Vámos Miklós: Az ordas eszmék mindig megbuknak

Vámos Miklós: Az ordas eszmék mindig megbuknak

Vámos Miklós (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harcoljunk az ápolónőkért, a bányászokért, de ne az írók megélhetéséért – mondta a Magyar Hangnak Vámos Miklós, aki szerint a hatalom hiába tölti meg a „saját” művészeivel a tankönyveket, a fiatalok egyszerűen átlapoznak rajtuk. Az író január 29-én lett 70 éves, születésnapját egy különleges kötettel ünnepelte, a Hetvenkedő húsz éven át halmozódott limerickek gyűjteménye, amelyekben a szerző a legmesszebbre ment „a testi és lelki pucérra vetkezésben”.

Vámos Miklós örökké nyitott bőrtáskája, és ellenállhatatlanul rezervált műsorvezetői stílusa tévénézők millióinak estéjét határozta meg hétről-hétre. Amilyen visszafogottan kérdezte akár legféltettebb titkaikról is a Lehetetlen vagy a Rögtön vendégeit, olyan kitárulkozónak bizonyult a könyveiben. Saját bevallása szerint eddig a Töredelmes vallomásban árult el magáról legtöbbet, a Hetvenkedő azonban túltett minden eddigi munkáján: „ebben a könyvben mentem a legmesszebbre a testi és lelki pucérra vetkezésben”.

A személyes kitárulkozás mellett a kulturális életről is kérdeztük Vámos Miklóst, aki egy szóba sűrítette véleményét: Rémületes. – Író írónak, művész művésznek farkasává vált. A mostani hatalom úgy érzi, lehet írókat, színészeket, zenészeket kinevezni. De nem lehet – fogalmazott Vámos Miklós, aki szerint a bizalomhiány a legnagyobb baj. – A nép nem bízik a politikusban, a politikus nem bízik a népben. A főnök nem bízik a beosztottban, a beosztott nem bízik a főnökben. A házastársak sem bíznak egymásban, lassan a szerelmesek sem. Sorolhatnánk tovább, szomszédok, kollégák, bank és ügyfél, orvos és beteg, osztálytársak, vetélytársak… Alapvetően ez minden baj ősforrása – mondta.

Scherer Péter: Nem ott lett vége, hogy kapjunk be egy sört | Magyar Hang

Az írót arról is kérdeztük, hogy milyen a jó kérdés, mikor jön belőle az irónia, és hogy miért nem beszélgetünk már egymással. A hetvenedik születésnapja kapcsán szóba került a rezignált összegzés, a féktelen életöröm, és az is, hogy mit engedhet meg magának az ember ennyi idősen. Kiderült az is, hogy mikor és hol kell politizálnia az írónak, miként reagál az antiszemitizmusra, és hogy mit kezd a zsidó örökségével. De Vámos Miklós arról is mesélt, hogy mit jelent neki Móricz Zsigmond zsebórája, hogyan kötött előnytelen csereüzletet Puskás Ferenccel, és hogy melyik újságírói kérdés untatja leginkább.

Vámos Miklós születésnapi interjúját elolvashatják a Magyar Hang február 7-én megjelenő 2020/6. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/6. számban? Itt megnézheti!