HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kincses Gyula...

Kincses Gyula: minimum 500 milliárd forint pluszt kellene tenni az egészségügybe

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Legalább 500 milliárd forintos pluszforrást kellene szigorúan programokhoz kötve az egészségügybe tenni a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint. Kincses Gyula a Világgazdaság című napilapnak adott interjújában arról is beszélt, hogy január végén szeretne találkozni Kásler Miklóssal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével.

Kincses Gyula szerint az 500 milliárd forint (a GDP arányos, 6,6 százaléka) nem túl sok, de nem is kezelhetetlenül kevés, azonban még így sem követi a magyar gazdaság bővülő lehetőségét. Az igazi gond szerinte a magánköltés magas aránya, ugyanis az egészségügyi kiadások több mint 30 százalékát a betegek fizetik. Kincses Gyula hangsúlyozta, a magánegészségügy humánerőforrás-elszívó hatása már a közellátás biztonságát veszélyezteti. A magán és a közellátás merev szétválasztását ugyanakkor nem tartja sem reálisnak, sem technikailag megoldhatónak.

A szakember az alapellátással kapcsolatban azt monda, a betöltetlen praxisok feltöltése miatt létrehozott letelepedési praxispályázatok sem közép- sem pedig hosszútávon nem életképesek. Ő inkább a praxisközösségeket támogatná, de a legjobb megoldás a csoportpraxis lenne, ami egyfajta mini-rendelőintézetként kellene, hogy működjön.

Kincses Gyula: A közöny a legfőbb ellenségünk | Magyar Hang

A korábban a MOK által hangoztatott, minimum 1 millió forintos orvosbér mögött az elnök szerint van egészségpolitikai támogatás. Mind mondta, a kamarán belül nagy erőkkel dolgoznak a bérek kiigazításán, céljuk, hogy a V4-ekhez és Ausztriához viszonyított mértékben is elfogadhatóak legyenek az orvosi fizetések.

HIRDETÉS

A hálapénzzel kapcsolatban megerősítette a MOK korábbi álláspontját, amely szerint csak úgy lehet megszüntetni, ha nem többlépcsős, de jelentős béremelést hajt végre a kormány. Hozzátette, egyéb transzparenciai lépésekre, a várólistával kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos lépésekre is szükség van.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,644lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek