Miniszterelnöki megbízott lesz a gyöngyöspatai-ügyben sorosozó fideszes

Miniszterelnöki megbízott lesz a gyöngyöspatai-ügyben sorosozó fideszes

Orbán Viktor és Horváth László (Fotó: Horváth László Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miniszterelnöki megbízott lesz a jövőben a fideszes Horváth László – ezt maga a politikus jelentette be a Facebook oldalán. Az Index vette észre, hogy azt írta, az Orbán Viktorral lezajlott munkamegbeszélésen kérte fel a feladatra a kormányfő.

Horváth László volt az egyike azon fideszeseknek, akik – Orbán Viktor szavaival összhangban – határozottan beleálltak abba a narratívába, hogy a gyöngyöspatai szegregációs perben jogerősen megítélt 100 millió forint kifizetése helyett inkább oktatást kapjanak az érintett cigány fiatalok. A roma családokat a bíróságon képviselő alapítványt pedig az utóbbi években megismert kormányzati kommunikációval egybecsengően Soros Györggyel kötötte össze. – Gyöngyöspata nem kér a Soros-hálózat pénzszerző akcióiból! – írta nemrég Facebook oldalán.

„Segédmunkások lesznek, míg élnek a földön" | Magyar Hang

A mostani felkérés után Horváth László feladata azt lesz – ahogy azt ő maga megfogalmazta –, hogy „a gyöngyöspataihoz hasonló konfliktusos helyzeteket feltárjam és megoldásukra javaslatokat tegyek a kormányzat számára”.

Emlékezetes, a gyöngyöspatai szegregációs per ügye azután kapott igazán nagy figyelmet, hogy Orbán Viktor az év eleji sajtótájékoztatóján beszélt arról, ha gyöngyöspatai lenne, akkor jogosnak tartaná a kérdést: „A velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben én meg itt keccsölök egész nap.”

Értő fülekre talált a kormányfő felháborodása, a tankerület és az önkormányzat a bírósági ítélet ellenére nem fizetett. (A Kúrián felülvizsgálati eljárás zajlik.) A kormányzat javaslata szerint pénzt ezután sem kapnának a korábbi tanulók, hanem természetben kapnának „jóvátételt”. Ez lényegében oktatást jelent az iskolában már sok éve végzett fiataloknak.