Gyurcsány Ferenc is konzultációt indít

Gyurcsány Ferenc is konzultációt indít

Budapest, 2020. február 9. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 16. évértékelő beszédét tartja Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Konzultációt indítunk az ellenzéki összefogásról – írta Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. – Töltsd ki az online konzultációnkat, mondd el, szerinted milyen formában kéne indulnia az ellenzéknek 2022-ben – buzdítja részvételre a potenciális válaszadókat a kérdőív.

A konzultáció bevezetőjében hangsúlyozzák, az „ellenzéki győzelem az első lépés ahhoz, hogy rendbe tegyük az oktatást, az egészségügyet, a béreket és a nyugdíjakat. Legeurópaibb pártként pedig abban hiszünk, hogy politikánkat az emberek véleményére kell alapozni. Ezért most az emberekhez fordulunk, mondd meg te, legyen-e ellenzéki összefogás 2022-ben!”

Egy lista, két lista, Jakab, Gyurcsány, mazsola - Szamizdat, a Magyar Hang minipodcastja | Magyar Hang

A kérdőív lényegre törő, csupán egy kérdést tartalmaz: „Ön szerint milyen formában kellene indulnia az ellenzéki pártoknak a 2022-es országgyűlési választáson?” A három válaszlehetőség pedig:

· Teljes összefogással induljanak – egy közös listával és közös jelöltekkel
· Részben közösen induljanak – külön listákkal és koordinált jelöltekkel
· Teljesen külön induljanak – külön listákkal és külön jelöltekkel

Az ellenzéki összefogás kapcsán az utóbbi hetekben lángolt fel a vita. A DK és az MSZP is azt szeretné, ha teljes egység lenne: közös miniszterelnök-jelölt, közös egyéni jelöltek és egy közös lista. Ezzel együtt azonban megjelent egy másik forgatókönyv is, az a közös egyéni jelöltek mellett több listát javasol. Emellett eddig leghangosabban Jakab Péter, a Jobbik elnöke állt ki arra hivatkozva, hogy vannak olyan ellenzéki szavazók, akik nem adnánk a voksukat olyan listára, amelyen Gyurcsány Ferenc is szerepel.

„Az ellenzék akkor rontja el, ha idén egy szót is arra veszteget, hány lista legyen" | Magyar Hang

Mint ismert, Orbán Viktor kormányfő a balatonfüredi kihelyezett frakcióülésen újabb nemzeti konzultációt jelentett be február 12-én. A Magyar Nemzet információi szerint a kormány azt szeretné tudni, „hogyan vélekednek a magyarok az iparággá vált börtönbiznisz, a feltételes szabadságra bocsátás szigorítása, a Szeviép-ügy kapcsán felmerült bírói korrupció gyanújáról és a gyöngyöspatai romák kártérítése kapcsán felszínre került kérdésekről.”

A múlt hét csütörtöki Kormányinfón kiderült, összesen kilenc kérdés szerepel majd az íven. A kérdéseket lassan csepegteti a kormány, eddig az vált biztossá, hogy a börtönkörülmények miatt megítélt, illetve a menekülteknek fizetett kártérítésekről kérik ki az emberek véleményét.

Egy Facebook-csoport tagjai időközben jelezték, „meghekkelnék” a magyar kormány által meghirdetett nemzeti konzultációt. Az ismeretlen kezdeményezők azt javasolják, hogy minden olyan szavazó, aki kormányváltást szeretne, a kérdőívet kitöltetlenül küldje vissza. Ám ne a Fidesznek, hanem valamelyik ellenzéki pártnak juttassák vissza. Rajtuk kívül több száz pszichológus is felemelte szavát a nemzeti konzultáció miatt, ami szakmai véleményük szerint a kérdőív tovább szíthatja a gyűlöletet és megerősítheti a diszkriminációt és a szegregációt.