Egyfajta beteg vicc

Egyfajta beteg vicc

Laurent Pech (Fotó: Magyar Hang / Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Először nem tudtam pontosan tudományos megfogalmazni, hogy mi az, ami Magyarországon végbemegy, de most úgy mondanám, hogy autokratikus alkotmányos forradalom zajlik – erről beszélt a Magyar Hangnak Laurent Pech jogászprofesszor.

Laurent Pech a londoni Middlesex Egyetem tanszékvezetője, húsz éve kutatja a jogállamisággal kapcsolatos kérdéseket. Az elmúlt közel tíz évben érdeklődésének középpontjába Magyarország került, később a Jog és Igazságosság párt 2015-ös hatalomra jutásával Lengyelországról is számos publikációt, elemzést készített. A magyar helyzetet nagyon alaposan tanulmányozza, rendszeresen olvassa fordításban a magyar sajtót, és figyelemmel követi a magyar parlament jogalkotási munkáját is. Pech professzorral Brüsszelben, az uniós alapokmány 7. cikkelyéről tartott konferencián beszélgettünk, interjúnkat elolvashatja a legfrissebb Magyar Hangban.

– Úgy gondolom, ez egyfajta beteg vicc – így fogalmazott Laurent Pech annak kapcsán, hogy habár a Fideszt felfüggesztették az Európai Néppártban, az Európai Parlamentben ugyanúgy szavaznak és a frakció is támogatja őket.

Nem veszíthetünk uniós pénzt az Orbán-kormány miatt | Magyar Hang

A professzor beszélt arról az újra és újra, elsősorban az ellenzéken belül feléledő felvetésről is, amely szerint Orbán Viktor vajon kivezetné az országot az Európai Unióból. A téma annak ellenére kerül elő többször, hogy a magyar kormány már többször jelezte, hogy nincs ilyen szándék. A szakértő ezt a magatartást azzal magyarázta, hogy egy ilyen lépésnek nincs nyilvánvaló haszna, „ezért jobb nekik, ha belülről ássák alá az EU-t”.

Törvényszer folyamatok zajlanak húsz-harminc évvel a „kommunizmus” bukása után az egykori keleti blokk országaiban? Egypártrendszer alakul-e ki Magyarországon? Az Európai Bizottság új, jogállamisági ellenőrző mechanizmusa megoldást jelent-e bármire? Mi az Európai Néppárt felelőssége? A teljes interjút keresse a Magyar Hang legfrissebb, február 21-én megjelent 2020/8. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/8. számban? Itt megnézheti!