Mindkét oldalon sokan beszéltek németül – így zajlott a becsületnapi menet és az ellentüntetés

Mindkét oldalon sokan beszéltek németül – így zajlott a becsületnapi menet és az ellentüntetés

Szélsőjobboldali szervezetek 2020. február 8-án a Városmajorban Becsület napja elnevezéssel azokra a katonákra és civilekre emlékeznek, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból. A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevű szervezetek rendezték (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A meghirdetett délután 14 órás kezdésre mintegy 200-300 ember gyűlt össze a Városmajori Jézus szíve templomnál, hogy aztán átsétáljanak az I. világháborús emlékműhöz, ahol koszorúzással, beszédekkel és zenekarokkal emlékeznek meg az 1945 február 11-i kitörésről. A megemlékezés helyszínén fél háromra már körülbelül 500-an lehetnek – írta az Index tudósításában. A menetben résztvevők egy részén Betyársereg, illetve Légió Hungária feliratú ruha volt.

A Városmajor másik részére antifasiszták is meghirdettek egy ellentüntetést. Roma szervezetek gyülekeztek a Széna téren, illetve antifasiszta csoportok a városmajori kutyafuttatónál, majd mind a Szamos és Maros utca sarkán találkoztak. Erre a felhívásra mintegy 300-400 ember gyűlt össze, uniós és magyar zászlókkal, színes parókákkal, dobokkal.

Security Check Required

null

A két tábort kordonnal kerítették el, ahogy arról – már a két megmozdulás közötti lezárásáról – korábban már mi is írtunk. A két társaság közötti térben helyszíni tudósítónk szerint komoly rendőri készültség volt. Miközben az ellentüntetők megafonnal és kerepelve ritmusra doboltak, a másik oldalon 16 órára megtartották a beszédeket, majd koszorúkat helyeztek el a megjelent szervezetek, csoportok, így Budaházy György és testvére is.

Szembetűnő volt, hogy minkét demonstráción sokan beszéltek németül. A két rendezvény aztán viszonylag gyorsan és balhémentesen oszlott fel. Nem úgy a forgalom, tudósítónk szerint jelentős fennakadást okoztak a tüntetések; lépésben haladt a forgalom a Szilágyi Erzsébet fasoron.

Emlékezetes, az 1945-ös kitörésre emlékező – előbb betiltott, majd végül mégis engedélyezett – városmajori rendezvényétől I., a II. és a XII. kerületi önkormányzat közösen elhatárolódott. Erről szóló közleményükben azt írták: „Budapest ostromában körülbelül 120 000 katona és közel 40 000 civil vesztette az életét. Emlékük ápolása közös érdekünk, az áldozatokra emlékezni magától értetődő kegyeleti gesztus. 75 évvel később, a túlélőknek és a leszármazottaknak egy fontos dolguk van: emlékezni és figyelmeztetni.” A három budai kerület a hétvégén Ostrom 75 néven közös kiállítást tart a várban.

A rendezvényeket követően indulnak egyébként immár tizennegyedjére a becsületnapi teljesítménytúrák, három távban: egy közel 60 kilométeres a Budai vár és Szomor között, egy 25 kilométeres a Budai vár és a Virágos-nyereg között, míg egy 35 kilométeres esti indítással Virágos-nyeregtől Szomorig tart.

FRISS: Ugyan a demonstrációk erőszakmentesen lezajlottak, mégsem maradt el dulakodás a felek között. Egy Indexnek megküldött olvasói videó tanulsága szerint három fekete ruhás az antifasiszták elé nem keveredett, akik azonnal rávetették magukat az egyikőjükre, megrángatták, és még egy sört is hozzávágtak. A másik két szélsőjobbos eközben kereket oldott.