HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Bár Karácsony...

Bár Karácsony Gergely megígérte, mégsem állt le az Új Nemzeti Galéria előkészítése

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A Főváros vezetése bízik a kormány ígéretében, hogy nem valósulnak meg a még el nem kezdett építkezések, információink szerint azonban a legnagyobb múzeumról nem tett le a Városliget Zrt.

HIRDETÉS

– Demokraták vagyunk, szeretjük a várost, ha Budapest akarja, leáll a Liget-projekt – fogalmazott Fürjes Balázs kormánybiztos egy októberi interjújában. Néhány nappal később a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, mely szerint a meg nem kezdett építkezések már ne induljanak el a Városligetben. Ennek értelmében a Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzet Galéria nem épülne fel. Információink szerint azonban az előkészítés nem állt le, vagyis jelen állás szerint a múzeum az eredeti tervek szerint megvalósul.

Az épület, amely a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori kollekcióját fogadja be, a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda tervei alapján készül. Az 50 ezer négyzetméteres múzeum a Liget-projekt legfontosabb eleme, a teljes beruházás szimbóluma. Ahogy hányattatott sorsa is magába sűríti a sokat kritizált projekt ellentmondásos történetét.

A kormányközeli vállalkozóknak is fontos a Liget-projekt | Magyar Hang

A Liget-projektet felügyelő Városliget Zrt.-nél mostanra az egymilliárd forint feletti beszerzések és építési beruházások összértéke is átlépte a 100 milliárdot, ha pedig a nagyobb tervezési és egyéb építési szolgáltatásokat is beleszámoljuk, akkor már a 120 milliárdot közelítik a cég eddigi megrendelései – számolt be róla a G7.hu.

2019 januárjában az új Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria Építési engedélyét is hatályon kívül helyezte a bíróság. A beruházásért felelős Városliget Zrt. az engedélyeztetési eljárás során az ügyfélként bejelentkezett civil szervezet, a CivilZugló Egyesület számára nem biztosította a törvény által előírt iratbetekintési jogot. Vagyis nem mutatták meg az épületek terveit, hiába kérték ezt a civilek.

HIRDETÉS

Az engedélyeket később újra kiadta a hatóság, a Néprajzi Múzeum építése el is indult, ahogy a Magyar Zene Házáé is, a Nemzeti Galéria kivitelezésére azonban még nem írták ki a közbeszerzési pályázatot. Reális számítások szerint így, ha el is készül, 2024 előtt semmiképpen sem nyithatja meg kapuit az intézmény.

– A főváros vezetése bízik a kormány azon ígéretében, hogy nem valósulnak meg olyan beruházások, amelyekre a budapestiek és a Fővárosi Közgyűlés is nemet mond – írta a Magyar Hangnak a főváros. – A jelenlegi építési engedélyek még 2+1 évig érvényesek, de a Fővárosi Közgyűlés a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) felülvizsgálatával, szükség szerinti módosításával befolyásolhatja a városligeti építkezések megvalósulását.

A közlemény érdemben nem cáfolja tehát az értesüléseinket, vagyis a főváros eddig nem tett lépéseket az Új Nemzeti Galéria beruházásának leállításáért. A VÉSZ felülvizsgálata és módosítása nem történt meg, így az érvényes építései engedély birtokában jelenleg semmi sem gátolja meg a Városliget Zrt-t az építkezés megkezdésében.

Ügyes trükkel húzná csőbe a kormány a fővárost | Magyar Hang

A Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a Biodóm, amelyek a Kárpát-medence múltbeli élővilágát idéznék majd fel, hatalmas bukás egyelőre, Persányi Miklós főigazgató a december közepi sajtóbejáráson elmondta, a kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség az építésének befejezéséhez.

Akad azonban, ami befolyásolhatja a múzeumi épületek kivitelezését, és működtetését. Ahogy arról korábban írtunk, óriási bukásnak tűnik a Liget-projekttel párhuzamosan, a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park, benne a Biodómmal. Az eredetileg 15,7 milliárd forintosra tervezett projekt végösszege megközelítheti a 63 milliárdot, ám a számlát sem a főváros, sem a kormány nem kívánja állni, így a gigaberuházás megrekedt félkész állapotában.

Fürjes Balázs január közepén új tervvel állt elő az épület megmentése érdekében. E szerint a Liget sarkába tervezett Hermina Garázs elnevezésű parkolóház 5-6 milliárdos költségét fordítanák a Biodómra. A kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy ebben voltaképpen meg is egyeztek Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Ez azonban inkább tűnik ügyes trükknek, amivel minden szereplő jól járna, mint valós megoldásnak. Az átcsoportosítás ugyanis nem oldaná meg a problémát, mert a Biodóm költségvetéséből jóval több hiányzik, ráadásul a parkolóhelyek kiesése lehetetlen helyzetbe hozná a Liget-projektet. És nem mellesleg csapdába csalná a fővárost, amely a Persányi Miklós megálmodta épületre ugyan nem akar pénzt adni, de a mélygarázsra már kénytelen lenne, ha csak nem akarja teljesen átírni a Városliget átalakítását célzó terveket.

Az Új Nemzeti Galéria ügyében megkerestük a Fürjes Balázs vezette Kiemelt Kormányzati Beruházások Központját is, hogy megtudjuk mi az álláspontjuk az építkezés leállításáról, amint reagálnak, frissítjük a cikkünket.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,823lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Breaking: legalább 22 török katona meghalt egy szíriai bombázásban

A helyzetet súlyosbítja, hogy az Idlib városáért folytatott küzdelemben Oroszország is részt vesz, mégpedig a törökök ellenében, a szíriai kormányerők mellett.

Ferenc pápa gyengélkedik