Tizenöt év után fogták el a makói kettős gyilkosság elkövetőjét, az ujjlenyomatai buktatták le

Tizenöt év után fogták el a makói kettős gyilkosság elkövetőjét, az ujjlenyomatai buktatták le

Az életvédelmi nyomozók a bizonyítékok alapján 2020. február 18-án reggel elfogták Sz. Dénest. (forrás: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2006-ban lezárt nyomozást tavaly indították el újra. Az elkövető nem tett vallomást, de a genetikai nyomok egyértelműek.

2004. november 16-án megöltek egy idős makói asszonyt az otthonában. A tettes az édesanyja látogatására érkező nőt szintén meggyilkolta, majd a házban végzett kutatás után elmenekült a helyszínről. A rendőrség tájékoztatása szerint a nyomozók a tizenöt évvel ezelőtti helyszíni szemle alkalmával bizonyítékokat foglaltak le, számos tanút hallgattak ki, széleskörű adatgyűjtést végeztek, majd november 30-án gyanúsítottként hallgattak ki egy helyi férfit. A Csongrád Megyei Főügyészség 2006 márciusában megszüntette a gyanúsítottal szemben a nyomozást. A kettős gyilkosság elkövetője továbbra is ismeretlen maradt.

Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság előterjesztése alapján a bíróság 2019. november 25-én elrendelte az eljárás folytatását, amelyet a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztálya (KR KÜFFO) vett át.

A rendőrök értékelték a korábbi vallomásokat és adatokat, valamint igazságügyi szakértőket rendeltek ki a helyszíni nyomok vizsgálatára. A felderítő munka közben látókörükbe került egy mórahalmi járás területén élő 45 éves férfi, aki 2003-2004 fordulóján – akkori párkapcsolata miatt – hétvégente megfordult Makón, így a sértett házának környékét ismerte.

A nyomozók a bizonyítékok alapján 2020. február 18-án reggel elfogták Sz. Dénest. Több emberen elkövetett emberölés bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását, amelyet a bíróság elrendelt.

Petőfi Attila vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a 2004. november 16-án, Makón elkövetett kettős emberölés elkövetésével gyanúsított férfit a daktiloszkópiai vélemény alapján fogták el, és bár megtagadta a vallomást, a szakértői intézet megerősítette, hogy a helyszínen talált genetikai nyomok egyeznek.

Hozzátette: mivel a gyanúsítottnak korábban csak az ujjlenyomat-töredékét rögzítették, az nem volt alkalmas a gépi azonosításra, 2004-ben ezért nem sikerült beazonosítani. Most azonban az ujjlenyomatokat vizuálisan ellenőrizték, és így jutottak el az elkövetőhöz. Az MTI kérdésére Petőfi Attila azt közölte, több száz ujjlenyomatot ellenőriztek.

2004-ben az idős nő unokája került a nyomozók látókörébe. A bűncselekmény után két héttel meg is gyanúsították az elkövetéssel a férfit, akit a szagminta alapján a kutya kiválasztott. A fiatalember ráadásul nem tudott alibit igazolni és igazolható volt az érdekellentéte is a sértettel. A férfit gyanúsítottként kihallgatták, de a szakértői vélemény szerint nem egyezett a genetikai nyoma a helyszínen találttal, így vele szemben az eljárást megszüntették, majd 2006-ban a nyomozást is, mert nem volt beazonosítható az elkövető.

Petőfi Attila elmondta: a 78 éves sértett szerény életet élt, nyugdíját azzal egészítette ki, hogy családi házának egyik szobáját pénzváltónak adta ki. A nőt 51 éves lánya, a közeli iskola takarítónője gyakran meglátogatta, napközben is. A tettes a szomszédos ingatlanba hatolt be, majd a kerítésen átmászva jutott a sértett házába. A nyári konyhában összetalálkozott a 71 éves asszonnyal, akit vascsővel bántalmazott, majd elvágta a torkát. Ezután még másfél-két órát tartózkodott a lakásban, evett, ivott, átkutatta a házat. Ekkor találkozott össze az anyját meglátogató 51 éves nővel, akit ugyanúgy bántalmazott és ölt meg, mint előző áldozatát. A holttesteket újságpapírral betakarta, majd a vascsövet hátrahagyva távozott.

Az elkövető azonban vénás sérülést szenvedett, a vért még a házban lemosta, ehhez azonban levette cérnakesztyűjét, így ujjlenyomatokat hagyott hátra. A rendőrség most ezeket vetette össze ismét a Makón és Csongrád megye területén élet és vagyon elleni, erőszakos bűncselekményeket elkövetők ujjlenyomataival és így találtak rá a gyanúsítottra.

A csütörtökön több emberen elkövetett emberölés gyanúja miatt letartóztatott 46 éves Sz. Dénes a mórahalmi járásban élt, nőtlen, gyermektelen, vagyontalan, hajléktalan. Makón egy „magánéleti kapcsolat révén” fordult meg 2004-ben.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.