HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Abnormálisan ...

Abnormálisan magas hőmérsékletet mértek az Antarktiszon

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Brazil kutatók 20,75 Celsius-fokot észleltek az Antarktiszhoz tartozó Seymour-szigeten február 9-én – írta a hvg.hu a The Guardian brit lapra hivatkozva. A tudósok hihetetlennek és abnormálisnak tartják az eredményt annak ellenére, hogy a Seymour-sziget térségében az utóbbi 20 évben rendkívüli hőmérsékleti kilengéseket jegyeztek fel. A mérések hitelességét még a Meteorológiai Világszervezetnek is meg kell erősítenie.

HIRDETÉS

Ha hitelesnek bizonyul, akkor a mostani mérés meghaladja az 1982-ben mért korábbi rekordot: akkor 19,8 Celsius-fok volt a szintén antarktiszi Signy-szigeten.

Az Antarktisz a Föld egyik leggyorsabban melegedő térsége, az ipari forradalom előtti időkhöz képest már majdnem 3 Celsius-fokkal magasabb az átlaghőmérséklet. A The Guardian azt is írja: az Antarktiszon található a világ vízkészletének 70 százaléka hó és jég formájában. Ha az összes elolvadna, 50-60 méterrel nőne a tengerek szintje, ám ez sok emberöltőbe telhet. Az ENSZ tudósainak becslése szerint a század végéig 30-110 centimétert emelkedhet az óceánok vízszintje.

Carlos Schaefer, a brazil Terrantar-program – amely a klímaváltozás Antarktiszra gyakorolt hatását monitorozza – tudósa szerint még soha nem láttak ehhez hasonló értéket. Még úgy sem, hogy a Seymour-sziget térségében az utóbbi 20 évben rendkívüli hőmérsékleti kilengéseket jegyeztek fel. A kutatók úgy sejtik, a változást az óceáni áramlatok elmozdulása és az El Niño jelenség hatása idézhette elő.

HIRDETÉS

.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,792lájkolóTetszik
3,049követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek