Cáfolta az MTI-t a csótányokról beszélő nyugalmazott püspök

Cáfolta az MTI-t a csótányokról beszélő nyugalmazott püspök

Csuka Tamás református tábori püspök megáldja a Corvin közben felavatott emléktáblát Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége 1956-2016 - A magyar ifjúság történelmet írt címmel tartott megemlékezésén 2016. október 20-án. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesen kiforgatták a szavait – ezt állította az Index.hu megkeresésére Csuka Tamás nyugalmazott református püspök. Lapunk is beszámolt róla hogy az MTI vasárnapi hírfolyamában megjelent beszámoló szerint a püspök arról beszélt Kismaroson, a málenkij robot áldozatairól való megemlékezésen, hogy a Helsinki Bizottság gyufásdobozban csótányokat csempészett a váci fegyházba, hogy ezzel lejárassa a börtönt.

Csuka Tamás állítása szerint valójában azt mondta, hogy „a dörzsölt és minden hájjal megkent elítéltek egymásnak adogatták a dobozban a poloskát meg a csótányt”. Így amikor tudták, hogy jön a körülmények ellenőrzésére a Helsinki Bizottság, eljátszhatják nekik, hogy itt milyen rosszak a körülmények.

– Normális ember ilyesmire nem is gondol – szögezte le a portál kérdésére a lelkész, aki szerint a poloskákat zárkáról zárkára adták egymásnak a rabok. Mint mondta, vannak poloskák a börtönben, ez tény, de sajnos a kórházban is vannak, és még hozzájuk, a gyülekezeti házba is bemennek.

Egy nyugalmazott püspök szerint csótányokat csempészett a váci börtönbe a Helsinki Bizottság | Magyar Hang

Nagyon keményen nekifeszült Csuka Tamás nyugalmazott református püspök a Magyar Helsinki Bizottságnak, összhangban Orbán Viktor és a Fidesz mostanában hangoztatott támadó retorikájával. A málenkij robot áldozataira emlékeztek Kismaroson Rétvári Bence államtitkár részvételével, amikor Csuka Tamás - az MTI beszámolója szerint - a „mindennapi életben is tetten érhető igazságtalanságokra hívta fel a figyelmet".

Csuka Tamás hozzátette, ő a hétvégén elmondott beszédében éppen a Helsinki Bizottságot vette védelmébe, hogy őket rázzák át, vagy próbálják átrázni az elítéltek. A lelkész megjegyezte, a rendezvényen jelenlévő gyülekezet tudja igazolni, amit elmondott, és úgy tudja, a helyszínen felvétel is készült.

Az állami hírügynökség hírfolyamában hétfőn délelőtt továbbra is elérhető volt a beszámoló, változatlanul. Ebben szó szerint az szerepel: „Felháborítónak nevezte a váci fegyházban általa személyesen megtapasztalt, civil szervezetek által kifejtett lejárató tevékenységet. Példaként említette a Helsinki Bizottság akcióját, amikor gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait”.

A változtatásra egészen hétfőn délután kettő óráig kellett várni. Megjelent a „hibaigazítás”, amely már Csuka Tamás cáfolatával összhangban van. "Felháborodik a lelkem, mert '90 óta én bejárok a váci fegyházba, és amikor a Helsinki Magyar Bizottság látogatóba jött, akkor nevetve mesélték, hogy gyufásskatulyákban kértek be csótányokat, és egymásnak adogatták a zárkában, így bizonyítva, hogy milyen nehéz körülmények között élnek" – olvashatók már egészen új értelmet nyert szavai a püspöknek.