HIRDETÉS
HIRDETÉS

Abnormálisan magas hőmérsékletet mértek az Antarktiszon

Szerző: | 2020. február 14., 14:32 | Belföld

Antarktisz (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Brazil kutatók 20,75 Celsius-fokot észleltek az Antarktiszhoz tartozó Seymour-szigeten február 9-én – írta a hvg.hu a The Guardian brit lapra hivatkozva. A tudósok hihetetlennek és abnormálisnak tartják az eredményt annak ellenére, hogy a Seymour-sziget térségében az utóbbi 20 évben rendkívüli hőmérsékleti kilengéseket jegyeztek fel. A mérések hitelességét még a Meteorológiai Világszervezetnek is meg kell erősítenie.

Ha hitelesnek bizonyul, akkor a mostani mérés meghaladja az 1982-ben mért korábbi rekordot: akkor 19,8 Celsius-fok volt a szintén antarktiszi Signy-szigeten.

Az Antarktisz a Föld egyik leggyorsabban melegedő térsége, az ipari forradalom előtti időkhöz képest már majdnem 3 Celsius-fokkal magasabb az átlaghőmérséklet. A The Guardian azt is írja: az Antarktiszon található a világ vízkészletének 70 százaléka hó és jég formájában. Ha az összes elolvadna, 50-60 méterrel nőne a tengerek szintje, ám ez sok emberöltőbe telhet. Az ENSZ tudósainak becslése szerint a század végéig 30-110 centimétert emelkedhet az óceánok vízszintje.

Carlos Schaefer, a brazil Terrantar-program – amely a klímaváltozás Antarktiszra gyakorolt hatását monitorozza – tudósa szerint még soha nem láttak ehhez hasonló értéket. Még úgy sem, hogy a Seymour-sziget térségében az utóbbi 20 évben rendkívüli hőmérsékleti kilengéseket jegyeztek fel. A kutatók úgy sejtik, a változást az óceáni áramlatok elmozdulása és az El Niño jelenség hatása idézhette elő.

.

Címkék: Antarktisz, hőmérsékleti rekordok, jég, klímaváltozás


HIRDETÉS
Új idők új focija

Új idők új focija

Élvezhető, családbarát produkció, látványszínház született, amelynek az Üllői úton és néhány más helyen legalább nem a díszpáholy a célközönsége. De vajon szenvedéllyel szerethető-e ez a fajta futball?

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest