Breaking news: Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO

Breaking news: Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO

Egészségügyi ellátmányt szállító kínai katonák érkeznek az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt a járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban lévő Vuhan város repülőterére 2020. január 25-én (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Genfben ülésezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ahol döntöttek arról, hogy kihirdetik a nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet a koronavírus miatt. A szervezet szerint beláthatatlan következményei lehetnek a járványnak, ha az egy olyan országban is felbukkan, amely nem rendelkezik megfelelő szintű egészségügyi ellátórendszerrel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely múlt heti legutolsó ülésén elutasította a nemzetközi egészségügyi vészhelyzet/veszélyhelyzet deklarálását (az ehhez nem elegendő ismeretre hivatkozva) a kínai koronavírus-járvány miatt, ma újra ülésezett.

A tanácskozás 13 óra 30 perckor kezdődött el Genfben, a szervezet pedig Twitter-üzenetben közölte, hogy kihirdették az egészségügyi globális vészhelyzetet és ajánlásokat fogadtak el, hogy milyen intézkedésekre van szükség a helyzet kezelése érdekében. Ezzel kapcsolatban egyelőre nem közöltek részleteket, pusztán arról írtak, hogy beláthatatlan következményei lehetnek a járványnak, ha az egy olyan országban is felbukkan, amely nem rendelkezik megfelelő szintű egészségügyi ellátórendszerrel.

A múlt heti WHO-ülésen nagyjából egyenlő arányban foglaltak állást a szakértők a vészhelyzet bevezetése mellett és ellen – emlékeztetett az Index. Tegnap azonban már azok a hangok kerekedtek felül, amelyek szerint hiba volt elmulasztani ezt a döntést már a múlt héten.

A WHO egészségügyi vészhelyzetek programjának vezetője korábban arról beszélt, hogy „az egész világnak cselekednie kell” a járvány megállításáért.

Mára 170-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma, és 7800 beteget kezelnek, elsősorban Kínában. A szám folyamatosan nőni fog, mert a vírus a lappangási időben is fertőz. Vuhan város körül karantént rendeltek el, az országban a legmagasabb szintre emelték az egészségügyi veszélyhelyzetet. Ennek révén a közösségi rendezvényeket is lehet korlátozni. A Kínai Labdarúgó-szövetség bejelentette, hogy a labdarúgó bajnokság mérkőzéseit nem tartják meg.

Meggyógyulsz magadtól, vagy meghalsz anélkül, hogy orvos látna - veszélyben a kínai vidék? | Magyar Hang

Ma Oroszország miniszterelnöke, Mihail Misusztyin elrendelte az ország távol-keleti határainak lezárását a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. Korábban csak a Kínával közös határt zárták le az autós és gyalogosforgalom elől, március 1-jéig. Péntektől a Moszkva és Peking közötti vasúti forgalmat is korlátozzák.

Számos Kínában működő nemzetközi nagyvállalat vezetett be óvintézkedéseket az új koronavírus járvány terjedésének visszaszorítása érdekében – derül ki a vállalatok által kiadott közleményekből.

A Facebook például felfüggesztett minden, nem létfontosságúnak ítélt utazást Kína szárazföldi területére, és azokat az alkalmazottait, akik a közelmúltban ott jártak, arra kérte, hogy dolgozzanak otthonról. Az Apple pedig amerikai információs technológiai óriásvállalat rövidítette a kínai üzleteinek nyitva tartását és korlátozta az alkalmazottak utazását.

Több autógyártó, légitársaság és üzletlánc is hozott intézkedéseket, így a Volkswagen, a H&M, a British Airways, a Finnair, az IKEA és a Starbucks.

A kínai Alibaba e-kereskedelmi óriás kiadta a dolgozóinak, hogy a február 2-áig meghosszabbított holdújévi munkaszünet után még egy hétig otthonról dolgozzanak.

Az új koronavírus járvány miatt emellett számos, Kínában működő bevásárlóközpont, étteremlánc és egyéb szolgáltató jelezte, hogy bizonytalan időre felfüggeszti tevékenységét. A döntést egyrészről dolgozóik, másrészről pedig az ügyfeleik biztonsága érdekében hozták meg, az üzleti tevékenység szüneteltetése azonban várhatóan komoly gazdasági károkat okoz majd a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező országban.