HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Főleg tüdőre ...

Főleg tüdőre megyen

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

– Fával fűtünk, kijárunk érte az erdőbe. Muszáj menni, különben megfagyunk! Egy darab rongyot sem kapunk, hogy begyújtsunk – magyarázza az egyik helybéli, Ragály Tamás.
– Meg műanyaggal – egészíti ki kisfia, Lacika.
– De nem csak mi. Abban az utcában, ahol mi lakunk, mindenki azzal fűt, amit talál – számol be Tamás.

Hosszú esztendők óta itt, a Sajó völgyében azon belül pedig Sajószentpéteren a legrosszabb a levegő minősége, aminek több oka is van. Az ipari szennyeződés, a városon keresztül haladó, igen forgalmas 26-os út, a földrajzi adottságok, illetve az, hogy a rászorulók azzal fűtenek, amivel csak tudnak.

HIRDETÉS
Köd és füstölő kémények Sajószentpéteren (Fotó: Magyar Hang / Tompos Ádám)

A közeli BorsodChem (BC) szerint az itteni levegő „túlnyomórészt a magas szállópor-koncentráció miatt” kap az utóbbi években rendszeresen az egészségestől eltérő minősítést. Szerintük a cég tevékenységéből ilyen szennyező anyag nem származik, az főként a lakosság által fűtésre felhasznált anyagok elégetésekor keletkezik.

– Nem lehet hova tenni ezt a szagot. Nyáron is érezni, úgyhogy az nem palacktüzelésből származó szálló por – meséli a csapos hölgy, aki amúgy 41 éves korára lett asztmás. A kocsmában ráadásul most azért aggódnak, mert a BC újabb beruházásba kezd: évi 200 tonnányi anilint fognak itt gyártani 2021-től. Több forrásból azt hallottuk, hogy erre a 45 millió euró állami támogatással megvalósuló, összesen 300 munkahelyet teremtő beruházásra már más településeken nemet mondtak, ám a BorsodChem ezt cáfolja.

Mit mesélnek a helyiek az életükről? Honnan szereznek tüzelőt? Kapnak-e szociális tűzifát? Mennyibe kerül, ha azt meg akarják venni? Mit írt a Momentum Sajószentpéterről Manfred Webernek? Mit mondanak a környezetvédők? A BorsodChem mivel magyarázza a rossz levegőt? A válaszokat megtalálja riportunkban!

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/7. számában jelent meg február 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/7. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,992lájkolóTetszik
3,182követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Eltörlik a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettséget

Nagyjából 60 ezer idén végző hallgató esetén könnyíti meg ez a diplomaszerzés feltételeit.

Home office