Karantén várhat az Észak-Olaszországból hazatérőkre

Karantén várhat az Észak-Olaszországból hazatérőkre

Rendőrök az észak-olaszországi Codognónál felállított úttorlasznál 2020. február 24-én. Olaszországban 160-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig összesen négy ember halt bele a betegségbe (Fotó: MTI/AP/Paolo Santalucia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétvégén jelentősen megváltozott a magyarországi járványügyi helyzet is az olaszországi megbetegedések és halálesetek miatt – hangzott el a koronavírus elleni intézkedéseket koordináló Operatív Törzs hétfő délelőtti ülését követő sajtótájékoztatón. Jelenleg csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában történik a koronavírus kimutatása, ahol napi körülbelül 100 mintát tudnak feldolgozni.

Hétfőn délelőtt tanácskozott a koronavírussal kapcsolatos teendőket koordináló Operatív Törzs. Az ülésen elhangzottakról sajtótájékoztatót tartott Papp Károly altábornagy, közbiztonsági főigazgató és Müller Cecília megbízott országos tiszti főorvos.

Müller Cecília kijelentette: a járványügyi helyzet jelentősen megváltozott a hétvégén, miután Olaszországban halálesetek és járványos megbetegedések történtek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője beszélt arról is, hogy a hivatal a nap folyamán változtatni fog a betegséggel kapcsolatos eljárásrendjén és esetdefinícióján.

A járványügyi gócból érkezőkre fókuszálnak, szeretnék ugyanis fenntartani, hogy Magyarországon egyelőre még nincs koronavírusos megbetegedés. – Még a megelőzés szakaszában vagyunk – mondta Müller Cecília. Közölte, hogy testhőmérséklet mérést vezetnek be a debreceni repülőtéren is, minden Olaszországból érkező járat utasait ellenőrizni fogják.

Kérdésre Müller Cecília kifejtette, hogy a schengeni határokat nem zárják le, ezt más országok sem teszik. – Akinek influenzás tünetei vannak, és járványsújtotta régióban járt, az hívja orvosát, de ne menjen váróterembe – mondta.

Nincs korlátozás az Olaszországba utazások kapcsán, de a tiszti főorvos azt kéri, tájékozódjon mindenki a fejleményekről. – Járványos helyre nem javasolom az utazást, bár ez a két lezárt térségbe fizikailag sem lehetséges – közölte a megbízott tiszti főorvos.

Koronavírus: újabb 150 ember halt meg Kínában | Magyar Hang

A hétvégén Venetóban és Lombardiában vontak zár alá településeket, az intézkedés körülbelül 40 ezer embert érint. Szórványos esetek előfordulnak más tartományokban is, például Emilia-Romagnában és Piemontban. A járvány két gócpontjában karantént vezettek be, illetve felfüggesztették közintézmények, oktatási intézmények működését, korlátoztak egyes gazdasági tevékenységeket és rendezvényeket is elhalasztottak

A megbízott tiszti főorvos szerint Magyarországon a megfigyelés és megelőzés egyik módja a karantén elrendelése. Elkülönítik azokat, akik szoros kapcsolatban kerültek fertőzöttekkel, vagy olyan térségben jártak, ami gócpont. A karantént a betegség lappangási idejére rendelhetik el, ami 14 nap. A Dél-pesti Centrumkórház a kijelölt intézmény. Jelenleg 18 személy van karanténban. 11 diák, két buszvezető és két kísérőt is, akik kevesebb mint 10 kilométerre voltak az azóta meg lezárt egyik olasz régiótól.

– Jelenleg csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában történik az új koronavírus kimutatása, ahol napi körülbelül 100 mintát tudnak feldolgozni – közölte érdeklődésünkre az NNK korábban. A hivatal hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez a szám szükség esetén növelhető.

Kérdéseinket még akkor küldtük el, amikor elsősorban Kínában volt „csak” súlyos járványhelyzet. Vélhetően állami intézmények, vállalatok munkatársai járványos területek közelébe is juthatnak, erre irányuló kérdésünkre a hivatal múlt héten közölte: „a különböző állami intézményeknél az NNK nem javasolt intézkedéseket bevezetni a koronavírus kapcsán”.

Az NNK arról is tájékoztatott, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer felkészült a koronavírus esetleges magyarországi megjelenése esetén a megfelelő betegellátás biztosítására a szükséges teendők elvégzésére.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy az új koronavírus Kínában történt megjelenése miatt nem tűnt el a többi kórokozó, fertőző betegség Magyarországról vagy a világ más pontjáról. – Valamennyi járványügyi és laboratóriumi szakember végzi a szokásos munkáját, és szükség szerint emellett foglalkozik az új koronavírus miatt felmerült feladatokkal – derült ki az NNK napokban küldött tájékoztatójából.

– Az új koronavírus okozta megbetegedés a jelenlegi adtok alapján nem veszélyesebb, mint az influenza, illetve egyéb légúti megbetegedéseket okozó fertőzések. Ami veszélyes a mesterségesen generált pánik – írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ.