HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Megunta Cser ...

Megunta Cser Ágneséket a MOK, felélesztik a Magyar Orvosok Szakszervezetét

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Újabb stációjához érkezett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Cser Ágnes vezette, reprezentatívnak tartott egészségügyi szakszervezet – a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) – közötti ellentét: a MOK bejelentette, hogy feléleszti „régóta létező, ám eddig nem sok fényt kapó” szakszervezetet, a Magyar Orvosok Szakszervezetét (MOSZ).

A kamara ma megjelent közleményében azt írja: 2019 novemberében megválasztott új vezetés célkitűzése, hogy a MOK olyan szervezetté váljon, amely aktívan tesz is valamit az ágazat rendbetételéért. „A magyar jog szerint azonban, bármennyire is szeretnénk, jelenleg valamire nincs magától értetődő jogunk: nem ülhetünk ott a mindenkori politikai erők és ágazati képviselők között az egészségügyi bértárgyalásokon. Erre ugyanis csak az ágazat úgynevezett reprezentatív szakszervezetének van lehetősége, ami jelenleg a Cser Ágnes vezette MSZ EDDSZ. Bár felvettük egymással a kapcsolatot, és bár elmentünk közösen az Emberi Erőforrások Minisztériumába tárgyalni 2020. január 15-én, a tárgyalásokat követő nyilatkozatok alapján egyértelművé vált számunkra, hogy az MSZ EDDSZ nem tudja kellő hatékonysággal és elhivatottsággal képviselni a magyar orvosok érdekeit” – áll a MOK közleményében, amely szerint ezért minden orvost arra buzdítanak, hogy lépjen be a MOSZ-ba.

Becsléseik szerint nagyjából tízezer orvos belépésével érhetik el az ágazati reprezentativitást, ezáltal jogszerű és mellőzhetetlen tárgyalófelekké válhatnak az orvosi bértárgyalásokon. 

Az orvosi kamara és Cser Ágnesék között a hónap közepi, az Emmiben folytatott sztrájktárgyalást követően éleződtek ki az ellentétek. A MOK már ezen egyeztetés előtt közzétette bérjavaslatát: a rendszerbe belépő, kezdő rezidensnek 687 837 forint, egy öt éve rezidensként dolgozónak 875 906 forint, egy kezdő szakorvosoknak 1,15 millió forint, egy 37 éves szakorvosi tapasztalattal rendelkező orvosnak kétmillió forint felett lenne a bruttó alapbére. Javaslatuk szerint az egylépcsős béremelést jövő év elejétől kellene alkalmazni, és ezzel egy időben büntethetővé kellene tenni a paraszolvenciát.

HIRDETÉS

Ez utóbbi annyira kiverte a biztosítékot az MSZ EDDSZ vezetőjénél, hogy az Emmi egészségügyi államtitkárával, Horváth Ildikóval közösen tartott sajtótájékoztatón ítélte el a kamarát, majd a köztévében is kifejtette: a javaslat elhamarkodott, etikátlan. „Az orvos és a beteg büntetése a hálapénz miatt megrontaná a közöttük lévő bizalmi kapcsolatot, ami nélkülözhetetlen, ahhoz, hogy tisztességes gyógyító munka folyjon” – hangoztatta a reprezentatív szakszervezet vezetője. Cser Ágnest lapunknak is sikerült elérnie. Kifejtette, hogy meglátása szerint a MOK-on belül nincs egyetértés a paraszolvencia kriminalizálását illetően.

A MOK és az MSZ EDDSZ egymásnak feszüléséről, illetve a paraszolvencia kirminalizálásáról a Magyar Hang e heti, 2020/4. számában olvashat bővebben!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,653lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek