Elemzőintézetre és tanácsadásra költött a Jobbik-frakció

Elemzőintézetre és tanácsadásra költött a Jobbik-frakció

Jobbikos zászlók (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden más frakciónál többet költött az Állami Számvevőszék (ÁSZ) bírságai után a Jobbik, ebből a pénzből megbízva a pártközeli elemzőintézetet, illetve különféle tanácsadókat – derült ki a HVG.hu cikkéből. Kicsivel több, mint másfél év alatt ment el a pénz általános-, jogi-, kommunikációs- és szaktanácsadásra, illetve jutottak források az Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézetnek is.

Az Országgyűlés Hivatalától kérte ki a lap a párt szerződéseit, így derült ki, hogy az új parlamenti ülésszak kezdete óta több mint 380 millió forintot költött ilyesmire a képviselőcsoport. A frakciók az országgyűlési törvény értelmében az OH költségvetéséből fedezik működési kiadásaikat. Ennek mértéke havonta a képviselői tiszteletdíj tízszerese, illetve képviselőnként kormánypártoknál a tiszteletdíj 30, ellenzékieknél a 40 százaléka. Ahogy a HVG.hu írta, a valóságban szinte semmi nem korlátozza, mire költik ezt a pénzt.

Ebből a 380-ból több mint 145 milliót kapott a Jobbik-közeli Iránytű Intézet, 2018 második felében 61,9, tavaly pedig 82,8 milliót. A 2017-es évben eközben 34,6 millió forint ment el az elemzőintézethez, míg 2016-ban a Népszava akkori adatai szerint 50 millió. Korábbi sajtóhírek még a szervezet megszűnéséről szóltak, a párt honlapjának nyitóoldalán a legfrissebb elemzés pedig 2019. május 14-ei. Az intézet a 2018-as országgyűlési választás után azt írta, a korábbi keretek között nem maradt lehetőség a munka folytatására, de az Iránytű Intézet Kft. nem szűnik meg. A cégnyilvántartás szerint megalakulása óta 2018-ban érte el az intézet a legnagyobb, 199 milliós árbevételét.

Emellett a legtöbbet magánszemélyeknek fizette a frakció, összesen 246 ilyen szerződés szerepelt az összesítésben, 182,3 milliós összértékkel. Azt nem tudni a lap szerint, összesen hány emberhez jutottak ezek az összegek, az OH az uniós adatvédelmi irányelvre, a GDPR-re hivatkozva anonimizálva adta ki a magánszemélyekkel kötött szerződéseket.

A tavaly februári kihelyezett mátraszentimrei frakcióülést egész költséghatékonyan, összesen 736 ezerből oldotta meg a párt, viszont a 2018 szeptemberi, soltvadkerti tanácskozás majdnem a kétszeresébe, 1,79 millió forintba került. A terembérlésre 210 ezret fizettek a Frittmann panzió-pincészet borász tulajdonosainak, a maradék 1,59 millió forint egy magánszemélynek ment.

Jakab Péter: Gyurcsány Ferenc az ellenzék tortájában a mazsola, és én ki nem állhatom a mazsolát | Magyar Hang

Ellenzéki együttműködés, de két lista mellett foglalt állást a Jobbik új elnöke.

Jogi tanácsadásra 25 megbízással 27 milliót fizettek, a szerződött ügyvédi irodák közt van a korábbi parlamenti képviselő, Staudt Gábor ügyvédi irodája is. Ez kicsivel több, mint egy év alatt 4,45 milliós megbízáshoz jutott. Van olyan magánszemély is, akinek ELTE-s tanulmányait havi 433 ezer forinttal, összesen 7,79 millióval támogatta a párt.

Az autóbérlés költségeiből már lefaragott a párt: 2017-ben csak arra az évre 15,5 milliót szántak erre, a 2018 júniusától 2020 márciusig tartó időszakban pedig összesen 14,1 millió ment erre a Porsche Hungáriának.

A HVG.hu korábban elemezte a Fidesz- és a KDNP-frakciók szerződéslistáit is.