HIRDETÉS

Riadó!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Orbán Viktor száz évet értékelt a Várkert Bazárban, s hosszú beszédében igen előkelő helyet foglalt le magának nemzeti nagyjaink pantheonjában. Ezzel szerényen maga mögé utasította a Trianon sokkjából az országot magához térítő, konszolidációt megvalósító, tíz évig regnáló Bethlen Istvánt (is). De mielőtt bárki azt gondolta volna, hogy a 2010-es politikai fordulat óta eltelt tíz évet az elmúlt évszázad legsikeresebb szakaszának minősítve a miniszterelnök a csúcsra ért, hamar megnyugtatta hallgatóságát: olyan baljós árnyak gyülekeznek a fejünk fölött, hogy a következő években újabb próbatételek várnak rá és nemzetére.

Ő pedig nem tér ki a kihívás elől. A történelemóra, amit a felolvasott beszéd első részében hallhattunk, igazságok, féligazságok és nagyotmondások ügyes kombinációja volt, egyben a nemzeti romantika hangján szólt közönségéhez. Számos eleme visszaköszönt az elmúlt tíz év évértékeléseiből a plágiumbotrányba dicstelenül belebukott Schmitt Pál megéljenzésétől Soros György ostorozásáig.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egyetlen dologra kaphattuk fel a fejünket: Orbán Viktor megköszönte Horn Gyulának, hogy megakadályozta Soros Györgyöt a legnagyobb hazai bank megszerzésében. A milliárdos terve szerinte az volt, hogy a magyarok pénzét ő kezelje. E veszélyes terv bizonyos elemeit most mintha a miniszterelnök szűkebb környezete próbálná végrehajtani. Arról szerényen hallgatott a kormányfő, hogy amikor Antall József nemet mondott Soros György befolyásszerzési tervére, ő még a másik oldalon állt. Liberálisként, akarom mondani: diplomás kommunistaként.

Való igaz, 2010-ben korántsem rendezett gazdasági-pénzügyi viszonyok között vette át az országot a Fidesz-kormány az elődeitől, de a miniszterelnök által felvázolt apokaliptikus kép enyhén túlzó. A növekedés hosszú évek óta töretlen, a pénzügyi-költségvetési helyzet is rendezett. Arról nem esett szó, hogy ennek ára az oktatásból és az egészségügyből történt forráskivonás volt, fedezetét pedig a kedvező világgazdasági környezet és a soha nem látott mértékű uniós pénzeső teremtette meg.

HIRDETÉS

Bár időnként maga a felolvasó is próbált szerényebb hangot megütni – lásd: a teljesítmény a nemzeté, a felelősség a kormányé -, őt hallgatva inkább az a mondás jutott az eszembe, hogy egy ekkora országnak elég egyetlen okos ember. Az a kép, amit felfestett, zavarbaejtően rózsaszínű volt, s az ország legalább fele bizonyosan nem így éli meg a saját és országa helyzetét. A többséget valószínűleg nem lelkesíti a tavalyi kedvező növekedési adat, amikor naponta szembesül a meglódult infláció következményeivel. És vajon Orbán Viktor komolyan gondolja, hogy a botrányoktól kísért cigány-felzárkóztatás igazi sikertörténet?

A nemzeti konzultációra és a klímavédelemre vonatkozó rész megfelelt a várakozásoknak. A kommunikációs gépezet által kiválasztott legújabb ellenség, az elítélt bűnöző ideális célpont, nem számíthat a társadalom rokonszenvére. Aljas húzás persze börtönbizniszt emlegetni, amikor a kormánytöbbség által teremtett, jóváhagyott jogi környezetben ítélik meg a kártérítéseket a bíróságok, s a pereskedések egyik ügyvédi élharcosa Fidesz közeli körökhöz köthető. Orbán Viktor igazán politikailag korrekt módon hergelt egy kicsit a cigányok ellen, akik Gyöngyöspatán munkavégzés nélkül jutnának jövedelemhez kártérítés címén. Költői kérdés a jogász végzettségű miniszterelnökhöz: nem tudja, mit takar a kártérítés fogalma?

Örömteli, hogy végleg eldöntötte a klímaügyben a táborában zajló vitát. A problémát létezőnek és kezelendőnek minősítve egy olyan tervet vázolt fel, amelynek a legtöbb eleme támogathatónak látszik. Annyi megjegyzéssel, hogy az illegális szemétlerakók felszámolásához vagy a folyók megtisztításához a műanyag szennyezéstől eddig is hozzákezdhettek volna.

HIRDETÉS

A miniszterelnökkel ellentétben én nem tudok arról, hogy nálunk széles körben elterjedt nézet volna, hogy a klímaváltozás ellen a legjobb védekezés a gyermektelenség. Ez egyfelől butaság, másfelől azért Orbán Viktor is hallhatott arról, hogy van, ahol kezelhetetlen gond már a túlnépesedés. Magyarországon ezt felhozni a felesleges hergelés minősített esete.

Az ellenzéket ötletes módon igyekezett a földbe döngölni, ám bizonyos, hogy nem kezeli le annyira hazai ellenfeleit, mint ahogy a közönsége előtt mutatta. Erre a lélektani gyógyírra talán szükségük lehetett a nem teljesen a várakozásaik szerint alakult önkormányzati választások után.

Amikor a közeljövő kihívásairól beszélt, a miniszterelnök érezhetően közelített a realitásokhoz. Nem maradt el a kormány családpolitikai, demográfiai lépéseinek dicsérete, ám a lényeget nem hallgatta el: az elmúlt tíz évben sem sikerült megállítani a népességfogyást. Újabb konkrét intézkedéseket e téren ezúttal nem jelentett be. Orbán Viktor komolyan tarthat az európai gazdaság lassulásától, attól, hogy megszűnik az a kedvező környezet, amely eddig a kezére játszott. Az orbáni politika nagy vizsgája lesz, hogy miként reagál az új helyzetre. Régóta sokan kongatják a vészharangot, hogy a magyar gazdaság kóros kitettsége Németországnak, általában az export szerkezete milyen veszélyforrás.

A magabiztosságtól duzzadó miniszterelnök a múlt nyertesének nyilvánította magát, a jövő bizonytalansága azonban minden bizonnyal nyomasztja. Riadót fújt, ami ez esetben talán nem puszta retorikai fordulat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,958lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Airbnb-piac: a kerületeknek is érdekük a szabályozás

A VI. kerületben minden 15. lakást Airbnb-n keresztül adnak ki – írta érdeklődésünkre az önkormányzat. Józsefvárosban az átgondolt szabályozásban hisznek.