Kilökték a metróból, mert Vuhanból érkezett

Kilökték a metróból, mert Vuhanból érkezett

Ágyakat állítanak be munkások az új koronavírussal fertőzöttek ellátására tábori kórházzá alakított rendezvényközpontban, a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. február 4-én (Fotó: MTI/AP/Chinatopix)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A józsefvárosi kínai piacon jelentősen megcsappant a forgalom, csakúgy mint a kisebb kínai boltokban és éttermekben. Egy kínai nő a HÉV-en került kellemetlen helyzetbe, amikor a közelében lévő ülésekről sorban álltak fel az utasok.

A londoni metrón utaztam, amikor hátborzongató jelenetre lettem figyelmes, mintha egy katasztrófafilm bevezető képsorait láttam volna – mesélte a Magyar Hang egy Londonban élő olvasója. „Velem szemben, az ajtó mellett két férfi beszélgetett, s egyikük megjegyezte, most érkezett Vuhanból. Aztán tovább folyt a beszélgetés, hogy milyen is ott a helyzet. Amikor a szerelvény a következő állomásra érkezett, a mellettük ülő harmadik férfi galléron ragadta a Vuhanból érkezett embert, kirakta az ajtón, s nem is engedte visszaszállni, amíg be nem csukódtak az ajtók.”

Ilyen jeleneteket nálunk ugyan még nem látni, de tapasztalható némi húzódozás a kínainak látszó emberektől. Az évek óta Budapesten élő tajvani Rian Chen arról beszélt lapunknak, hogy a józsefvárosi kínai piacon jelentősen megcsappant a forgalom, csakúgy mint a kisebb kínai boltokban és éttermekben. Ő maga azonban még nem tapasztalt diszkriminációt. 

Egy hazánkban élő kínai tanárnő viszont a keletiektől való húzódozásra hívta fel a figyelmet. A HÉV-en került kellemetlen helyzetbe, amikor a mellette lévő ülésről azonnal felállt az ott utazó, s ugyanezt tették a közelben lévők is. Legalább méteres légüres kör alakult ki körülötte, mintha leprás lenne. A minap egy ismerős kínai házaspár is arról mesélt neki, hogy amikor beültek egy kávézóba, a szomszéd asztaltól azonnal felálltak az emberek, s egy távolabbi asztalnál telepedtek le. 

Meggyógyulsz magadtól, vagy meghalsz anélkül, hogy orvos látna - veszélyben a kínai vidék? | Magyar Hang

A keddi adatok szerint – a CNN.com-on folyamatosan frissülő hírfolyam van a betegségről – az új koronavírusnak legkevesebb 427 áldozata van (egy-egy haláleset történt Hong Kongban és a Fülöp-szigeteken), miközben a hivatalos adatok szerint globálisan 20645 megbetegedést diagnosztizáltak világszerte. A járvány központja Hupej tartomány, illetve annak fővárosa, Vuhan.

A halálesetek száma gyorsan nő, január 28-án lépte át a 100-at, 31-én már a 200-at, február 1-jén a 300-at.

A betegségből kigyógyulókról is szólnak a hírek, az Egyesült Államokban el is hagyhatta a kórházat egy beteg, aki elkapta a vírust, Szingapúrban is a betegek jelentős többségének stabil az állapota.

Folyamatosan evakuálják a külföldieket Vuhanból, a napokban nyolc magyar is megérkezett Budapestre, egyiküknél sem mutatták ki a koronavírust, de mindegyikük karanténban marad.

Kínában körülbelül 60 millió embert érint a karantén, míg Japánban egy tengerjáró hajó összes utasát (3000 embert) helyeztek karanténba, miután az egyik utasnál kimutatták a betegséget.

Oroszországban Szibériában hoztak létre egy körzetet, ahol a Vuhanból visszutazókat két héten keresztül elkülönítve megfigyelik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt hét csütörtökön globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Az intézkedést elsősorban amiatt hozták meg, mert tartani lehet attól, hogy a megfelelő egészségügyi ellátórendszerrel nem rendelkező országokban súlyos következményei lehetnek egy járvány kitörésének.