HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kész a határo...

Kész a határozat: Nem fizet a kormány „egyes ügyekben”

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Megjelent a hivatalos kormányhatározat arról, hogy felfüggesztik a börtönkörülmények miatt indított kártérítések kifizetését. A Magyar Közlönyben szereplő határozat címe hivatalosan: a börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárásokkal kapcsolatos visszaélésékkel szembeni azonnali fellépésről.

HIRDETÉS

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte: a magyar kormány célja, hogy megállítsa a börtönbizniszt, amely mára több milliárdos pénzügyi iparággá vált. – A börtönben ülő bűnözők, ügyvédjeik segítségével már 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen és 10 milliárd forintot pereltek ki a rossz börtönkörülményekre hivatkozva. A kormány álláspontja szerint ez visszaélés az európai uniós és a magyar jogszabályokkal. – A börtönbiznisz károsítja az államot, károsítja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét – közölték. Arra hivatkoztak, hogy a „társadalom nem azért küldi a bűnözőket a börtönbe, hogy ott meggazdagodjanak és milliomosokká váljanak”.

A kormány azt is leszögezte, hogy 2010 óta folyamatosan nő a börtönökben a férőhelyek száma, új börtönök épültek és börtönfejlesztések zajlanak.

„Vége a világnak, ha a miniszterelnök a bíróságok ellen uszít” | Magyar Hang

A közlönyben megjelent rendelet azért ennél árnyaltabb. Abban már az szerepel, hogy a miniszterelnök felhívja az igazságügyi minisztert: „az egyes ügyekben a jogszabályok által biztosított legvégső időpontig a börtönzsúfoltság miatti kártalanítások kifizetését haladéktalanul függessze fel”. Vagyis „egyes ügyekben” és a „jogszabályok által biztosított legvégső időpontig”.

HIRDETÉS

Orbán Viktor a szűk két héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján beszélt először erről a témáról. – Elítélt bűnözőknek fizetünk azért, mert a fogva tartás nem volt megfelelő? Ez egy lehetetlen állapot, konzultáltam igazságügyi miniszterrel, és mondtam, hogy egy fillért se fizessünk – közölte akkor. Majd folytatta a múlt pénteki rádióinterjújában is, ahol azt fejtette ki, hogy eszes ügyvédek rájöttek, hogy az európai szabályok a börtönbeli kínzásról lazák, és ebből jó üzletet lehet csinálni. – A börtön nem egy romantikus hely, ott előfordulhat, hogy időnként az elítéltek sérelmére történik valami – mutatott rá, majd hozzátette, ilyenkor az áldozat megkapja a kártérítést, de a jelenlegi gyakorlat szerinte a joggal való visszaélés.

Nem hagyta szó nélkül a miniszterelnök szavait a Magyar Ügyvédi Kamara sem, amelynek elnöksége – mint írták – aggodalommal tekint a bíróságok és az ügyvédi tevékenység elleni összehangolt hangulatkeltésre. – Mindez rombolja az igazságszolgáltatás tekintélyét és az állampolgárokat arra sarkallhatja, hogy jogerős hatósági, bírósági döntések végrehajtását megtagadják – közölték. Úgy vélték, hogy a támadások figyelmen kívül hagyják, hogy az ügyvéd joga és kötelessége az ügyfelei érdekeinek elsődlegessége alapján a jogi képviselet ellátása, adott esetben akár az állammal szemben is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,823lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Breaking: legalább 22 török katona meghalt egy szíriai bombázásban

A helyzetet súlyosbítja, hogy az Idlib városáért folytatott küzdelemben Oroszország is részt vesz, mégpedig a törökök ellenében, a szíriai kormányerők mellett.

Ferenc pápa gyengélkedik