Fogy a levegő Kétpó fura ura körül?

Fogy a levegő Kétpó fura ura körül?

Boldog István Orbán Viktorral egyeztet (Fotó: Boldog István Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is előzetes letartóztatásban vannak azok a személyek, akiket a Boldog István fideszes országgyűlési képviselő, Kétpó egykori polgármestere jobbkezeként ismert Fehér Petra ügyével összefüggésben vettek őrizetbe még tavaly november végén – értesült lapunk.

Fehér Petrát, a Fidesz törökszentmiklósi önkormányzati képviselőjét – aki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlésnek is tagja – hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg, majd vették előzetes letartóztatásba. A gyanú szerint olyan hálózat épült ki Boldog István választókerületében, amely visszaélt a Terület- és településfejlesztési operatív programban (TOP) elnyerhető forrásokkal. Ebben a hálózatban lehetett fontos szereplő Fehér Petra, aki – mint a pályázatok elbírásában a döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy – az irányított közbeszerzéseket elnyerő vállalkozóktól jogtalan haszonra tett szert. Azaz visszaosztás történhetett, kenőpénzt fogadhatott el.

Fehér előzetes letartóztatásának meghosszabbítása már az év végén ismertté vált, erről akkor a torokszentmiklosi.hu portál számolt be. A feltételezett hálózatnak azonban építési vállalkozók és közbeszerzési szakember is tagjai lehettek. A Fővárosi Törvényszék érdeklődésünkre azt közölte, hogy Fehér mellett a három másik előzetesbe vett gyanúsított letartóztatását is meghosszabbították február végéig. Kérdésünkre azt is elárulták, hogy az egyikük esetében a bizonyítás megnehezítésének veszélye, míg a többieknél a szökés, elrejtőzés veszélye miatt is kérte az ügyészség a kényszerintézkedések meghosszabbítását. „A Budai Központi Kerületi Bíróság az ügyészi indítványokat megalapozottnak találta. Egyik végzés sem végleges” – írták.

Debrecenbe érnek a Fehér Petra fideszes képviselőt érintő nyomozás szálai | Magyar Hang

Úgy tudjuk, akad közülük, aki terhelő vallomást is tett.

A letartóztatottak egyike a kelet-magyarországi közbeszerzések meghatározó szereplője, K. F. Az ő érintettségéről lapunk írt elsőként. K. F. a Debköz Közbeszerzési Kft. egyik tulajdonosa és ügyvezetője. A férfi bűnsegédként, hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt került előzetes letartóztatásba. Az ügyészség megalapozott gyanúja alapján ő folytatta le az érintett beruházások közbeszerzéseit az előre megbeszéltek alapján, vagyis nem volt verseny a cégek között a megrendelésért, előre eldöntötték, kinek kell nyernie. K. F. mint önálló intézkedésre jogosult személy ezt vállalta, amiért a gyanú szerint jogtalan előnyhöz jutott. Szintén gyanúsítottja az eljárásnak K. Péter. Ő az, aki nyomkövetőt kapott, hivatalosan bűnügyi felügyelet alá helyezték. Vele szemben szintén az a gyanú, hogy a vállalkozóktól jogtalan haszonra tett szert. A bíróság azt közölte, hogy a vele szemben hozott kényszerintézkedés március végén jár le.

A Debköz Közbeszerzési Kft. székhelye Debrecenben Fotó: Szabó Zsolt László

A Fővárosi Törvényszék még december eleji érdeklődésünkre szokatlan módon azt is közölte, nem kizárt, hogy a jövőben bővül a gyanúsítottak száma. Arra a kérdésünkre azonban nem tudtak felelni, hogy kellett-e az üggyel összefüggésben újabb kényszerintézkedésekről dönteni. A Központi Nyomozó Főügyészség pedig nem válaszolt, a nyomozás érdekeire való tekintettel.

Az ügy megmozgatta egész Jász-Nagykun-Szolnok megyét – Varga Attila cserkeszőlői polgármester a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a termálfürdőjéről ismert település hivatalában is foglaltak le iratokat. Ezen kívül tudható az is, hogy a megyei önkormányzati hivatalnál is kutattak a hatóságok. Ezt a fideszes Hubai Imre, a megyei önkormányzat elnöke ismerte el egy képviselői kérdésre decemberben. A Boldog István körét érintő ügyre a 168 Óra feltáró cikke szerint Nagy Szilárd exfideszes kengyeli polgármester vádalkuja révén derülhetett fény. Nagy Szilárdnak sikkasztás miatt kellett bíróság elé állnia. A bíróság szerint az előző ciklusban több mint 10 millió forintot sikkasztott a község vagyonából. A településvezető azonban mindezt jogerősen megúszta alig egy év felfüggesztett börtönbüntetéssel, a Szolnoki Törvényszék ráadásul előzetes mentesítésben is részesítette, vagyis megtarthatta polgármesteri székét. Ennek ára az lehetett, hogy borította a bilit a Boldog Istvánhoz köthető TOP-pályázatok ügyében. A lap egy név nélkül nyilatkozó ügyészt is megszólaltatott. azt mondta Boldogról, hogy „Körbekerítettük, már csak a kilövési parancsra várunk”.

Nagy Szilárd ügyében azonban friss fejlemény, hogy a képviselő-testület méltatlanság miatt megszüntette a polgármester tisztségét. Mivel a bíróság elutasította Nagy ezt megtámadó kérelmét, a helyi választási bizottság időközi választást írt ki Kengyelen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/4. számban jelent meg január 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/4. számban? Itt megnézheti!