a Helsinki Bizottság | Magyar Hang

Nagyon keményen nekifeszült Csuka Tamás nyugalmazott református püspök a Magyar Helsinki Bizottságnak, összhangban Orbán Viktor és a Fidesz mostanában hangoztatott támadó retorikájával. A málenkij robot áldozataira emlékeztek Kismaroson Rétvári Bence államtitkár részvételével, amikor Csuka Tamás – az MTI beszámolója szerint – a „mindennapi életben is tetten érhető igazságtalanságokra hívta fel a figyelmet”.

Csuka Tamás hozzátette, ő a hétvégén elmondott beszédében éppen a Helsinki Bizottságot vette védelmébe, hogy őket rázzák át, vagy próbálják átrázni az elítéltek. A lelkész megjegyezte, a rendezvényen jelenlévő gyülekezet tudja igazolni, amit elmondott, és úgy tudja, a helyszínen felvétel is készült.

HIRDETÉS

Az állami hírügynökség hírfolyamában hétfőn délelőtt továbbra is elérhető volt a beszámoló, változatlanul. Ebben szó szerint az szerepel: „Felháborítónak nevezte a váci fegyházban általa személyesen megtapasztalt, civil szervezetek által kifejtett lejárató tevékenységet. Példaként említette a Helsinki Bizottság akcióját, amikor gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait”.

A változtatásra egészen hétfőn délután kettő óráig kellett várni. Megjelent a „hibaigazítás”, amely már Csuka Tamás cáfolatával összhangban van. “Felháborodik a lelkem, mert ’90 óta én bejárok a váci fegyházba, és amikor a Helsinki Magyar Bizottság látogatóba jött, akkor nevetve mesélték, hogy gyufásskatulyákban kértek be csótányokat, és egymásnak adogatták a zárkában, így bizonyítva, hogy milyen nehéz körülmények között élnek” – olvashatók már egészen új értelmet nyert szavai a püspöknek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,702lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Öt magyar van karanténban Tenerifén

A tiszteletbeli konzul kapcsolatban van két családdal, és még egy külügyi munkatárs utazott oda az ő segítésükre.