Beneda Attila próbálta megnyugtatni az ENSZ-bizottság tagjait a roma kártérítések ügyében

Beneda Attila próbálta megnyugtatni az ENSZ-bizottság tagjait a roma kártérítések ügyében

Gyöngyöspata, cigánysor (Fotó: Takács Kitti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának mai ülésén is szóba került, hogy a kormány nem fizetné ki a gyöngyöspatai cigány fiataloknak a szegregált oktatás miatt megítélt kártérítést, ehelyett természetben „fizetne”, többek között képzéssel, oktatással. A kérdést, miszerint igazak-e az erről szóló hírek, a magyar kormányt képviselő Beneda Attila család- és ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár kapta egy dél-afrikai delegálttól.

A 444.hu által ismertetett videó szerint Beneda azt mondta, szeretne mindenkit teljességgel megnyugtatni, hogy „a magyar kormány természetesen tiszteletben tartja a független magyar bíróságok döntését”.

Fidesz: igazságos a gyöngyöspataiak oktatással történő kártérítése | Magyar Hang

Majd hozzátette, „Mindenképpen szeretnénk elkerülni [...], hogy a Kúria döntése által keletkezett bármilyen pénzbeli vagy természetbeni kifizetés ne a gyerekekhez jusson”. Egyébként jelenleg is folynak egyeztetések a kormány és az érintettek között az ügyben – jegyezte meg.

Ismeretes, a közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy közel 100 millió forintos kártérítést ítéltek meg szegregáció miatt. A kormányfő szerint így pénzt adnának a semmiért.

Közben a Gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat azt közölte, hogy ma több gyöngyöspatai is feljelentést tett a rendőrségen, miután névtelen fenyegetéseket kaptak.