Kommunistáztak, rasszistáztak, lökdösődtek és büntetést követeltek a gyűlölet ellen tüntetők

Kommunistáztak, rasszistáztak, lökdösődtek és büntetést követeltek a gyűlölet ellen tüntetők

Résztvevők a Niedermüller Péter (Demokratikus Koalíció) erzsébetvárosi polgármester lemondását követelő tüntetésen a VII. kerületi városháza előtt 2020. január 30-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rasszisták – skandálták a kormánypárti tüntetők a Niedermüller Péter nyilatkozata miatt összehívott demonstráción. A szónokok a kommunistáktól féltik az országot és a kereszténységet.

Fél öttől az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal előtt gyülekeztek a helyi Fidesz meghívására azok, akiket felháborított a kerület DK-s polgármesterének, Niedermüller Péternek a nyilatkozata. Az ellenzéki párt alelnöke az ATV-ben kifejtette: „hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük”.

A tüntetés népzenei előadással indult. A háttérben egy kivetítő volt látható, amelyen az „Állítsuk meg a gyűlöletet” felirat volt olvasható. Az eseményen megjelent Reviczky Gábor is, aki Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét szavalta. Vadkerti Imre előadóművész a Hazám, hazám című áriát énekelte a Bánk bán című operából, később pedig az Ismerős Arcok Nélküled című dala is elhangzott.

A felszólalásokat Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke nyitotta, aki arra szólította fel Niedermüller Pétert, hogy vonuljon vissza a közélettől, Karácsony Gergely főpolgármestertől pedig azt követelte, hogy ne mosdassa tovább a VII. kerületi polgármestert. Erre a tüntetők „Mondjon le!” kifejezést skandálták, Huth Gergely műsorvezető felszólítására pedig azt, hogy „rasszisták”.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár azt mondta, ki kell állni a keresztényellenes izgatás ellen. Az államtitkár az ellentüntetőknek azt üzente: megint itt vannak a kommunisták, a keresztények ellen lázítanak, mint a 40-es évek végén, az 50-es évek elején.

Bayer Zsolt publicista szerint a kialakult helyzetben egy dolguk van: az ellenállás. Itt az idő, hogy Nidermüller Péter és a többi beteglelkű igazolja magát, és elnyerjék jól kiérdemelt büntetését – fogalmazott.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, kiállnak a saját érdekeikért. – Mi a Jóisten egyik legnagyobb akaratának a szabad akaratot tartjuk, ezért sosem vetemednénk arra, hogy másokra erőltessük politikai képünket, vagy vallásunkat – jelentette ki. Szerinte Niedermüllerék Szent István ezeréves örökségét akarják eltörölni.

Bajkai István, az erzsébetvárosi Fidesz elnöke, országgyűlési képviselő szerint Niedermüller Péter megszegte esküjét, a DK pedig leleplezte szerinte magát, valójában gyűlöletkeltők. Ő is a polgármester lemondását követelte, és azt is, hogy kérjen bocsánatot az emberektől. A tüntetés a Himnusz eléneklésével zárult.

A tüntetők az Index.hu közvetítése alapján megtöltötték a VII. kerületi városháza előtti teret. Többeknél voltak magyar zászlók, akadt, aki narancs színű léggömbbel érkezett a tüntetésre, az első sorokban pedig egy katolikus kereszt is feltűnt.

A 444.hu arról számolt be, hogy az Erzsébet körúton közel kerültek egymáshoz a tüntetők és az ellentüntetők. A portál szerint az egyik ellentüntető kezéből kitépték a megafont, a Hvg.hu publicistáját pedig inzultálták.

Niedermüller Péter korábban úgy reagált a személye elleni tüntetés hírére, hogy a vezérszónok személye mindent el is mond a tüntetésről. Az erzsébetvárosi polgármester azzal magyarázta az ATV műsorában tett kijelentésére, hogy azzal a kormány kirekesztő családpolitikájára utalt, ami ezt a társadalmi csoportot ismeri egy kizárólagosan családnak.