Újabb rádiók kerültek Mészárosékhoz a Vajna-örökségből

Újabb rádiók kerültek Mészárosékhoz a Vajna-örökségből

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Viresol Kft. visontai búzakeményítő üzemének átadásakor 2019. február 11-én (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Rádió 1 megvásárlásával egy  időben több, vidéki rádióadókat birtokló céget is megvett Schmidt Zoltán, a Mészáros-cégbirodalom egyik központi figurája, a Mészáros Lőrinc gyermekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. vezérigazgatója. Ezzel egyértelművé vált, hogy a vidéki rádiók nagy része is Mészáros köreihez kerül, így mostantól már a Mészáros-féle Rádió 1 adása szólhat majd szerte az országban – derül ki  a legfrissebb cégadatokból. Bár az üzleteket már karácsony előtt néhány nappal nyélbe ütötték, a cégbejegyzésekre csak idén, január második felében került sor.

Azt a Média1.hu írta meg elsőként, hogy Schmidt Zoltán megvette az Andy Vajna egykori filmügyi kormánybiztos örököseinek cégbirodalmához tartozó Radio Holding Kft.-t, és mivel ennek a cégnek  a birtokában van a Rádió 1-et működtető Rádió Plus Kft. is,  így gyakorlatilag Mészáros köreihez került az egyik legnépszerűbb rádiócsatorna. Ezen az adón megy a leghallgatottabb rádióműsor, Sebestyén Balázsék reggeli produkciója is.

Azóta cégadatokból már látszik az is, hogy ugyanezen a napon (tavaly december 19-én) Schmidt megvásárolta az LB Rádió Kft.-t is. Ez a cég eddig két médiajogász, Litter Zsuzsanna és Biró Balázs tulajdonában volt. Róluk a Média1.hu korábbi cikke szerint azt érdemes tudni, hogy a tavaly elhunyt Andy Vajnához köthetők, és a Rádió 1 jogászaiként is ismertek. Ez a cég nyerte el többek között több hajdúsági, valamint a keszthelyi, a szolnoki és a tatabányai rádiós frekvencia jogát is.

Mészáros Lőrinc: Hát kicsoda maga, hogy engem zaklat? | Magyar Hang

Valószínűleg Schmidtnek nagyon hosszú napja lehetett december 19-én, mert mindezek mellett még arra is szakított időt, hogy  a fenti cégek megvásárlása után megvegye a PureDigital Kft.-t is. Ezt a céget egy bizonyos Paál Ákos adta el neki, aki a 24.hu korábbi cikke szerint Andy Vajna tulajdonlása idején a Rádió 1 műszaki vezetője volt. 

A PureDigital megvásárlásával Schmidt Zoltán tulajdonába, és ezzel Mészáros köreihez került a Rádió Zala Kft., az FM 7 Heves Kft., a Rádió Somogy, a Szegropa Kft. és a Fehérvár Rádió Kft is. Paál Ákossal egyébként nagyon gáláns volt Schmidt, ugyanis az adásvétel után is ő maradhatott a több vidéki rádiót tulajdonló PureDigital ügyvezetője.

Schmidt Zoltánról egyébként nemrégiben már írtunk egy érdekes cikket. Ő volt ugyanis az, aki fotókat és videót töltött fel a közösségi oldalára arról, hogy egy zárt körű bulin vett részt a Puskás-stadionban. A bulira egészen pontosan a ZÁÉV Zrt. 70. születésnapja alkalmából került sor, és Puskás Ferenc Stadionban a képek tanúsága szerint csak az ünneplők tartózkodtak. A zenés- táncos mulatságon Charlie énekelt, de néptáncosok és népzenészek is felléptek, a résztvevők pedig karácsonyi sapkákban pózoltak. (Azóta kiderült, a ZÁÉV összesen 2 millió 537 ezer forint + áfát, azaz 3 millió 331 ezer forintot fizetett a bulihelyszínért és szolgáltatásokért.)

A Puskás Stadionban tartottak születésnapi bulit Mészárosék | Magyar Hang

A ZÁÉV Zrt. jó egy évvel ezelőtt került Mészáros Lőrinc céghálójához. A felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. tavaly január 21-én jelentette be, hogy egyedüli, közvetlen irányítást szerez a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. felett. A Pannon Speed a tulajdonosa a zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek, valamint  szintén építőipari tevékenységet végző leányvállalatainak is. A Talentis Group Zrt. négytagú igazgatóságában egyébként Mészáros Lőrinc három gyereke ül.

A ZÁÉV Zrt. egyik legnagyobb beruházása éppen a Puskás Ferenc Stadion felépítése volt, amit 2017-ben nyert el a Magyar Építők Zrt.-vel konzorciumban. Hogy a pénz legkisebb része sem került arra érdemtelen kezekbe, azt jól jelzi, hogy a Magyar Építő Zrt. a milliárdos Paár Attila érdekeltségébe tartozik.

Hogy mekkorát kaszált a ZÁÉV tavalyi bekebelezésével Mészáros? A cég 71,9 milliárd forintos árbevételt ért el csak a 2018-as esztendőben. Az állami megrendelésekben bővelkedő építőipari óráscég tavalyelőtt még csupán 35 milliárdot zsebelt be, vagyis bevétele több mint a duplájára nőtt éves viszonylatban. Az új Puskás-stadion felépítése pedig – a Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. korábbi közleménye  szerint – nettó 150 milliárd forintba került.