Meddig fajulhat el a vita?

Meddig fajulhat el a vita?

Szaniszló Sándor és Kiss László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érezhetően kiéleződött a konfliktus az MSZP és a Demokratikus Koalíció között, miután két fővárosi szocialista polgármester – Kiss László és Szaniszló Sándor – átült Gyurcsány Ferenc pártjába. Vajon mennyiben ronthatja ez a két párt viszonyát? Veszélyben forog-e az ellenzéki együttműködés? Erről kérdeztük Mikecz Dánielt, a Republikon Intézet munkatársát és Pulai Andrást, a Publicus Intézet vezetőjét.

– Nehéz és kényes helyzetben van jelenleg az MSZP, hiszen érthető részükről a sértődöttség, ugyanakkor az egység fenntartása – csakúgy mint minden ellenzéki erőnek – számukra is nagyon fontos – mondta a Magyar Hang megkeresésére Mikecz Dániel. A Republikon Intézet munkatársa szerint most nagy kérdés, a szocialisták vajon meddig mehetnek el, hogy az ellenzéki szavazók optimizmusát még ne törjék meg. Hiszen az ellenzéki egység volt számukra a sikeres stratégia, ez hozott nekik pozíciókat tavaly októberben, ráadásul az már többször megmutatkozott, hogy a választók nem díjazzák a belső vitákat, konfliktusokat és sértődéseket.

– A helyzet némileg eszkalálódott, ugyanakkor Tóth Bertalan péntek délutáni – még tőle is szokatlan hangvételű – mondatai éppen a helyzet rendezésének irányába mutattak – ezt már Pulai András mondta a Magyar Hangnak. A Publicus Intézet vezetőjének magyarázata szerint ugyanis az MSZP elnöke éppen azt határozta meg egyértelműen, hogy a mostanihoz hasonló esetet még egyszer nem szeretne látni. Az pedig, hogy pártelnök által említett fővárosi együttműködés kereteinek felülvizsgálata pontosan mit takar, majd akkor lehet tudni, ha azt feltöltik tartalommal is.

Keményen nekiment az MSZP elnöke Gyurcsánynak a DK-ba átülő szocialista polgármesterek miatt | Magyar Hang

Mikecz Dániel véleménye szerint, ha a szocialista párt bármennyire is az ellenzéki egység megtörése felé tart, azzal kialakulhat róluk az a kép, miszerint a közös budapesti kormányzás kerékkötői lennének.Innen pedig pillanatok alatt el lehet jutni odáig, hogy a Fidesz malmára hajtják a vizet, hiszen a kormánypárt a kampányban nem győzte hangsúlyozni, hogy alkalmatlanok az ellenzék erői a közös vezetésre. Mindeközben ráadásul a DK abban a színben tűnik fel, mint az együttműködés kovácsai, ez szintén nem a szocialistáknak kedvez.

Pulai András szerint ugyanakkor nem kérdés ezután sem, hogy minden ellenzéki párt az együttműködésben érdekelt, ezt egyértelműen kinyilvánították tettekben és kommunikációban is egyaránt. Habár a friss eseményektől ez nem lett jó szájízű, de azért még biztosan maradni fog. A Publicus vezetőjének véleménye szerint nem fog az MSZP ezek után úgy tűnni, mintha az együttműködés kerékkötője lenne, hiszen eddig is éppen arról szólt a politikája, hogy az összefogás kovácsa legyen. Eddig is a motorja volt, nyilvánvalóan ezután is az akar maradni.

Tovább fogy az MSZP: két budapesti polgármester átlép a DK-ba | Magyar Hang

Mikecz Dániel még kitért arra is, hogy a 2019-es európai parlamenti választások megmutatták az erőviszonyokat, már akkor látszott, hogy az MSZP szavazói közül vélhetően elég sokan inkább a DK-ra húzták be az ikszet. Azóta pedig történt már a mostanihoz hasonló átigazolás is.

Mint lapunk is beszámolt róla, a főváros III. és XVIII. kerületét vezető Kiss Lászlóról és Szaniszló Sándorról csütörtökön derült ki, hogy otthagyják a szocialista pártot és a DK-ban folytatják a politizálást. Az MSZP már aznap arról beszélt, hogy cserbenhagyták őket, pénteken pedig Tóth Bertalan pártelnök velük kapcsolatban már „örömlány mentalitást” emlegetett. Egyértelműen utalt Gyurcsány Ferencre és a DK-ra is azzal, hogy „politikai hibát követ el, aki kifejezetten az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját és konfliktust generál az ellenzéki oldalon”.