HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Közpénzzel ki...

Közpénzzel kitömött ügyvédi iroda képviselte az államot a gyöngyöspatai szegregációs perben

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Százmilliókat költöttek már el az elmúlt években állami intézmények annál az ügyvédi irodánál, amely a gyöngyöspatai szegregációs perben az érintett iskola fenntartóját képviselte. Az Őszy Ügyvédi Irodáról van szó.

HIRDETÉS

Azt, hogy a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában szegregáció zajlik, vagyis elkülönítik a cigány és nem cigány gyerekeket, már 2012-ben kimondta a bíróság. Miután azonban az intézmény nem változtatott az addigi gyakorlaton, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elindította a most reflektorfénybe került kártérítési pert. A végeredmény pedig jól ismert, hiszen napok óta ettől – is – hangos a közbeszéd: összesen csaknem 100 millió forintos kártérítést kellene kifizetni nagyságrendileg 60 egykori diáknak, amiért nem kapták meg a megfelelő oktatást.

Pénz helyett természetben fizetnék ki a gyöngyöspatai romák kártérítését | Magyar Hang

Orbán Viktor év eleji sajtótájékoztatóján beszélt arról, ha gyöngyöspatai lenne, akkor jogosnak tartaná a kérdést: „A velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben én meg itt keccsölök egész nap.”

Értő fülekre talált a kormányfő felháborodása, a tankerület és az önkormányzat a bírósági ítélet ellenére nem fizetett. (A Kúrián felülvizsgálati eljárás zajlik.) A kormányzat javaslata szerint pénzt ezután sem kapnának a korábbi tanulók, hanem természetben kapnának „jóvátételt”. Ez lényegében oktatást jelent az iskolában már sok éve végzett fiataloknak.

HIRDETÉS

Miközben a megítélt összegen a kormányoldalon fel vannak háborodva, érdemes azt is megnézni, ők vajon mennyi közpénzt költöttek el arra, hogy az ominózus perben az álláspontjukat képviseljék. A Magyar Hang már közérdekű adatigénylést nyújtott be az összeg kiderítésére, a választ még várjuk.

„Segédmunkások lesznek, míg élnek a földön” | Magyar Hang

Az Őszy Ügyvédi Irodának azonban nem ez az első kormányzati, vagy kormányzati szervektől érkező megbízása. Dolgozott már az évi 80 milliárdnyi közpénzből működő MTVA-nak, ahogyan a most is érintett Klebelsberg Központnak, vagyis elődjének, a Klik-nek is. A Direkt36 2016 tavaszán írta meg, hogy ezt az ügyvédi irodát bízták meg a közmédia egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. képviseletével. Nem sokkal később az Átlátszó számolt be arról, hogy a megelőző bő két évben az MTVA 214,85 millió forintot fizetett ki az Őszy Ügyvédi Irodának.

Érdemes megjegyezni, hogy az iroda vezetője, Őszy Tamás kapcsolatba hozható a Fidesz korábbi erős emberével, Várhegyi Attilával. A Direkt36 írta meg, hogy Őszy Tamás 2009-ben Várhegyi feleségével közösen alapította meg a Myself Consultingot, majd nem sokkal később kiszállt onnan. Az is kiderült – ez már a 444.hu cikkéből – hogy Őszy Tamás volt a céges ügyvédje annak a Keszthelyi Eriknek, akinek cégei egy időben szinte az összes állami cégnek alkuszkodtak már, amivel közbeszerzés vagy pályázat nélkül jut hatalmas pénzekhez az államból.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,685lájkolóTetszik
3,046követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek