A kórházi beszállítók nem fogadták el a kormány feltételét

A kórházi beszállítók nem fogadták el a kormány feltételét

A Jahn Ferenc Kórház üresen álló kórterme. Képünk illusztráció! (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem volt olyan cég, amely lemondott volna a követelése húsz százalékáról – mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. A lap annak kapcsán kérdezte, hogy olyan javaslattal állt elő a kormány a kórházi adósságok rendezésére, hogy ha a hitelező lemond a tőkekövetelése 20 százalékáról, akkor a maradék 80-at megkapja.

Rásky olyan cégről viszont tud, „amely engedett a kormányzati nyomásnak, igaz, a feltételezhető kár, a negatív diszkrimináció elkerülése érdekében, nem pedig a várható haszonért”.

Mintegy ezer kórházi beszállító nem kapta meg kifizetetlen számláinak ellenértékét az Orvostechnikai Szövetség becslései szerint, azaz hozzávetőleg ennyien hitelezték a múlt év végén a magyar egészségügyet – mondta Rásky László. A szövetség becslése szerint az áprilisban induló új elszámolási évet is 25-30 milliárd forint adóssággal kezdhetik meg az egészségügyi intézmények.

Rásky elmondta, a kormány a 100 millió forint alatti lejárt követeléssel rendelkező cégek kifizetésére csaknem 19 milliárd forintot különített el, a 100 millió feletti tartozások pedig összességében 49 milliárd forintra rúgnak.

A szövetség nem reprezentatív felmérése szerint a kifizetések elég nagy szórást mutatnak: van, aki csaknem a teljes követelését megkapta, viszont több olyan cégről is tudnak, amely az 50 százalékához sem jutott hozzá.