HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Fejet hajtott...

Fejet hajtott a kormánynak a Kúria

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Megvizsgálja idén a Kúria – többek között – a kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatban – áll a szervezet közleményében. A szakértői grémiumok felállításáról az elnök döntött, Darák Péter felkérte a csoportok vezetőit hipotéziseik kidolgozására és az elemzői munkában részt vevők megnevezésére.

Orbán: Úgy vagyok boldog, ahogy vagyok | Magyar Hang

Az évnyitó sajtótájékoztatón Orbán Viktor nemzeti klímastratégiát jelentett be, továbbá elérhetőnek nevezte 2050-re a klímasemlegességet. Az ápolóknak és egészségügyi dolgozóknak nagy béremelést ígért, továbbá gazdaságvédelmi akciótervet, idén két új nemzeti konzultációt, valamint a családvédelmi támogatások kibővítését.

2020-ban a Kúria az alábbi jogterületek bírósági gyakorlatát vizsgálja:

HIRDETÉS
  • A kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételei a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatban
  • Az emberkereskedelem értelmezésével kapcsolatos bírói gyakorlat
  • A nemzetközi magánjogról szóló 2017. évi XXVIII. törvény bírói gyakorlata
  • Az építésügyi hatósági eljárások gyakorlata
  • Az atipikus foglalkoztatási formák bírói gyakorlata

Mint írták, a következő hetekben kiemelten vizsgálja a Kúria a kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatban. A joggyakorlat-elemző csoport feladata a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény értelmében az ítélkezési gyakorlat vizsgálata, bírósági döntések elemzése.

„Vége a világnak, ha a miniszterelnök a bíróságok ellen uszít” | Magyar Hang

Arról a közlemény nem szól, hogy Orbán Viktor miniszterelnök másfél héttel ezelőtt megtartott kormányinfóján élesen bírálta mindkét intézményt. Igazságtalannak nevezte például – a győri gyerekgyilkosság kapcsán – hogy a büntetés letöltése előtt szabaduljon valaki, aki gyilkossági kísérletért került börtönbe. Beszélt arról is, hogy a fogvatartási körülmények miatt nem szabad fizetni elítélt bűnözőknek. – Elítélt bűnözőknek fizetünk azért, mert a fogva tartás nem volt megfelelő? Ez egy lehetetlen állapot, konzultáltam igazságügyi miniszterrel, és mondtam, hogy egy fillért se fizessünk – mondta a kormányfő.

A képet ugyanakkor árnyalja, hogy Darák Péter néhány napja az Inforádió műsorában arról beszélt, hogy a joggyakorlat-elemzés témájára a tavalyi évben az ország számos törvényszéke, az Országos Bírósági Hivatal, valamint a jogászi hivatásrendek képviselői tettek javaslatot.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,924lájkolóTetszik
3,179követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek