HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Koronavírus: ...

Koronavírus: A boltokban kitört az apokalipszis

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hiába mondogatja az Országos Kereskedelmi Szövetség, hogy indokolatlan a lakossági felhalmozás a koronavírus miatt, a pánikszerű vásárlás már beindult. Környékünkön a solymári Auchan tegnap elveszett, számos részlegen üresen tátongó polcok fogadták a vásárlókat. Miután tegnap még arról szóltak a hírek, hogy a vásárlói roham inkább a nagy hipermarketeket érinti, ezért úgy gondoltuk, hogy ma a környékbeli diszkontokban nézünk körül. 

A helyzet több mint kétségbeejtő, pedig áru tulajdonképpen van. Leginkább a tartós élelmiszerek vannak veszélyben, ezekből az emberek tucatjával vásárolnak. Ilyen sorsra jut a tartós tej, liszt, cukor, só, olaj és a száraztészták. A Lidlben egy vásárló 60 kilogramm lisztet vitt el, aminek semmi értelmét nem látják a bolti eladók. „Ha nem jön el a világvége, akkor rárohad az összes liszt, és csak a bogarak kelnek ki belőle” – jegyzi meg egyikük, hozzátéve, hogy ez a vásárló igazán hagyhatott volna a többieknek. Mint megtudjuk, az őrület már három napja tart, és a hangulat annyira felfokozott, hogy reggel az egyik eladó lábán keresztültolta a bevásárlókocsiját valamelyik vehemens vásárló. A bolt közönsége két részre oszlik: a kisebbik fele hangosan álmélkodik, hogy miért bolondult meg mindenki, a többség viszont némán és elszántan pakolja a túlélő készletet. Az élelmiszerek közül a tartós tejből már alig van, lisztet, cukrot és sót is alig találunk. A rizs valamiért elképesztően népszerű lehet, mert az Aldiban és a Lidl-ben is leginkább az egészséges, de kevésbé kedvelt barna rizsből van dobozos, előfőzött fajta, a többi eltűnt. Tésztából sincs már akkora választék, orsós tésztát egyáltalán nem találunk. Viszik az emberek a WC-papírt, a kéztörlőt, és a különböző tisztálkodás eszközöket is. Valószínűleg konzerveket is vittek, mert mire odaértünk, már csak üres polcok fogadtak minket. Egy pozitívum van, sokat nem kell sorba állni a kasszánál egyik helyen sem. 

Miután egyik ismerősünk közölte, hogy tegnap estére az Auchant már feltöltötték, és egyáltalán nem olyan vészes a helyzet, mégiscsak elmentünk a nagy hipermarketbe. Meg kell, hogy dicsérjük az Auchan üzletpolitikáját: üres polcokat alig láttunk, viszont a liszt, cukor, étolaj szentháromsága ki van pakolva középre, a legláthatóbb helyre, van belőle bőven. Vegyék, vigyék. Tényleg szinte minden van, bár a rizsválaszték itt is erősen megcsappant: tanácstalanul álldogáló családapa telefonál a feleségének és sorolja, hogy miket lát, és végül kiegyeznek valamit előfőzött rizsben, mert már csak dobozosakat lehet kapni. Egy nagymama külsejű hölgy 12 kiló lisztet pakol be, és hangosan magyarázza a körülötte állóknak, hogy nagy a család, hat unokája van, ő főz rájuk, kell neki ennyi liszt. A konzerves polcok elég üresen tátonganak, pedig tapasztalatból tudjuk, hogy némelyik konzerv bűnrossz. 

A kutya- és macskakaja részlegen viszont teljes a béke, minden van, ha minket utol is ér a végzet, a háziállataink nem fognak éhen pusztulni. Lépten-nyomon megüti az ember fülét a koronavírus szó, szemlátomást az elmúlt napokban elérte az ingerküszöböt a betegség híre, pedig Magyarországon még nem tudni fertőzöttről. S persze nem marad el az összeesküvés-elmélet sem: egyesek azt tárgyalják, hogy a boltoknak milyen jól jött ez a roham, számukra olyan ez, mint egy második karácsony. Hát kinek az érdeke a pánik? Valószínűleg a túlhajszolt bolti eladók tudnának ezzel vitatkozni, akik folyamatosan pakolják ki az árut, és közben még kedvesek is. A hazai üzletek egyelőre állják a rohamot, és teljes mértékben nem is lehet hibáztatni a lakosságot. Nagyanyáink idejében még természetes volt, hogy a háztartások állandóan tartottak otthon néhány kiló lisztet, zsírt, cukrot, sót, hogy baj esetén legyen mihez nyúlni, és valamennyi időt ki tudjon húzni úgy egy család, hogy nem lép ki a lakásból. Márpedig a koronavírus miatt bevezetett kínai és olaszországi karanténok épp azzal a tanulsággal szolgálnak, hogy akik ebbe a helyzetbe kerülnek, azoknak ajánlatos otthon maradni, kerülniük kell a közösségi helyeket és csak néhány naponta érdemes kimerészkedni vásárolni. Úgy tűnik, a lakosság nem annyira a vírustól, inkább annak következményeitől tart, és ezért kezdtek egyesek vésztartalékot halmozni.

Ugyanakkor kaptunk olyan jelzést is, hogy mégis van zavar a rendszerben, mert a kedden feladott házhoz szállításos rendelés nem ért célba: a Tescónak csütörtökön 18-20 között kellett volna kiszállítania az árut, ehelyett 17 előtt érkezett egy üzenet a vásárlónak, hogy technikai okokból törölték a rendelését. Ezenkívül semmilyen információt nem kaptak, és nem ajánlották fel nekik, hogy esetleg máskor hozzák az árut. A rendelés egyébként nem volt felvásárlás jellegű, többek között finom- és rétesliszt, tej, cukor, üdítő volt benne, de semmiből sem kértek extra mennyiséget.

Elkezdték felvásárolni a magyarok a tartós élelmiszereket | Magyar Hang

Negyvenöt perces sor a kasszánál, bizonyos árucikkeknél kiürült polcok (például egyes tésztaféléknél és a konzerveknél), zsúfolásig tömött bevásárlókocsikat tologató vevők – az egyik budapesti diszkont áruházban jártunk szerda kora este. Pánik még nincs, de egyre többen gondolják azt, hogy egy nagybevásárlás után kicsit nyugodtabban várják a koronavírusos híreket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,751lájkolóTetszik
3,507követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Orbán ellen az erény a legveszélyesebb fegyver” – Magyar Hang-ajánló

Hármas interjú Jeszenszky Gézával, Ungváry Krisztiánnal és Reichert Jánossal. Beszélgetés Fabricius Gáborral és Pardavi Mártával. Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Most már semmi sem állíthatja meg Netanjahut?

Úgy tűnik, semmi, illetve senki sem tarthatja vissza az izraeli miniszterelnököt, hogy Ciszjordánia bizonyos területeit az országhoz csatolja.

Trianon