Hogy kapott magyar állampolgárságot a Németországban lekapcsolt állítólagos kínai ügynök?

Hogy kapott magyar állampolgárságot a Németországban lekapcsolt állítólagos kínai ügynök?

Ungár Péter (Fotó: Magyar Hang/Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának összehívását és a titkosszolgálati vezetők meghallgatását kezdeményezte Ungár Péter (LMP), miután egy magyar állampolgársággal is bíró német diplomata, illetve két lobbista ellen vizsgálat indult kémkedés gyanújával.

– Külföldi sajtóértesülések szerint a diplomata Gerhard Sabathil, aki amellett, hogy több magas rangú pozíciót is betöltött az EU intézményrendszerén belül az elmúlt években magyar állampolgárságot is szerzett – írta a politikus Stummer János (Jobbik) bizottsági elnöknek a lapunk birtokába került levélben. A berlini hatóságok szerint Gerhard Sabathil két társával együtt az unió szervezeteiről szolgáltatott adatokat Kínának.

Ungár Péter azért is tartja szükségesnek a testület összehívását, mert Kína az Európai Unión belüli terjeszkedés egyik kulcsországaként tekint Magyarországra.

Sabathil – amint az a Hvg.hu cikkéből kiderül – magas rangú tisztségeket töltött be az Európai Bizottságban a versenypolitikai és iparpolitikai területeken. 2011-ben az uniós külügyi szolgálathoz szegődött volna, 2015-től pedig egy ideig ő volt az EU felelőse a Kelet-Ázsiával és a csendes-óceáni térséggel való kapcsolattartásért, majd Szöulba nevezték ki EU-nagykövetnek.

A Hvg.hu idézte a Bloomberg hírügynökség cikkét, amely szerint a kínai kommunista vezetésnek nem érdeke, hogy életképesek legyenek a demokratikus kormányok, és egyre nagyobb mértékben próbálnak meg beszivárogni a demokráciákba. Ezen tevékenység során Brüsszel – egyes értelmezések szerint – egyre inkább kémközponttá válik.

A kínai aktivitás növekedésének mindenképpen köze van a Huawei-jel kapcsolatos vitának. A német hírszerzés vezetője, Bruno Kahl szerint a cég erősen kötődik a Kínai Kommunista Párthoz, illetve az ország titkosszolgálatához.