Lejer Zoltán a Jobbik új pártigazgatója

Lejer Zoltán a Jobbik új pártigazgatója

Lejer Zoltán (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sneider Tamás is pályázott volna a posztra, de már korábban is vetett fel kétségeket, hogy a Jakab Péter mögött felsorakozott új pártvezetés mellette dönt-e.

Az eddigi Bács-Kiskun megyei regionális igazgatót, Lejer Zoltánt választotta a Jobbik pártigazgatójává szerdai ülésén – közölte a párt lapunknak is megküldött közleményében.

A Jobbik pártigazgatói posztját az elmúlt 16 évben Szabó Gábor töltötte be, őt sokan a párt egyik legbefolyásosabb embereként tartották számon. Az utóbbi időszakban azonban megjelentek vele szemben a kritikák, többek között amiatt is, hogy a 2018-as országgyűlési választáson a Jobbik nem volt hajlandó egyetlen másik ellenzéki erővel sem együttműködni. A pártból többen is jelezték már, hogy hibásnak érzik magukat, amiért a Fidesz ismét kétharmadot szerzett.

Szabó Gábor néhány hete közölte, hogy lemond a pártigazgatói posztról, akkor azzal magyarázta, hogy érthető, ha valaki elfárad ennyi idő után. Azzal is indokolta a változást, hogy miközben a Jobbik kommunikációja sokat javult, szervezettségét tekintve a párt – részben az Állami Számvevőszék által kiszabott súlyos büntetések miatt is – nagy lemaradásban van. Márpedig a parlamenti választáshoz közeledve egyre inkább lényeges, hogy a működés és a szervezettség is sokat javuljon.

Jakab Péter: Gyurcsány Ferenc az ellenzék tortájában a mazsola, és én ki nem állhatom a mazsolát | Magyar Hang

Felmerült korábban, hogy az új pártigazgató az elnökségről nemrég leköszönt Sneider Tamás legyen. Ennek realitása azonban már akkor is kétségeket vetett fel. Hiszen a Jobbikon belül kialakult két tömb: az azóta már elnökké választott Jakab Péter és támogatói, illetve a vele szemben némileg más irányt képviselők. Ez utóbbihoz sorolták Sneider Tamást is. Miután a Jobbik nemrég lezajlott kongresszusán kizárólag Jakab Péter emberei kerültek be a pártvezetésbe, finoman szólva sem tűnt biztosnak, hogy ők Sneider Tamást fogják megválasztani pártigazgatónak.

Az új elnökség végül pályázatot írt ki a posztra, ennek lett most a végeredménye, hogy Lejer Zoltánt választották.

A Jobbik az új pártigazgató megválasztása mellett két helyettest is kinevezett. Mint írják, Lejer javaslatát elfogadva, az elnökség két új helyettese Tokody Marcell és Faragó Tamás lettek.