„Hét kilométerről is látszott a tűz” – Fotó a lángoló révfülöpi kilátóról

„Hét kilométerről is látszott a tűz” – Fotó a lángoló révfülöpi kilátóról

A lángoló révfülöpi kilátó 2020. február 13-án (Fotó: Orbán Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint megírtuk, szerda éjjel kigyulladt a révfülöpi kilátó. Egy helyi fotós, Orbán Péter épp a közelben tartózkodott. Képe akkor készült, amikor a tűzoltók már elkezdték a munkát. A nagyfelbontású fotót itt nézheti meg!

Mint a Magyar Hangnak elmondta, mintegy hét kilométerre autózott a kilátótól, amikor észrevette a tüzet és a helyszínre sietett, majd nagyjából hajnali egy órakor elkészítette a szóban forgó képet. Drónnal fotózott, ő maga mintegy 300 méterre tartózkodott a kilátótól. Még hazafelé menet is találkozott oda tartó tűzoltó autókkal, pedig akkor már több, mint egy órája oltották.

Kondor Géza, Révfülöp polgármestere a Veol.hu-nak azt mondta, nagy veszteség érte a települést, mert a település ikonikus helyszíne a fából készült kilátó, ahonnan páratlan panoráma nyílik a környékre. A polgármestert hajnali fél kettőkor hívták a tűzoltók, akik már a helyszínen dolgoztak, ő is azonnal odament. Látta, amint a torony hatalmas lánggal égett, de az erdőre nem terjedt át a tűz. A település vezetője elmondta, már megkeresték a biztosítót, mielőbb beszélnek a szakemberekkel, mások mellett a statikussal az újjáépítésről, amit minél előbb szeretnének megkezdeni. A Veol azt írja, hajnali négyre sikerült eloltani a tüzet.

A Magyar Hang egy közelben lakó olvasója szerint villámcsapás okozhatta a tüzet, mert nagy vihar volt akkor épp, és hallott egy nagy csattanást. Kondor Géza is arról beszélt később a távirati irodának nyilatkozva, hogy éjszaka februárra nem jellemző dörgésekkel kísért vihar volt a térségben és a tűzoltók feltételezése szerint villámcsapás okozhatta a tüzet.

Hozzátette: a közel 22 méter magas kilátót az ezredfordulón építtette az önkormányzat; volt rajta villámhárító és biztosítás is kötöttek rá. A polgármester közölte, nagy civil összefogás van kibontakozóban a településen, hogy mielőbb újra látogatható legyen kilátó.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a kilátó kigyulladt, és az épület belső csigalépcsője, valamint a teteje égett teljes terjedelmében. A kővágóörsi önkéntes és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók az oltás mellett a kilátó kőből épített szerkezetét, valamint a környező füves, fás területet is védték vízsugarakkal. A munkálatok közben a torony fából épített része beomlott.

Címkék: tűzeset, Révfülöp