HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Médiamonstrum...

Médiamonstrum formai hibával

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék azt a hatósági bizonyítványt, amellyel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) tulajdonszerzését azokban a cégekben, amelyeket kormánypárti üzletemberek egyszerre ajánlottak fel az alapítvány számára 2018. november 28-án – derült ki a Szabad Pécs cikkéből és a TASZ lapunknak is megküldött közleményéből.

A törvényszék döntése jogerős, ellene fellebbezni nem lehet, a GVH legfeljebb a Kúriához fordulhat felülvizsgálati kérelemmel. 

A TASZ kezdeményezésére és jogi segítségével a Szabad Pécset kiadó nonprofit kft. még egy évvel ezelőtt a bíróságon támadta meg a 476 tévét, rádiót, hírportált, újságot és folyóiratot tömörítő fideszes médiaholding megalakulását jóváhagyó versenyhivatali döntést. A Szabad Pécs és a TASZ szerint a koncentráció súlyosan torzítja a sajtópiacot, aláássa a média sokszínűségét és veszélyezteti a tisztességes gazdasági versenyt, ezért azt kérték a bíróságtól, hogy semmisítse meg a GVH döntését és kötelezze a hivatalt versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására.

A Kesma 2018 augusztusában jött létre, majd felvásárlásba kezdett, és több médiavállalkozásban is többségi részesedést szerzett. Még az év novemberében megannyi Fidesz-közeli vállalkozó úgy döntött, hogy a saját tulajdonukban álló médiaérdekeltségeiket adományozás útján egészen egyszerűen odaajándékozzák a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak.

HIRDETÉS

A Kesmáról Orbán Viktor miniszterelnök elismerően nyilatkozott azt követően, hogy közérdekre hivatkozva a kormány nemzetstratégiailag kiemelt jelentőségű szervezetnek minősítette azt. A kormányfő azt emelte ki, hogy a Kesma egy alapítvány, vagyis nem profitorientált szervezet, így a kormány szerinte jó döntést hozott a kiemelt szervezetté nyilvánítással – idézte fel cikkében a Szabad Pécs.

A Fővárosi Törvényszék most megállapította, hogy a GVH semmilyen érdemi vizsgálatot nem folytatott, és még az összefonódást nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánító kormányrendeletre sem hivatkozott, így jogsértően adott ki hatósági bizonyítványt.

Mint írják, a döntés értelmében a GVH-nak újra le kell folytatnia az összefonódás bejelentésével kapcsolatos eljárást, ki kell alakítania jogi álláspontját, és az annak megfelelő formában és tartalommal, kellő indokolással ellátva kell lezárnia a vizsgálatot.

A TASZ a napokban kézhez vett írásos bírósági határozatot úgy értékelte, hogy a Fővárosi Törvényszék a döntésével megsemmisítette az egyik jogi feltételét annak, hogy a Kesma tulajdonszerzését bíróságon bejegyezhessék. Ahhoz ugyanis, hogy a Kesmaa számára „felajánlott” lapkiadó és médiaszolgáltató cégek tulajdonosává válhasson, szükség volt a GVH által kiállított hatósági bizonyítványra.

FRISS:
A cikk megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményét adott ki. Ebben azt írják: „A Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítvány ügyében hozott versenyhivatali határozatnál a bíróság részéről a kormány döntésével kapcsolatban semmilyen kifogás nem merült fel. A bíróság azt állapította meg, hogy a GVH által kiállított hatósági bizonyítvány volt formailag hibás. A GVH a Fővárosi Törvényszék döntése nyomán orvosolta a formai hibát, és új határozatot hozott. A bírósági döntésnek megfelelő új határozatot a GVH már kiadta, így az ügy jogilag rendezett.”

HIRDETÉS

FRISSÍTÉS:
A Kormányzati Tájékoztatási Központ reakciójára újabb közleményt adott ki a TASZ. Ebben azt írják: „A TASZ és a Szabad Pécs továbbra is meg van győződve arról, hogy a KESMA létrejötte alkotmánysértő módon ássa alá a piaci versenyt és a sajtószabadságot, így várhatóan a GVH újabb döntésével szemben is bírósághoz fordulnak. »Számítottunk rá, hogy a GVH ismét úgy dönt, hogy nem járhat el a KESMA ügyében. A végső célunk az, hogy bebizonyosodjon: a KESMA-nak utat nyitó kormányrendelet alkotmánysértő. Újabb eljárást fogunk indítani, hogy erről is döntés születhessen« – mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ poltikai szabadságjogi projektjének vezetője.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,742lájkolóTetszik
3,487követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek