Két embercsempész autójában összesen harminc menekültet találtak a magyar rendőrök

Két embercsempész autójában összesen harminc menekültet találtak a magyar rendőrök

Tizenhárom illegális határátlépőt szállított autójában a szerb sofőr. (forrás: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két megyében két embercsempészt fogtak a rendőrök pénteken. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei hajnalban egy német gépjármű utasait ellenőrizték. Az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, a Győr külterületén megállított autóban a szerb sofőrön kívül, további tizenhárom – magát szír, illetve afgán állampolgárnak valló – férfi utazott.

A gépkocsi utasai sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a járművezetővel együtt elfogták, és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították őket. A megyei rendőr-főkapitányság az ügy kapcsán embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást. A szerb sofőr elszámoltatása folyamatban van.

300 migráns akar átjutni a déli határon | Magyar Hang

Több száz migráns érkezett a déli határra csütörtökön a délutáni órákban, Magyarországra szeretnének bejutni. Az állami hírügynökség tudósítása szerint a kora esti órákban előkerültek a takarók és a hálózsákok, vagyis az éjszakát is valószínűleg ott töltik. Napközben már kiderült, hogy a menedékkérők nem erőszakosak. Vannak közöttük, akik hetek, akár hónapok óta Szerbiában tartózkodtak.

Miközben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának nyomozói ugyancsak péntek hajnalban Csávolyon, a Dózsa György utcában ellenőriztek egy kisbuszt. Intézkedés alá vonták a jármű vezetőjét, egy 42 éves román férfit és a vele utazó 17 külföldi személyt. Az utasok szír, valamint afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendelkezésre álló adatok szerint a román férfi segítséget nyújtott a migránsoknak abban, hogy az illegális határátlépésüket követően őket Ausztriába szállítsa. A rendőrök azt is megállapították, hogy a sofőrnek volt egy segítője egy felvezető autóban. Ezt a kocsit az egyenruhások a közelben megtalálták és igazoltatták 46 éves sofőrjét. A járművezetőket a nyomozók előállították a Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltségre, ahol kihallgatták, embercsempészés bűntette miatt őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásuk indítványozásra.

A rendőrök az elfogott illegális határátlépőket mindkét esetben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.