HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Metrópótlás: ...

Metrópótlás: a kormány küldi a pénzt az új buszokra

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Állami támogatás híján a BKV negyven darab használt jármű megvásárlására tesz javaslatot a mai igazgatósági ülésen – értesült a Népszava. Fürjes Balázs a Twitteren reagált, szerinte meg fog érkezni az állami támogatás. Ugyanezt közölt a Budapest Fejlesztési Központ is.

A tervek szerint idén tavasztól megkezdődik az M3-as metró vonalának középső, legzsúfoltabb szakasza, a Lehel tértől a Nagyvárad térig terjedő részén lévő állomások rekonstrukciója. A kieső részt az északi és déli szakaszhoz hasonlóan buszokkal pótolja a BKV, feltéve, hogy lesz elég járműve. Egyelőre nincs. A BKV ezért 35-40 busz vásárlását tervezte a kormány által tavaly ígért támogatásból.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy 2019 júliusi kormányhatározat 3,2 milliárd forintot biztosított a fővárosi közösségi közlekedés autóbusz-járműparkjának cseréjre és felhívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy kössön támogatási szerződést a projekt „tényleges megvalósítójával”, a BKV Zrt.-vel. Gulyás Gergely azonban mind a mai napig nem tett eleget ennek, sőt a BKV sürgető levelére sem válaszolt – írja a lap.

Mivel a pénz nem érkezett meg a határozatban rögzített január végi határidőre, a cég a járműgyártók szállítási határidőinek ismeretében úgy véli, hogy erre már nincs is idő őszig. A BKV a mai igazgatósági ülésre ezért olyan javaslatot készített, hogy 40 darab Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású buszt vásárolnának nagyságrendileg 20 millió forint egységáron. Mint írják, a piacon hamarosan elérhetővé válik egy ilyen nagyságrendű flotta, amelynek járművei nem térnek el a BKV meglévő buszaitól.

HIRDETÉS

Az alacsony beszerzési árra még rárakódik a szállítási és az annál lényegesen nagyobb honosítási költség, amely buszonként akár 15-20 millió forint is lehet. Ráadásul a járműveket várhatóan 5 év múlva fel kell újítani, ami 35-40 millió forintot is elvihet darabonként.

Frissítés:

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára Twitter-bejegyzésben reagált a hírre. „A kormány állja a szavát, a BKV megkapja a 3,2 milliárdos támogatást új buszokra. És a 3-as metró felújítására vállalt 80 milliárd pluszpénzt is. Az ellenkező állítás kamu. Mintha valaki mindenáron konfliktust akarna, pedig jó az együttműködés” – írta Fürjes Balázs.

HIRDETÉS

A Vitézy Dévid vezette Budapest Fejlesztési Központ is azt közölte, hogy a kormány állja a szavát, és 3,2 milliárd forintot biztosít új buszok vásárlására Budapestnek. „Ezt a BKV minden ellenkező híreszteléssel szemben meg fogja kapni. A fejlesztés célja, hogy újabb 40 darab alacsonypadlós, Euro 6-os Mercedes Connecto autóbusz érkezzen Budapestre. A forrás a központi költségvetésben rendelkezésre áll. Ahhoz, hogy a BKV megkapja a pénzt, meg kell kötni a támogatási szerződést – ez folyamatban van. A budapesti közösségi közlekedési járműpark fejlesztése a Kormány és a Főváros közös célja. Hamarosan megérkeznek az új, alacsonypadlós CAF-villamosok és meglesz a pénz az új buszokra is” – írták

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,972lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek