Öt magyar van karanténban Tenerifén

Öt magyar van karanténban Tenerifén

Védőmaszkot viselő ukrán határőrök mérik egy belépő gépkocsivezető testhőmérsékletét a Csaphoz közeli Tisza közúti határátkelőn, az ukrán-magyar határon 2020. február 25-én (Fotó: MTI/Nemes János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt magyar tartózkodik a lezárt tenerifei szállodában, a tiszteletbeli konzul kapcsolatban van két családdal, és még egy külügyi munkatárs utazott oda az ő segítésükre – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedd este Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Egyelőre még nem kaptak információt arról, hogy mit terveznek a szállodakomplexumban lévő 1000 emberrel a spanyolok, és nincs információjuk arról, hogy az ott lévő magyarok rosszul lennének.

Senki sem tud arra válaszolni, hogy Magyarország megúszhatja-e, egy biztos, hogy a kormány igyekszik minden megtenni, de senki nem tudja megmondani, mit hoz a holnap – mondta Menczer Tamás. Jelenleg 11 európai ország érintett, az olasz érintett tartományok száma is nő, hétfőn még csak 5 tartomány volt, ez mára 9-re nőtt.

Menczer hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak minden döntés meghozatalánál a magyar emberek biztonságának megőrzése az első, ezért arra kéri az emberek, hogy ne terjesszenek olyan álhíreket, hogy gazdasági érdekből nem zárják le a határokat.

Koronavírus: tovább csökkent az új fertőzöttek száma Kínában | Magyar Hang

Olaszországgal szemben egyik szomszédos sem vezetett be szárazföldi határzárat, korlátozást, a WHO sem javasol ilyen intézkedést. Menczer szerint, ha úgy alakul, akkor a határzár is játszhat, de még egy ország sem tart itt. Arra a kérdésre, hogy több akkreditált vizsgálat hely kell, a tiszti főorvos asszony válaszát ismertette, aki szerint akkor tud a rendszer jól működni, ha centralizált. A kormány minden szükséges feltételt biztosít, de jelzi, hogy nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg jelenleg – közölte az államtitkár.

Nem tapasztalható pánik Tenerife déli részén, ahol turisták százait helyezték kedden karanténba egy szállodában az új koronavírus miatt – nyilatkozta az MTI-nek egy névtelenséget kérő, az érintett szállodától néhány kilométerre élő fiatal magyar nő.

Tájékoztatása szerint a közösségi oldalak Tenerifével foglalkozó csoportjaiban ugyanakkor több külföldi – főként brit – turista is jelezte, hogy a karantén miatt lemondja nyaralását. Magyarok is érdeklődtek ugyanerről, de ők – a bejegyezések szerint – az utazás mellett döntöttek – közölte.

Egy titkolózó szekta 200 000 tagját tesztelik koronavírusra Dél-Koreában | Magyar Hang

Menczer Tamás kedden Budapesten jelentette be, hogy vannak magyarok a koronavírus miatt karantén alá vont szállodakomplexumban Tenerifén.

Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs – közölte a Belügyminisztérium szerdán az MTI-vel. A kormány döntésének megfelelően az operatív törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-fertőzésre vonatkozó, ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat. Magyarországon a vírus jelenlétét nem mutatták ki – hangsúlyozták. Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavirus [at] bm [dot] gov [dot] hu. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld. A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogják fogadni a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai – tették hozzá.