Kormányinfó: két hétig maradjon otthon, ha Észak-Olaszországban járt

Kormányinfó: két hétig maradjon otthon, ha Észak-Olaszországban járt

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón 2020. február 27-én (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még idén mobil börtönöket épít a kormány. Koronavírusos beteg jelenleg nincs Magyarországon, szájmaszk pedig lesz elég – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

– Aki fertőzött területen járt, két hétig maradjon otthon – kéri a kormány
– Gulyás Gergely tájékoztatása szerint van 1,2 millió szájmaszk, napi 25 ezer készül a büntetés-végrehajtási intézetekben
– A Belügyminisztérium 30 milliárd forintot kap a kormánytól, hogy ideiglenes, mobilbörtönök jöjjenek létre
– Bán Teodóra és a Szabad Tér Színház ügyében „nekünk az a megoldás elfogadható, ami Bán Teodórának elfogadható” – mondta Gulyás. Nyitott a tárgyalásra Karácsony Gergellyel.

Percről percre tudósításunk:

13:13: Gulyás Gergely sms-ben küldött kiegészítést a Radetzky-laktanyával kapcsolatos kérdésünkre: „A kormány minden nemzeti, kulturális és örökségvédelmi szempontból kiemelt helyszín tekintetében kellő gondossággal és körültekintéssel jár el. A Radetzky-laktanya tekintetében még meglévő építészeti értékek fenntartása továbbra is érvényesíthető a tervezés, a hatósági eljárás és a világörökségi eljárások során. Az épület a világörökségi terület határán, műemléki jelentőségű területen fekszik, amely szigorú jogszabályi feltételeket biztosít az épület homlokzatának védelmére. Az épület szerkezetében történő átalakítások engedélykötelesek. Az építési engedélyeztetés során településképi véleményt kell beszerezni, amelynek kialakításához a Kerületi Tervtanács jóváhagyása szükséges. A Tervtanács tagjai olyan neves építészek és műemléki szakértők, akik véleményük kialakítása során figyelembe veszik az örökségvédelmi szempontoknak való megfelelést. Az épület homlokzati látványának megőrzése mellett, a műemléki védelem megszüntetésére vonatkozó intézkedés lehetőséget biztosít a felújítás és hasznosítás ösztönzésére, felszámolódhat a közel tíz éve tartó állagromlást eredményező állapot.”

12:51: Hány mobil börtön fog felépülni és mikorra? Ezek a kérdések a Belügyminisztériumhoz tartoznak – válaszolta.

12:32: A 2019 márciusában kezdődött és 2021. június 19-ig tartó, 30 éve szabadon emlékév és emlékbizottság működése kapcsán a Magyar Hang azt kérdezte, hogy Gulyás Gergely meg tudja-e erősíteni azt az információnkat, hogy a bizottság az elmúlt évben kétszer ülésezett. A miniszter, mint a bizottság alelnöke megerősített ezt. 2019-ben 2,9, 2020-ban 3 milliárd forint áll rendelkezésre erre – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a következő egy évben is számtalan program lesz.

Az Orbán Viktor által Soros Györggyel kapcsolatban az évértékelőn elmondottakkal kapcsolatban azt mondta, hogy pozitívnak tartja, hogy Soros György a rendszerváltás időszakában támogatta az ellenzéket. Sőt, még 1990 után is tett jót, hiszen Orbán Viktort 1992-ben is támogatta – mondta.

A Szeviép-kártalanítás kapcsán hogyan tudja kommentálni, hogy olyan cégek is kártérítést is kaptak, amelyek jól működtek? Gulyás azt mondta, ha indokolt, meg kell vizsgálni a kifizetések indokoltságát.

Mi lesz a Radetzky-laktanyával? Mi indokolta az általa vezetett minisztérium részéről a műemléki védettsége visszasorolását csak a főhomlokzat megtartására? Mi épül a helyén? Egy alkalommal egész biztosan visszadobtak terveket. Irodaház, szálloda és sok minden más lenne az épületben, szerinte ez jót tenne a fővárosnak.

A Válasz Online által feltárt vérplazma-ügyben úgy válaszolt kérdésünkre, hogy mindent megtettek, hogy ezt a jó üzletet sikerüljön visszaszerezni az olasz cégtől. A vérellátó vezetői a lehető legtisztességesebben jártak el az ügyben. Szerinte az ügy egésze olyan, amit a kormány jó szívvel vállalhat, akkor is, ha nem lesz sikeres a per. Arra, hogy miért nem válaszolt senki hivatalosan, nem válaszolt Gulyás,

Mi indokolta az Edda több tízmilliós amerikai turnétámogatását? Ez a minisztérium döntése, az ország egyik legsikeresebb zenekara, benne semmilyen vészcsengő nem szólal meg ennek a támogatásnak kapcsán. Helytelennek tartja, ha 2016-ban a román jelölt mellett kampányoltak a magyarral szemben Marosvásárhelyen, de emiatt nem írnák ki őket a magyar zenetörténetből. És attól, hogy vállalhatatlan helyen is fellép, nem keverendő össze a szezon a fazonnal. Szerinte az, hogy hogy egy magyar párt, mint a Momentum román pártot támogat, nem ugyanaz, mint hogy egy zenekar fellép. Nem tudja, hogy ezt a támogatáspolitika részévé kellene-e tenni.

12:28: Lesz-e olyan nemzeti konzultáció, amelyben az állampolgárok is kérdezhetnek? Mindenkinek lehetősége van kérdezni a mai világban – mondta Gulyás. Ha valaki úgy küldi vissza, hogy hozzátesz egy papírlapot, azt is köszönettel vesszük.

12:24: Nem törölte valamennyi olaszországi járatát a Wizz Air, hanem csak a csökkenő kereslet miatt ritkították azokat – közölte Gulyás Gergely a cég ebben a pillanatban hozzá érkezett tájékoztatása alapján.

12:20: Tervezi-e Magyarország a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését, mint a régió több országában? Azt tudjuk tenni, amit a költségvetés enged – mondta Gulyás. Hozzátette: drága volt a Gyurcsány-kormány ennek az országnak.

12:17: Egy és ugyanaz a szélsőbaloldal és a Demokratikus Koalíció – válaszolta Gulyás a DK európai minimálbérre vonatkozó ígérete kapcsán. Emlékeztetett arra, hogy a baloldal idején 20 ezer forinttal nőtt a minimálbér, 2010 óta pedig körülbelül 80 ezerrel.

12:14: Várható-e bejelentés a repülőtéri vasút ügyében? A jövőre induló uniós fejlesztési ciklus esetében ezek a tervek az első helyen szerepelnek – mondta Gulyás.

12:12: Arról még csak találgatások vannak, hogy a világgazdaság egészére milyen hatással lehet a járvány. Azt sem lehet tudni, hogy a kínai gazdaságra és a magyar autóiparra milyen hatása lehet. Gulyás hangsúlyozta, hogy Európa még nem fertőződött meg, nem beszélhetünk arról, hogy az európai gazdaság alapjait fenyegetné a vírus. A magyar autógyárakra egyelőre semmilyen hatás nincs.

12:09: Ha karantént kellene elrendelni, a Szent László Kórházba kell menni, de Gulyás magánvéleménye szerint bizonyos enyhébb esetekben akár magánlakás is lehetne a karantén helyszíne.

12:05: A Pestisrácok.hu a Google-lel folytatott vitája kapcsán azt kérdezte, hogy nem szeretne-e egy új iwiw-et a kormány, vagyis magyar kézben lévő közösségi hálót? A válasz szerint támogatnák a közös uniós szabályozását a területnek.

12:03: Az illegális hulladéklerakók felszámolása kapcsán van-e képe a kormánynak, hogy mekkora problémával állnak szemben? Azt szeretnék, hogy két év alatt elmondhassák majd júniustól kezdve, hogy hazánkban nincs illegális lerakó. Vélhetően egy hulladékhatóságra lesz szükség, hogy ezt a munkát koordinálja – mondta Gulyás.

11:59: Mi lesz, ha leáll a turizmus? Biztosan kiesést fog jelenteni, ha olyan mértékű lesz, tárgyalni fognak az ágazat képviselőivel. Abban kell segíteni a kormánynak, hogy ne menjenek csődbe a cégek, de nincs kártérítési kötelezettség. De ezek a kérdések ma még idő előttiek. „Abban vagyunk érdekeltek, hogy mindenki úgy élje túl ezt a válságot, hogy utána prosperálni tudjon” – fogalmazott.

11:51: A háziorvosok képviselői szóljanak az operatív törzsnek, hogy mire van szükségük. Azzal kapcsolatos kérésükről, hogy a fertőzött területen járt munkavállalók maradjanak otthon, közös felelősségvállalást vár a cégektől a közös cél érdekében. Ha valahol gond ez, a munkavállaló forduljon orvoshoz, Gulyás Gergely biztos benne, hogy a háziorvos kiírja majd.

Ha valakinél pozitív minta lenne, akkor azokat karanténba zárnák, akikkel találkozott – mondta Gulyás Gergely.

11:49: Lesz ma ülése a fővárosi közfejlesztések tanácsának, arról tárgyalunk, amiről bárki akar. Amit a főpolgármester felvet, arról beszülünk – mondta. Szerinte van olyan mezsgye Bán Teodóra ügyében, ami kevésbé méltánytalan.

11:47: A biodóm kapcsán azt mondta, hogy azért nehéz a helyzet, mert a Fővárosi Állatkert volt a megrendelő.

11:45: A kormány felkészült-e a koronavírus miatt esetleges áruhiányra? Ma ezekre a reakciókra, amit látunk, semmi szükség nincsen – mondta Gulyás. Az operatív törzs pénzt és felhatalmazást is kapott, ha intézkednie kellene.

11:42: A taotörvény módosítása kapcsán azt mondta: a szövetségekkel egyeztettek, ők kérték, a klubok tudhattak róla, hogy előbb kell beadni a terveket. A cégeknek és a gazdaságnak is jó, hogy nincs már decemberi feltöltési kötelezettség, csak májusi, emiatt kellett változtatni, de a kormány azt akarja, hogy ne legyen ebből gond.

11:40: A Városliget esetében a változtatási tilalom a már érvényben lévő építési engedélyeken nem változtat. Önkéntes döntést hozott a kormány, de várják, hogy a főváros jobb belátásra tér. Azt, hogy lehet-e most parkosítani, még vizsgálják.

11:39: Az újabb Bán Teodórára vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy ennél még az is őszintébb lett volna, ha Karácsony Gergely felszámolja a a szakmai testületet.

11:34: Nem tartják-e problematikusnak, hogy Kásler Miklós miniszter olyan alapadatokat sem tud, hogy hány középiskola van – kérdezte az RTL Klub. Erre nem válaszolt, csak hogy az újságíró számai alapján is csak négy százalékos a tiltakozás, ami szerinte nem elsöprő.

Miért pótlékot kapnak a pedagógusok és nem béremelést, ami bármikor elvehető? Erre úgy válaszolt, hogy Gyurcsányék is elvették a 13. havi bért, hiába volt törvényben. A lényeg az emelés, nem a formája.

11:31: Akiket arra kérnek, hogy maradjon otthon, mert fertőzött területen jártak, esetükben a munkából való kiesést valami módon kompenzálni kell. Erről még dönteni kell. Ha vannak tüneteik, természetesen forduljanak orvoshoz és megvizsgálják a mintájukat.

Szerinte egy tájékoztató kampányt most nem lehetne indítani, mert óráról órára változik a helyzet.

11:28: A veszprémi kórházból három beteget védőruhában szállítottak el, mindketten külföldről érkeztek haza – mondta az RTL Klub kérdésére. Pécsről vizsgálnak egy mintát, aki a velencei karneválról ért haza, az ő mintáját még vizsgálják, de nem valószínű, hogy pozitív lesz.

11:27: Az azzal kapcsolatos kérdést, hogy megfelelők-e a maszkok a védekezéshez, mivel a tegnap kiadott eljárásrend komolyabb szájmaszkokat tartalmazott, mint amiket gyártanak, az operatív törzshöz irányította.

11:24: A kórházi beszállítókkal kapcsolatos kérdésre és a 20 százalékos engedményadásra és esetleges zsarolásra vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy mivel a Pénzügyminisztérium tárgyal, nem tud erre válaszolni a tárgyalások végéig, de úgy tudja, az ezzel kapcsolatban elhangzottak közül több nem fedi azt, mint ami a kormány elé került.

11:21: 10 év múlva lesz még EU – érkezett a kérdés Kövér László nemleges jóslatára vonatkozóan? Nem kötöttem erről fogadásokat, de valamilyen európai együttműködés lesz, de hogy jelenlegi formájában lesz-e EU, nem ördögtől való kérdés – válaszolta Gulyás.

11:17: Mi lesz a színházak finanszírozásával, folytatják-e a tárgyalásokat a Szabad Tér Színházról született fővárosi döntésről? „Nekünk az a megoldás elfogadható, ami Bán Teodórának elfogadható” – fogalmazott. Újra hivatkozott a szakmai testület egyhangú véleményére. „Némi jóindulattal azt feltételezem, hogy zsarolás áldozata a főpolgármester” – mondta Gulyás. Hozzátette: a részletes kapitulációt is lehet értékelni, de szeretne vele beszélni. A most létrejött megoldás nyilvánvalóan egy kapkodás szülte rossz javaslat.

11:15: A következő időszakban több sportesemény lenne Budapesten. Ezek elmaradásáról, megtartásáról ma bármit mondani felelőtlenség lenne. Az biztos, a következő hetekben, hónapokban a fertőzött területekről semmilyen delegáció nem fog érkezni, és oda sem fog menni.

11:13: Azzal kapcsolatban, hogy a háziorvosok számára nem gondoltak-e arra, hogy biztosítsák a maszkokat, azt mondta, hogy ha szükségük van rá, kérjék az operatív törzstől. Szerinte overál nem kell a háziorvosoknak, azt csak a fertőzött területeken használják.

11:11: Az elmúlt napok fejleményei alapján úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezetője a fővárosban – mondta Gulyás.

11:10: Kína területén konzuli védelemre jelentkezett 174 magyar állampolgár, Olaszországban ez szinte felmérhetetlen, hiszen ott sokan élnek és dolgoznak, de az operatív törzs tudja a konzuli védelmet kértek számát.

11:07: Az egri uszoda ideiglenes bezárása kapcsán, kérdésre válaszolva, Gulyás Gergely azt mondta, hogy jelenleg politikai vitáknak nem szabad teret engedni, a településektől azt várja, hogy lépéseik előtt az operatív törzzsel egyeztessenek.

A 3-as metró légkondicionálása kapcsán azt mondta: az volt a választási ígéret, így azt várják, hogy júniusban a metrók légkondicionáltak lesznek. Szerinte ha ez volt a kiemelt választási ígéret, így a minimum, hogy ezt betartják. Ez a főpolgármester felelőssége.

11:05: A kormány meghallgatta a MOB elnökét, abból indulnak ki, hogy lesz olimpia. 13 érmet ígért a MOB-elnök. A kabinet az eddigi forrásokon túlmenően további 462 millió forintot biztosít soron kívül a Magyar Olimpiai Bizottságnak a tokiói nyári olimpiára való felkészülésre.

11:03: A Belügyminisztérium 30 milliárd forintot kap a kormánytól, hogy ideiglenes, mobilbörtönök jöjjenek létre. Részben ezzel lehet megoldani, hogy ne legyenek telítettek a börtönök. Ebből a pénzből azt vállalták, hogy a 100 százalék fölötti telítettséget tudják csökkenteni még idén 100 százalék alá.

11:01: Általában súlyos következménye csak beteg, legyengült szervezet esetében van – mondta Gulyás.

11:00: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kabinet nevében azt kérte, hogy aki az elmúlt hetekben fertőzött területeken járt, maradjon otthon a vírus terjedésének megelőzése érdekében. Aki Észak-Olaszországban járt, két hétig maradjon otthon.

10:56: 1 millió 200 ezer szájmaszk ma is rendelkezésre áll, hiány nincsen, napi 25 ezer készül a bv-intézetekben. A gyógyszertárakban lehet pillanatnyi készlethiány, de minden adott a készletek feltöltésére, az operatív törzs gondoskodik arról, hogy a lehető leggyorsabban eljuttathassák a maszkokat a gyógyszertárakba – mondta Gulyás Gergely.

10:52: Pillanatnyilag Magyarországon továbbra sincs koronavírusos megbetegedés, éjszaka is érkezett 7 darab minta, de mindegyik negatív, amit eddig vizsgáltak – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Jelenleg 18 fő van karanténban a Szent László Kórházban. Ők jól vannak, panaszmentesek.