HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nyolcvan sajt...

Nyolcvan sajtópert vesztett a kormánymédia tavaly, az Origo, a Pesti Srácok és a TV2 az élen

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A kormánykritikus média ellen 87 per indult, amelyből 13-szor – az esetek 14 százalékában – elmarasztaló ítélet született. A Magyar Hang és a Hvg ellen is volt több eljárás, azonban egyikben sem veszítettek. A kormányközeli média közlései nagyjából kétszer annyi pert eredményeztek, mint a nem kormányhoz köthető szerkesztőségek anyagai.

158 sajtó-helyreigazítási perből 80 esetben, azaz nagyjából az esetek ötven százalékában marasztalta el részben vagy egészben a kormányközeli médiát a bíróság 2019-ben – derül ki az Átlátszó Ki mit tud oldalán megválaszolt adatigénylésből. A kormánykritikus médiát 87 esetből 13-szor marasztalták el, vagyis az esetek körülbelül 14 százalékában.

A kormánykritikus média kategóriájába a Fővárosi Törvényszék által közölt listából 12 online portál, 2 tévécsatorna, 2 rádió, 6 hetilap, valamint a Népszava és a Blikk tartozik bele. 

A kormányközeli média ellen nagyjából kétszer annyi per indult, mint a nem kormányhoz köthető szerkesztőségek ellen (a szerkesztőségek száma nagyjából azonos, 29 és 32, ugyanannak a médiumnak az online és a nyomtatott szerkesztősége mindig külön van feltüntetve).

HIRDETÉS

A legtöbb per (33) az Origo ellen indult, ezekből a portál el is veszített 25-öt, négy esetben részben, a többiben teljesen helyt adott a bíróság a keresetnek. Hasonló számok szerepelnek a Pesti Srácok szerkesztőségénél, ők 31 esetben álltak bíróság elé, és ebből 12-ben született elmarasztaló ítélet, ebből 1 esetben részlegesen elmarasztaló. A portált ezen kívül két személyiségi jogi perből egyben szintén elmarasztalta a bíróság.

Viszonylag sok – 23 és 21 – helyreigazítási pere volt a TV2-nek és a Hír Tv-nek is, előbbit 12, utóbbit 8 esetben marasztalták el részben vagy egészben.

A Hvg-nek és a Hvg.hu-nak összesen 18 pere volt, de egyszer sem született elmarasztaló ítélet velük szemben. Az Indexet 10-ből kétszer marasztalták el, a 444-et 8-ból két alkalommal részben, a 24.hu-t 12 alkalomból négyszer, szintén részben. Az Átlátszót 8-szor perelték, a Magyar Hangot pedig 4 alkalommal, elmarasztaló ítélet nem született.

Az Átlátszó az elmúlt években minden évben kikérte az előző évben elvesztett helyreigazítási perek számát a Fővárosi Törvényszéktől. Az adatokból toronymagasan kiemelkedik a 2018-as választási év, amikor összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett el részben vagy egészben a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2 együtt, míg a nem kormánykézben lévő médiatermékek közül a 444, az Index, a (választás után bezárt) Magyar Nemzet, az RTL Klub és az Átlátszó szerkesztőségét együttvéve összesen 14 esetben marasztalták el. 

A választás előtti évben még „csak” 53 pert vesztett a kormányközeli média, vagyis az év minden hetére nagyjából egy elmarasztaló ítélet jutott. 2016-ban még kisebb volt ez a szám.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
R. Kiss Kornélia
R. Kiss Kornélia
Újságíró, a Magyar Hang alapító szerkesztőségének tagja, a lap állandó szerzője. Nyolc évig a Magyar Nemzet kulturális, majd belpolitikai rovatának munkatársa. A Eurotopics európai sajtófigyelő magyarországi tudósítója. Minden érdekli.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,658lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek