Átutalták Budapestnek az első tízmilliárd forintot az egészségügy fejlesztésére

Átutalták Budapestnek az első tízmilliárd forintot az egészségügy fejlesztésére

Fotó: Unsplash/Jair Lázaro

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány a tavalyi – az általa az év végén az utolsó pillanatban jóváhagyott – megállapodást végrehajtva 10,4 milliárd forintot utalt ki a fővárosnak és kerületeinek az egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztéseinek támogatására – írja a hvg.hu.

Igaz, a novemberi közgyűlési határozat úgy szólt, hogy az atlétikai világbajnokság támogatásáért cserébe „az elkövetkezendő öt évben, az Egészséges Budapest Program keretében 50 milliárd forintos forrás jusson a kerületi önkormányzatoknak az egészségügyi alap- és szakellátás fejlesztésére”.

Ez a mostani 10,4 milliárd arányos résznek látszik, de a hétfő este közzétett kormányhatározat szerint belőle csak 8,4 milliárd a kerületeké, 2 milliárdot pedig közvetlenül a főváros kap, hogy megtehesse „Budapest főpolgármesteri vállalásának megfelelően, a  képalkotó diagnosztikai várólisták megszüntetéséhez szükséges intézkedéseket”, vagy javíthassa az MR- és CT-ellátottságot. A tétel az Emmi költségvetését terheli.