Frakciópénzek: feltűntek Gyurcsány egykori munkatársai

Frakciópénzek: feltűntek Gyurcsány egykori munkatársai

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b2) és Rónai Sándor (j4) a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Húsz hónap alatt 164 szerződéssel hozzávetőlegesen 240 millió forintot költött a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója – írja a hvg.hu. – Ennek tetemes része a pártközpont és a pártelnök bizalmasainak – Dessewffy Tibor és Ficsor Ádám – közelében landolt. 

A cikk szerint igen nehezen áttekinthető adathalmazt kaptak az Országgyűlés Hivatalától, az azonban kibogarászható belőle, hogy egymással párhuzamos feladatokra három kiugróan magas összegű megbízás került – közvetve vagy közvetlenül – az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontját vezető Dessewffy Tiborhoz, Gyurcsány Ferenc régi barátjához, volt kommunikációs tanácsadójához kötődő vállalkozásokhoz.

Az egyik a Dessewffy által 2005-ben alapított Big Data Analytics Kft., amely Gyurcsány Ferenc kormányzása idején még Demosként működött, és a baloldal ideológiai támaszaként volt ismert. A cég 2019 márciusa és júniusa között 32,9 millió forintért szervezte a DK-s képviselők közösségi médiában való megjelenését.

Elemzőintézetre és tanácsadásra költött a Jobbik-frakció | Magyar Hang

Az SPG Analytics Kft. ugyanerre, illetve ezt kiegészítő feladatokra kapott 2019 első felében 38,5 millió forintot. A 2019-es tulajdonosváltásig az a Suga Gábor Patrik vezette és tulajdonolta, akinek másik cége, a Marketing and Analytics Kft. 2019 második felében 25,3 millió forintot számlázott a DK-frakciónak. Hogy Suga fontos szereplő a történetben, azt bizonyítja, hogy az utóbbi céggel egy címre bejegyzett harmadik cégében, a Smart Data Solutions Kft.-ben tulajdonostársa volt 2016-2018. között Dessewffy és Gyurcsány egykori kabinetfőnöke, Ficsor Ádám is. További kapcsolódási pont, hogy Ficsor egy 2016 októberi esemény meghívójának tanúsága szerint a Big Data Analytics alkalmazottja volt.

A céges megbízások negyedik nagy és – konkrétan is – pártközeli kedvezményezettje a DÉKÁ Rendezvény Kft., amely a Demokratikus Koalíció saját, a pártirodáival azonos székhelyen működő cége. 2018 júliusa óta a DÉKÁ minden áldott hónapban adott le számlát havi 1,25 és 1,85 millió forint + áfa közötti összegekről, ám míg az egyik hónapban a DK-s képviselők munkáját segítő sajtókommunikációért volt felelős a cég, a következőben már a képviselők fogadóóráinak szervezéséért, majd a képviselők média megjelenéseinek figyeléséért és annak összefoglalójáért, aztán „MESSENGER-TALÁLKOZÓ” keretében szervezett képviselői vagy karitatív programokért.

Perben próbálják kideríteni, kinek és mennyit fizetnek ki a parlamenti frakciók szakértői díjként | Magyar Hang

A kifizetések bő harmada ment olyan, mindig egy hónapra és egymillió forintról szóló szerződésekre, amelynek ismeretlen – vagyis magánszemély – megbízottja egy-egy konkrét, de mindig más törvényjavaslathoz kapcsolódva tart szakmai felkészítést a képviselőknek – írja a hvg.hu. Hozzáteszik, az Országgyűlés Hivatala GDPR-értelmezése miatt a magánszemélyek adatai ki vannak satírozva, a nevek feloldásában pedig a Demokratikus Koalíció sem segített. (Mint korábban megírtuk, a Transparency International szerint nem lehetne a GDPR-ra hivatkozva megtagadni, milyen magánszemélyek kapnak pénzt egy párttól.)

Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját 2018 augusztusától folyamatosan foglalkoztatja a frakció jogi tanácsadás, jogszabályok véleményezése, állampolgári panaszok intézése, önálló indítványok és beadványok készítése jogcímen havi 700 ezer forint plusz áfáért. Más frakciókkal ellentétben a DK-nak azonban nincs több jogi tanácsadói szerződése.