Lúgos orvos: az Alkotmánybíróság az ítélet felülvizsgálatát rendelte el

Lúgos orvos: az Alkotmánybíróság az ítélet felülvizsgálatát rendelte el

A harmadfokú ítélet kihirdetése a lúgos orvos perében 2018. július 12-én (Fotó: Lándori Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elrendelte az Alkotmánybíróság kedden közzétett határozatában a Kúrián a lúgos orvosként ismert B. Krisztán ügyében 2018 júliusában hozott jogerős ítélet felülvizsgálatát.

A Budai Irgalmasrendi Kórház egykori vezetője az ítélet szerint azért kapott tizenegy éves szabadságvesztést, mert 2013. március 12-én otthonában megtámadta volt barátnőjét, Renner Erikát, akit műtéteknél használatos altatószerekkel kábított el, nemi szervét és tájékát pedig lúggal maratta szét. A lakást rázárta a kábult áldozatra, és annak telefonjaival illetve számítógépével távozott. Tettének hátterében az állhatott, hogy nem tudta feldolgozni: a nő szakított vele.

B. Krisztián a Kúria ítélete miatt alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz. Azt kifogásolta, hogy miközben zajlott az ügye, új Büntetőeljárási törvény (Be.) lépett hatályba, ami miatt elesett a valódi felülvizsgálat lehetőségétől, ezért sérült a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való alkotmányos joga. Indítványában az első-, másod és harmadfokú ítéletei mellett a Be. vonatkozó bekezdéseinek megsemmisítését kérte az AB-től.

„Az Alkotmánybíróság a bírói döntések elleni alkotmányjogi panaszt visszautasította. (...) Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenessé nyilvánította és megsemmisítette a büntetőeljárási törvénynek az elbírálás alatt lévő, de az új szabályoknak már nem megfelelő másodfellebbezés kizárására vonatkozó átmeneti rendelkezését. Az Alkotmánybíróságnak a konkrét ügyben el kell rendelnie a bírói döntéssel lezárt eljárás felülvizsgálatát, és az alaptörvény-ellenes jogszabály alkalmazását a törvény kötelező előírásánál fogva ki kell zárnia. A felülvizsgálat módját nem az Alkotmánybíróság, hanem a Kúria határozza meg” – áll az Alkotmánybíróság közleményében

A testület hangsúlyozza, hogy a döntéséből nem következik, hogy a bíróságnak a megismételt eljárásban a kiszabott büntetést csökkentenie vagy mellőznie kellene, ahogyan az sem, hogy az indítványozó szabadlábon védekezhet-e. Mindezek megállapítása az ítélkező bíróságok és nem az Alkotmánybíróság feladata.

Az Alkotmánybíróság döntése nyomán tehát a Kúriának kell majd döntenie, hogy milyen módon biztosít felülvizsgálatot B. Krisztiánnak.

A Kúria Büntető Kollégiuma alaposan tanulmányozza az Alkotmánybíróság határozatát, és az abban foglaltaknak megfelelően rövid határidőn belül dönt a szükséges lépésekről – közölte a Kúria az MTI kérdésére.