Civil szervezetként újjáalakult a Munkásőrség

Civil szervezetként újjáalakult a Munkásőrség

Újjáalakult a Munkásőrség (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha nem tudta, mi hiányzik a magyar közéletből, vagy a félkatonai szervezetek világából, akkor szolgálhatunk egy meglepő hírrel. Az „Ellenforradalom 1956” avagy „Kommunista oldal" elnevezés alatt futó Facebook-oldal röpítette világgá a hírt néhány napja, hogy civil szervezetként hivatalosan is újjáalakult a Munkásőrség.

A régi-új szervezet – amely Munkásőr Társaság néven fut – soraiba várja mind az egykori munkásőröket, mind a „nyomdokaikba lépni kívánó, nem ijedős fiatalokat”. Az első összejövetelüket márciusban fogják tartani „a Párt ökleként” is emlegetett szervezet tagjai.

1989. október 31-én az ún. „négyigenes” népszavazáson a szavazók 94,9%-a a Munkásőrség megszüntetésére szavazott. Ez csak megerősítette a már korábban elfogadott 1989. évi XXX. törvényt, melynek következtében a testület 1989. október 20-án jogutód nélkül feloszlott.

Vélhetőleg ezért is hangsúlyozzák a szervezők a Facebook bejegyzésükben, hogy civil szervezetként alakítják azt újra.

https://www.facebook.com/kommunistaoldal/photos/a.252531495113964/1014921275541645/

Nálunk a házban van egy fiatal demokrata gyerek....

Nálunk a házban van egy fiatal demokrata gyerek.... - Coub - The Biggest Video Meme Platform by LuddTabornok

Lapunk úgy tudja, a Thököly út 80. szám alatt található Thököly Étteremben tartották a Munkásőrség újjáalakuló ülését, amelynek az adja pikantériáját, hogy ez az épület volt 1944-45-ben a zuglói Nyilasház, amelynek falai között ezen időszakban rengeteg zsidót gyilkoltak meg.

A munkásőrség a levert 1956-os forradalom után, a szocialista hatalmi rendszer támogatására Magyarországon létrehozott, közvetlen pártirányítás alatt álló félkatonai szervezet volt. A forradalom rendfenntartójaként ott voltak minden párt- és állami ünnepségen.

A munkásőrök civil foglalkozással rendelkező, a kommunista hatalom iránt elkötelezett párttagok voltak, akik munkájuk mellett vállalták a munkásőri feladataikat.

A munkásőrség szervezetileg a kerületi rendőrkapitányság alá volt rendelve, a tagok felvételéről azonban a pártbizottságok döntöttek.

Máris feljelentették az új munkásőröket - Itt a bejelentés teljes szövege | Magyar Hang

Szerdán a teljes magyar sajtó - a Magyar Hangra hivatkozva - megírta, hogy civil szervezetként újjáalakult az 1989-ben feloszlatott Munkásőrség. A feljelentéseiről ismert Tényi István azóta már meg is tette közérdekű bejelentését az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, amelyben azt kéri: a hivatal kísérje figyelemmel a Munkásőr Társaság tevékenységét, mint önkéntesen szerveződő félkatonai szervezetét.