HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Schiffer Andr...

Schiffer Andrásnak és Vágó Gábornak is fizet az LMP-frakció

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A második legkisebb létszámú, hatfős LMP-frakció összesen 220 millió forintnyi szerződést kötött 2018 májusa óta, csak kicsivel kevesebbet, mint a nagy lábon élő, de közel háromszor ekkora KDNP- és a 21 fős DK-frakció – írja a hvg.hu az Országgyűlés Hivatalától, illetve a frakciótól kapott adatok alapján. Ebből 2018 májusa óta csaknem 60 millió forint ment el kommunikációra, az idei évben pedig júniusig további 16,8 millió forintról szóló szerződést kötöttek hasonló célra.

Mint a HVG írja, az Országgyűlés Hivatalától kikért szerződéslistában csak nagyon kevés vállalkozás szerepel, a magánszemélyek nevét pedig a GDPR elveire hivatkozva kitakarta a hivatal. Ezután közvetlenül a képviselőcsoporttól kérték ki, hogy mely magánszemélyekkel szerződtek, és a frakció végül néhány, arra engedélyt nem adó érintettétől eltekintve ki is adta a neveket. (A hét parlamenti képviselőcsoport közül egyébként egyedül az LMP és a Fidesz volt hajlandó erre, a többi nem.)

2018 májusa óta számláz „PR-tevékenység és kommunikációs tanácsadás” címen a frakciónak az LMP-ből 2014-ben négy év képviselőség után kilépett, majd 2018 elején visszatért Vágó Gábor. A politikus tavaly az év első hónapjaiban, vagyis akkor sem szüneteltette a tanácsait, ameddig ő volt az LMP EP-listavezetője. A legújabb szerződése 2020 júniusáig szól, megbízásai összértéke ezzel eléri a 7,78 milliót.

Majdnem tízmillió forinttal többért, 2018 májusa óta összesen több mint 17,6 millió forintért szerződött az LMP-frakció Gimes Gergellyel, a párt korábbi kampányfőnökével. A Political Capital korábbi elemzője az előző parlamenti ciklusban Whitby nevű tanácsadócégén keresztül dolgozott az LMP-nek, most viszont a lista szerint egyéni vállalkozóként kötöttek vele 20 hónap alatt nyolc, kommunikációs tervezésre, tanácsadásra és szövegírásra szóló szerződést.

HIRDETÉS
Frakciópénzek: feltűntek Gyurcsány egykori munkatársai | Magyar Hang

Kommunikációs tanácsokkal segítette a pártot az elmúlt másfél évben az LMP korábbi V. kerületi önkormányzati képviselője is, Árvai Péter is: ő 10 havi munkáért nem egész 2 millió forintot kapott, de felbukkant a kifizetéslistán az egykori Momentum-alapító Zaránd Péter neve is, aki két, egyenként háromnapos intenzív médiatréninget tartott az LMP-s képviselőknek, majd öt hónapon át személyes kommunikációs és menedzsment tréning címen számlázott a frakciónak.

A kommunikációs és megjelenéssel kapcsolatos költségeken túl a kiadások második nagyobb körét a különböző szakpolitikai, illetve szaktanácsadói megbízások teszik ki – ezekre több mint 41 millió forintot költött az LMP-frakció.

Tavaly novemberig félévente visszatérően megújították például az LMP-frakciónak már az előző ciklusban is közpolitikai, igazgatási és ügyviteli tanácsokat adó Mangodorf Tanácsadó Bt. megbízását. A másfél év alatt összesen 8,5 millió forintot számlázó cég vezetője Ságvári Ádám nemzetközi ügyekkel is foglalkozó jogász, 2019 novemberétől a főpolgármester, Karácsony Gergely főtanácsadója, titkárságvezetője.

Elemzőintézetre és tanácsadásra költött a Jobbik-frakció | Magyar Hang

2018 óta folyamatos a GT-Ker Bt. társadalompolitikai tanácsadásra és vezetői döntéstámogatásra szóló megbízása is: a társaság Glied Viktor migrációkutatóé, akivel eddig 5,5 millióért szerződött a képviselőcsoport.

Kétszer ennyit, 2018 májusa és 2019 decembere között összesen 9,9 millió forintot fizetett emellett az LMP-frakció politikai és szervezetfejlesztési tanácsadásért Reiner Rolandnak, az LMP-t politikai tanácsokkal segítő Integrity Lab alapítójának.

HIRDETÉS
Perben próbálják kideríteni, kinek és mennyit fizetnek ki a parlamenti frakciók szakértői díjként | Magyar Hang

A szaktanácsokon túl jogi tanácsokra és jogi tevékenységre 25 millió forintot fizetett eddig az LMP-frakció: a legtöbbet foglalkoztatott ügyvéd az Átlátszó portált működtető Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-ben résztulajdonos Sepsi Tibor.

A második a pártból két éve kilépett egykori társelnök, Schiffer András irodája, akivel – ahogy korábban – ebben a ciklusban is folyamatos szerződésben állt a képviselőcsoport – eddig 9,35 millió forint értékben kötöttek vele megbízást személyhez fűződő jogok védelmével, információszabadsággal összefüggő és közigazgatási ügyekben való jogi képviselet ellátására.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,646lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek