Farkas Örs: A magyar kormánynak nincs félnivalója a 7. cikkely szerinti eljárásban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője ezt annak kapcsán mondta a közszolgálati M1 csatorna kedd esti műsorában, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Strasbourgban kedden arról beszélt: az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak napirendjére kell vennie a 7. cikkely szerinti eljárások ügyét, és úgy a magyar, mint a lengyel esetben közös megoldást kell találnia a közös uniós értékek védelme érdekében.

Farkas Örs felidézte, az eljárás Judith Sargentini jelentése kapcsán indult el. „Egy politikai akcióról van szó” – mondta, hozzátéve: a brüsszeli szereplők, vezetők évek óta támadják Magyarország egyes lépései, kiemelten a migrációban képviselt álláspontja miatt. „Az elmúlt hetekben Magyarország határozott fellépést tanúsított a migrációval szemben, erre jött most válasz” – közölte az MTI által is idézett szóvivő, megjegyezve: nem lepődött meg Manfred Weber kijelentésén.

Kiemelte, bebizonyosodott, hogy a magyar kormánynak igaza volt, amikor arról beszélt, hogy az Európát érintő migrációs nyomás nem szűnt meg. „Jelenleg is nagyságrendileg százezren vannak a balkáni útvonalon. Az elmúlt negyven napban csaknem ötezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarország területére” – közölte a szóvivő, hozzátéve: a nyomás növekszik, de mind a jogi, mind a fizikai határzár megfelelően védi az országot.

Farkas Örsöt kérdezték arról is, hogy a Migrációkutató Intézet a múlt pénteki gyorselemzésében azt írta: a korábbi amerikai és európai példákhoz hasonlóan a déli határon előző nap történtek is komoly szervezettségre utalnak. „A magukat civilnek mondó aktivisták indították el az embereket álhírekkel” – mondta a szóvivő.

A gyöngyöspatai ügyről közölte: a kormány célja, hogy a helyzetet – amely 2003-2004 körül kezdett kialakulni – igazságosan és azok érdekeit szem előtt tartva oldják meg, akik annak elszenvedői voltak, az elmaradt oktatást azzal kell pótolni.

A koronavírus-járvány kapcsán hangsúlyozta: Magyarországon és a külföldön tartózkodó magyarok körében nem tudnak betegről. „A Kínában tartózkodó 188 magyar sem fertőzött” – közölte a szóvivő.