HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Megunta Cser ...

Megunta Cser Ágneséket a MOK, felélesztik a Magyar Orvosok Szakszervezetét

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Újabb stációjához érkezett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Cser Ágnes vezette, reprezentatívnak tartott egészségügyi szakszervezet – a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) – közötti ellentét: a MOK bejelentette, hogy feléleszti „régóta létező, ám eddig nem sok fényt kapó” szakszervezetet, a Magyar Orvosok Szakszervezetét (MOSZ).

HIRDETÉS

A kamara ma megjelent közleményében azt írja: 2019 novemberében megválasztott új vezetés célkitűzése, hogy a MOK olyan szervezetté váljon, amely aktívan tesz is valamit az ágazat rendbetételéért. „A magyar jog szerint azonban, bármennyire is szeretnénk, jelenleg valamire nincs magától értetődő jogunk: nem ülhetünk ott a mindenkori politikai erők és ágazati képviselők között az egészségügyi bértárgyalásokon. Erre ugyanis csak az ágazat úgynevezett reprezentatív szakszervezetének van lehetősége, ami jelenleg a Cser Ágnes vezette MSZ EDDSZ. Bár felvettük egymással a kapcsolatot, és bár elmentünk közösen az Emberi Erőforrások Minisztériumába tárgyalni 2020. január 15-én, a tárgyalásokat követő nyilatkozatok alapján egyértelművé vált számunkra, hogy az MSZ EDDSZ nem tudja kellő hatékonysággal és elhivatottsággal képviselni a magyar orvosok érdekeit” – áll a MOK közleményében, amely szerint ezért minden orvost arra buzdítanak, hogy lépjen be a MOSZ-ba.

Becsléseik szerint nagyjából tízezer orvos belépésével érhetik el az ágazati reprezentativitást, ezáltal jogszerű és mellőzhetetlen tárgyalófelekké válhatnak az orvosi bértárgyalásokon. 

Az orvosi kamara és Cser Ágnesék között a hónap közepi, az Emmiben folytatott sztrájktárgyalást követően éleződtek ki az ellentétek. A MOK már ezen egyeztetés előtt közzétette bérjavaslatát: a rendszerbe belépő, kezdő rezidensnek 687 837 forint, egy öt éve rezidensként dolgozónak 875 906 forint, egy kezdő szakorvosoknak 1,15 millió forint, egy 37 éves szakorvosi tapasztalattal rendelkező orvosnak kétmillió forint felett lenne a bruttó alapbére. Javaslatuk szerint az egylépcsős béremelést jövő év elejétől kellene alkalmazni, és ezzel egy időben büntethetővé kellene tenni a paraszolvenciát.

HIRDETÉS

Ez utóbbi annyira kiverte a biztosítékot az MSZ EDDSZ vezetőjénél, hogy az Emmi egészségügyi államtitkárával, Horváth Ildikóval közösen tartott sajtótájékoztatón ítélte el a kamarát, majd a köztévében is kifejtette: a javaslat elhamarkodott, etikátlan. „Az orvos és a beteg büntetése a hálapénz miatt megrontaná a közöttük lévő bizalmi kapcsolatot, ami nélkülözhetetlen, ahhoz, hogy tisztességes gyógyító munka folyjon” – hangoztatta a reprezentatív szakszervezet vezetője. Cser Ágnest lapunknak is sikerült elérnie. Kifejtette, hogy meglátása szerint a MOK-on belül nincs egyetértés a paraszolvencia kriminalizálását illetően.

A MOK és az MSZ EDDSZ egymásnak feszüléséről, illetve a paraszolvencia kirminalizálásáról a Magyar Hang e heti, 2020/4. számában olvashat bővebben!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,823lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Feszült a helyzet a török-szír konfliktusban, 22 török katona meghalt egy bombázásban

Legalább huszonkét török katona halt meg egy légitámadásban az észak-kelet szíriai Idlib város közelében csütörtök éjjel.

Ferenc pápa gyengélkedik