A Pedagógusok Szakszervezete sem elégedett Kásler bejelentésével

A Pedagógusok Szakszervezete sem elégedett Kásler bejelentésével

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere sajtótájékoztatót tart Tovább erõsödhetnek a magyar családok 2019-ben címmel az Emberi Erõforrások Minisztériuma sajtótermében 2018. július 17-én (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tíz százalékos, pótlékkal történő béremelés a Pedagógusok Szakszervezete szerint kevés. Közölték, a nemzetgazdasági átlagot sem éri el a tanárok keresete.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy Kásler Miklós bejelentése szerint csak júliustól és csupán 10 százalékkal emelkedjen a pedagógusok bére, amelyet „ágazati szakmai pótléknak” nevezett a miniszter – olvasható a PSZ közleményében. A PSZ sajnálja, hogy az oktatási kormányzat a szakszervezettel csaknem másfél évig zajló tárgyalás után mindössze ennyit értett meg a pedagógustársadalom problémáiból.

A szakszervezet hangsúlyozza, béremelést követelnek és nem pótlékot, amelyet a kormány bármikor visszavonhat. Hozzáteszik, mindez még a bérfelzárkóztatáshoz is kevés, mivel a nemzetgazdasági átlagot sem éri el a pedagógusok keresete.

Véleményük szerint a megígért 10 százalékos ágazati szakmai pótlék azért is elfogadhatatlan, mert nem tudja az oktatásban tartani a pályakezdőket. Az igazgatóknak megígért vezetői pótlék (amellyel bruttó 821 ezer forintra is nőhet a fizetésük) pedig a PSZ álláspontja szerint kiválóan alkalmas a pedagógustársadalom további megosztására. Egyébként ez az „álomfizetés” a pedagógustársadalom 0,1 százalékát érinti, és a pótlékkal csak ők érnék el az egyetemi diplomások átlagkeresetét.

Értelmezhetetlen az is, miszerint az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint, a PSZ kalkulációi szerint a valóságban a miniszter által bejelentett 170 ezer fő helyett csak körülbelül 120 ezer pedagógus kaphat pótlékot.

A PDSZ szerint szépségtapasz a tanári fizetések emelésére vonatkozó bejelentés | Magyar Hang

Csak szépségtapasznak és kommunikációs trükknek jó a júliustól bejelentett tíz százalékos pedagógus béremelés - erről beszélt lapunknak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Szűcs Tamás szerint ráadásul, figyelembe véve az idei évre prognosztizált négy-öt százalékos inflációt, nulla százalékos növekedés is kijöhet ebben az évben.

Mindezek miatt a PSZ még indokoltabbnak tartja a Pedagógusok Sztrájkbizottságának létrehozását és emlékezteti a kormányt: még mindig nem jelölte ki a hivatalos tárgyalópartnert, holott a határidő lejárt.

Mint ismert, Kásler Miklós hétfőn jelentette be, hogy technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg a pedagógusok béremelése. Így arra minden pedagógusi munkakörben dolgozó jogosult, csaknem 170 ezer ember. Az emberi erőforrások minisztere az MTI szerint elmondta, az intézményvezetők és helyetteseik júliustól a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékban részesülnek. Az ezernél nagyobb tanulólétszámú iskolát irányító, 35 éve a pályán lévő mesterpedagógus igazgató illetménye a bruttó 182 700 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 629 300 forintról összesen bruttó 812 000 forintra növekedik.

A négyszáznál nagyobb tanulólétszámú iskolát vezető, 33 éve tanító, I. besorolású, egyetemi végzettségű igazgató keresete a bruttó 142 100 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 477 050 forintról összesen bruttó 619 150 forintra nő, az ilyen vezetők száma 6 ezer – ismertette a miniszter az MTI cikke szerint.

– Csak szépségtapasznak és kommunikációs trükknek jó a júliustól bejelentett tíz százalékos pedagógus béremelés – mondta el lapunknak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Szűcs Tamás, aki szerint most az történik, hogy pótlék formájában jön az emelés, ami az életpályamodell kudarcának újabb közvetett elismerése. A pótlékokkal történő emeléssel az is gond, fűzte hozzá, hogy könnyebb visszavonni, mint az illetménybe épült összeget. – A valódi megoldás az lenne, hogy az eredetileg már 2014-ben a minimálbérhez kötött illetményeket azóta is ahhoz kötnék, ám a 2014-es választási év után a kormány megszegte ezen ígéretét, minek következtében a pedagógusbérek végképp elvesztették vonzerejüket – fogalmazott Szűcs Tamás.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.