Rákapcsoltak a koreai cégek Magyarországon

Rákapcsoltak a koreai cégek Magyarországon

Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken délelőtt megérkezett Ferihegyre az első közvetlen Szöul-Budapest cargo járat: a Korean Air Boeing 777F típusú teherszállító gépe 10:40-kor gördült be a repülőtéri logisztikai központ forgalmi előterére.

Dél-Korea egyre fontosabb partnere Magyarországnak: a távol keleti országból érkezett cégek 2,5 milliárd euró értékben fektettek be a tavalyi évben nálunk, és ez a teljes hazánkba érkezett összes közel fele, ráadásul stratégiai iparágakban. A rendszerváltás után először tavaly fordult elő, hogy nem Németország a legnagyobb befektető Magyarországon, a dobogó első fokát átvette Dél-Korea.

A Korean Air egyébként a világ egyik legnagyobb cargo-légitársasága, és a közvetlen légi összeköttetés nemcsak a Magyarországon bázissal rendelkező koreai nagyvállalatok számára kiváló lehetőség, de a magyar gazdaságnak is komoly versenyelőnyt jelent az import-export piacon. A légiáru-szállítás szempontjából jelentős cégek, mint például a Samsung Electronics, Samsung SDI, Hanon Systems, SK Innovation és a Doosan üzemei mindössze másfél-két óra közúti szállítási távolságra fekszenek a ferihegyi BUD Cargo City-től.

A járatot fogadó ünnepségen kiderült, az új teherszállító járat hetente kétszer fordul meg Budapesten, a gépek maximális kapacitása 103 tonna, vagy 27 raklapnyi áru. Park Jeong Soo, a Korean Air elnökhelyettese bejelentette, hogy utasszállító járat is indul: gépeik május 23-tól heti három alkalommal repülik Budapestet. Ezzel a LOT lengyel légitársaság erős versenytársat kap az útvonalon. Nem kell tartaniuk az utashiánytól: évente 170.000 dél-koreai turista látogat el Budapestre. 

Magyar Levente külügyi és külgazdasági államtitkár arról beszélt, tavaly volt a harmincadik évfordulója a diplomáciai kapcsolatok felvételének – a kommunista blokk országaiból mi vettük fel elsőként a kapcsolatot Dél-Koreával. Tavaly harmadával nőtt a kereskedelmi kapcsolat a két ország között, és Szöulban decemberben magyar kulturális intézetet nyitottuk, a budapesti Koreai Kulturális Központ pedig új, nagyobb épületbe költözött.