Schiffer Andrásnak és Vágó Gábornak is fizet az LMP-frakció

Schiffer Andrásnak és Vágó Gábornak is fizet az LMP-frakció

Az LMP parlamenti frakciója (Fotó: Facebook/LMP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A második legkisebb létszámú, hatfős LMP-frakció összesen 220 millió forintnyi szerződést kötött 2018 májusa óta, csak kicsivel kevesebbet, mint a nagy lábon élő, de közel háromszor ekkora KDNP- és a 21 fős DK-frakció – írja a hvg.hu az Országgyűlés Hivatalától, illetve a frakciótól kapott adatok alapján. Ebből 2018 májusa óta csaknem 60 millió forint ment el kommunikációra, az idei évben pedig júniusig további 16,8 millió forintról szóló szerződést kötöttek hasonló célra.

Mint a HVG írja, az Országgyűlés Hivatalától kikért szerződéslistában csak nagyon kevés vállalkozás szerepel, a magánszemélyek nevét pedig a GDPR elveire hivatkozva kitakarta a hivatal. Ezután közvetlenül a képviselőcsoporttól kérték ki, hogy mely magánszemélyekkel szerződtek, és a frakció végül néhány, arra engedélyt nem adó érintettétől eltekintve ki is adta a neveket. (A hét parlamenti képviselőcsoport közül egyébként egyedül az LMP és a Fidesz volt hajlandó erre, a többi nem.)

2018 májusa óta számláz „PR-tevékenység és kommunikációs tanácsadás” címen a frakciónak az LMP-ből 2014-ben négy év képviselőség után kilépett, majd 2018 elején visszatért Vágó Gábor. A politikus tavaly az év első hónapjaiban, vagyis akkor sem szüneteltette a tanácsait, ameddig ő volt az LMP EP-listavezetője. A legújabb szerződése 2020 júniusáig szól, megbízásai összértéke ezzel eléri a 7,78 milliót.

Majdnem tízmillió forinttal többért, 2018 májusa óta összesen több mint 17,6 millió forintért szerződött az LMP-frakció Gimes Gergellyel, a párt korábbi kampányfőnökével. A Political Capital korábbi elemzője az előző parlamenti ciklusban Whitby nevű tanácsadócégén keresztül dolgozott az LMP-nek, most viszont a lista szerint egyéni vállalkozóként kötöttek vele 20 hónap alatt nyolc, kommunikációs tervezésre, tanácsadásra és szövegírásra szóló szerződést.

Frakciópénzek: feltűntek Gyurcsány egykori munkatársai | Magyar Hang

Kommunikációs tanácsokkal segítette a pártot az elmúlt másfél évben az LMP korábbi V. kerületi önkormányzati képviselője is, Árvai Péter is: ő 10 havi munkáért nem egész 2 millió forintot kapott, de felbukkant a kifizetéslistán az egykori Momentum-alapító Zaránd Péter neve is, aki két, egyenként háromnapos intenzív médiatréninget tartott az LMP-s képviselőknek, majd öt hónapon át személyes kommunikációs és menedzsment tréning címen számlázott a frakciónak.

A kommunikációs és megjelenéssel kapcsolatos költségeken túl a kiadások második nagyobb körét a különböző szakpolitikai, illetve szaktanácsadói megbízások teszik ki – ezekre több mint 41 millió forintot költött az LMP-frakció.

Tavaly novemberig félévente visszatérően megújították például az LMP-frakciónak már az előző ciklusban is közpolitikai, igazgatási és ügyviteli tanácsokat adó Mangodorf Tanácsadó Bt. megbízását. A másfél év alatt összesen 8,5 millió forintot számlázó cég vezetője Ságvári Ádám nemzetközi ügyekkel is foglalkozó jogász, 2019 novemberétől a főpolgármester, Karácsony Gergely főtanácsadója, titkárságvezetője.

Elemzőintézetre és tanácsadásra költött a Jobbik-frakció | Magyar Hang

2018 óta folyamatos a GT-Ker Bt. társadalompolitikai tanácsadásra és vezetői döntéstámogatásra szóló megbízása is: a társaság Glied Viktor migrációkutatóé, akivel eddig 5,5 millióért szerződött a képviselőcsoport.

Kétszer ennyit, 2018 májusa és 2019 decembere között összesen 9,9 millió forintot fizetett emellett az LMP-frakció politikai és szervezetfejlesztési tanácsadásért Reiner Rolandnak, az LMP-t politikai tanácsokkal segítő Integrity Lab alapítójának.

Perben próbálják kideríteni, kinek és mennyit fizetnek ki a parlamenti frakciók szakértői díjként | Magyar Hang

A szaktanácsokon túl jogi tanácsokra és jogi tevékenységre 25 millió forintot fizetett eddig az LMP-frakció: a legtöbbet foglalkoztatott ügyvéd az Átlátszó portált működtető Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-ben résztulajdonos Sepsi Tibor.

A második a pártból két éve kilépett egykori társelnök, Schiffer András irodája, akivel – ahogy korábban – ebben a ciklusban is folyamatos szerződésben állt a képviselőcsoport – eddig 9,35 millió forint értékben kötöttek vele megbízást személyhez fűződő jogok védelmével, információszabadsággal összefüggő és közigazgatási ügyekben való jogi képviselet ellátására.