Emmi: Panaszmentes a Kínából érkezett gép pilótája

Emmi: Panaszmentes a Kínából érkezett gép pilótája

A Shanghai Airlines repülőgépe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2020. január 28-án (Fotó: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nincs láza és panaszmentes az a kínai pilóta, akit kedden este a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről szállítottak kórházba – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Lapunk számolt be arról, hogy a Shanghai Airlines kedden 19:37-kor landoló járatának pilótáját mentő szállította el.

A tárca most azt közölte, hogy bár már az első vizsgálat is arra utalt, hogy a „jó általános állapotban lévő” kínai férfi nem az új koronavírustól betegedett meg, ettől függetlenül megfigyelésre és további vizsgálatok elvégzésére felvették őt a László Kórházba. Az egészségügyi intézményben a szigorú protokollnak megfelelően azonnal elkülönítették. A vizsgálatok közben levett mintákat már a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában elemzik, várhatóan délután lesz meg az eredmény, amelyről az Emmi azonnali tájékoztatást ígért.

Mentő vitte el Ferihegyről egy Kínából érkező gép pilótáját | Magyar Hang

Az Emmi azt is közölte, hogy a „sajtóban megjelent híresztelésekkel” ellentétben a beteg nem volt eszméletlen a repülőtéren, lázas volt ugyan, de mindvégig járóképes maradt. A Budapest Airport első cikkünk megjelenése után küldött egy kibővített választ, amelyben már leírta, hogy „az elsőtiszt a lázon kívül nem mutatott más tünetet és nem volt bódult vagy eszméletlen állapotban”. Lapunk korábban egy szemtanú állítása szerint írta, azt, hogy a pilóta lázas, eszméletlen állapotban volt, hordágyon vitték el.

A Magyar Hang kedd esti beszámolójában egyébként megkérdeztük a repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs osztályát, amely megerősítette a lázas betegről szóló értesülésünket. Hangsúlyozták ugyanakkor – ez is megjelent a cikkünkben –, hogy semmi jel nem utal koronavírusra. Szerdán pedig arról is hírt adtunk, hogy a visszainduló gép személyzete és az utasok közül szinte kivétel nélkül mindenki maszkot viselt, amint az az olvasónk által készített, és lapunknak megküldött felvételeken is látszik.

Elhagyja Ferihegyet a gép, amelynek pilótáját kórházba vitték tegnap - Fotók! | Magyar Hang

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közben közleményt adott ki arról, hogy „a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon megjelentek a tudatos álhírek, rémhírek a koronavírussal kapcsolatban”. – A kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben – fűzték hozzá.

Leszögezték azt is, hogy Magyarországon továbbra sincs tudomásuk koronavírusos betegről.