Újabb cigány közösséget vett célba a kormánysajtó

Újabb cigány közösséget vett célba a kormánysajtó

Részlet a Hír TV riportjából.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Vita a csörögi cigányok kártérítéséről” címmel közölt riportot vasárnap a Pest megyei faluból, Csörögről a kormánybarát hírcsatorna, a Hír TV. „Vita” ugyan nincs, pontosabban éppen a kormánymédia igyekszik azt gerjeszteni.

Míg mindenki Gyöngyöspatáról, és ottani a romáknak az iskolai szegregáció (a cigányok és a nem-cigányok különválasztása az általános iskolai oktatásban) miatt megítélt kártérítés kifizetésének megtagadásáról beszél, van egy kétezer fős Pest megyei község, ahol már ki is fizették az ugyanilyen okok miatt megítélt sérelemdíjat.

Úgy tűnik, a kormány és médiája tényleg ráfordul a cigányok elleni uszításra. „Nem volt szegregált az a csörögi osztály, ahol a gyöngyöspataihoz hasonlóan a cigányoknak kártérítést ítélt meg a bíróság.” - kezdi riportját a lakájtelevízió, a Hír TV adása. A bíróság ugyan ennek éppen az ellenkezőjét állapította meg, de a Hír TV szerkesztőit ez nem zavarja, szerintük az általuk begyűjtött vélemények többet nyomnak a latba, és jobban tükrözik a valóságot, mint egy bírósági ítélet.

A riportban megszólaltatják a helyi kisebbségi önkormányzat egyik képviselőjét, és egy helyi romát is, aki részesült a szegregáció miatti, a bíróság által megítélt kártérítésből

Ezzel a kormánymédia folytatja azt a gyakorlatot, amit a Orbán Viktor miniszterelnök igyekezett meghonosítani az év elejei sajtótájékoztatóján, hogy a nekik tetsző bírósági ítéleteket semmisnek veszik.

A kormány által befolyásolt média példás gyorsasággal repült rá a témára, a vasárnap délelőtt a Hír Tv oldalán megjelent hírt máris szemlézte a Mandiner, és az Origo is. Az Origo ráadásul már Soros Györgyöt is belekeverte a dologba, tudni vélik ugyanis, hogy „a csörögi romák kártérítésének kiharcolásában is Soros szervezete segített”. A kormánymédia lapja egyébként elmulasztották megemlíteni, hogy a csörögi ügyről először közel egy hónapja részletes riportban a 168 óra írt.

Vita a csörögi cigányok kártérítéséről

Nem volt szegregált az a csörögi osztály, ahol a gyöngyöspataihoz hasonlóan a cigányoknak kártérítést ítélt meg a bíróság. A Pest megyei településen a HírTV-nek több, az osztályba járó egykori diák is egybehangzóan állította: romák és nem romák együttesen tanultak. A csörögi romákat szintén az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány segítette a perben, ahogy a gyöngyöspataiakat is.