Koronavírus: A boltokban kitört az apokalipszis

Koronavírus: A boltokban kitört az apokalipszis

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába mondogatja az Országos Kereskedelmi Szövetség, hogy indokolatlan a lakossági felhalmozás a koronavírus miatt, a pánikszerű vásárlás már beindult. Környékünkön a solymári Auchan tegnap elveszett, számos részlegen üresen tátongó polcok fogadták a vásárlókat. Miután tegnap még arról szóltak a hírek, hogy a vásárlói roham inkább a nagy hipermarketeket érinti, ezért úgy gondoltuk, hogy ma a környékbeli diszkontokban nézünk körül. 

A helyzet több mint kétségbeejtő, pedig áru tulajdonképpen van. Leginkább a tartós élelmiszerek vannak veszélyben, ezekből az emberek tucatjával vásárolnak. Ilyen sorsra jut a tartós tej, liszt, cukor, só, olaj és a száraztészták. A Lidlben egy vásárló 60 kilogramm lisztet vitt el, aminek semmi értelmét nem látják a bolti eladók. „Ha nem jön el a világvége, akkor rárohad az összes liszt, és csak a bogarak kelnek ki belőle” – jegyzi meg egyikük, hozzátéve, hogy ez a vásárló igazán hagyhatott volna a többieknek. Mint megtudjuk, az őrület már három napja tart, és a hangulat annyira felfokozott, hogy reggel az egyik eladó lábán keresztültolta a bevásárlókocsiját valamelyik vehemens vásárló. A bolt közönsége két részre oszlik: a kisebbik fele hangosan álmélkodik, hogy miért bolondult meg mindenki, a többség viszont némán és elszántan pakolja a túlélő készletet. Az élelmiszerek közül a tartós tejből már alig van, lisztet, cukrot és sót is alig találunk. A rizs valamiért elképesztően népszerű lehet, mert az Aldiban és a Lidl-ben is leginkább az egészséges, de kevésbé kedvelt barna rizsből van dobozos, előfőzött fajta, a többi eltűnt. Tésztából sincs már akkora választék, orsós tésztát egyáltalán nem találunk. Viszik az emberek a WC-papírt, a kéztörlőt, és a különböző tisztálkodás eszközöket is. Valószínűleg konzerveket is vittek, mert mire odaértünk, már csak üres polcok fogadtak minket. Egy pozitívum van, sokat nem kell sorba állni a kasszánál egyik helyen sem. 

Miután egyik ismerősünk közölte, hogy tegnap estére az Auchant már feltöltötték, és egyáltalán nem olyan vészes a helyzet, mégiscsak elmentünk a nagy hipermarketbe. Meg kell, hogy dicsérjük az Auchan üzletpolitikáját: üres polcokat alig láttunk, viszont a liszt, cukor, étolaj szentháromsága ki van pakolva középre, a legláthatóbb helyre, van belőle bőven. Vegyék, vigyék. Tényleg szinte minden van, bár a rizsválaszték itt is erősen megcsappant: tanácstalanul álldogáló családapa telefonál a feleségének és sorolja, hogy miket lát, és végül kiegyeznek valamit előfőzött rizsben, mert már csak dobozosakat lehet kapni. Egy nagymama külsejű hölgy 12 kiló lisztet pakol be, és hangosan magyarázza a körülötte állóknak, hogy nagy a család, hat unokája van, ő főz rájuk, kell neki ennyi liszt. A konzerves polcok elég üresen tátonganak, pedig tapasztalatból tudjuk, hogy némelyik konzerv bűnrossz. 

A kutya- és macskakaja részlegen viszont teljes a béke, minden van, ha minket utol is ér a végzet, a háziállataink nem fognak éhen pusztulni. Lépten-nyomon megüti az ember fülét a koronavírus szó, szemlátomást az elmúlt napokban elérte az ingerküszöböt a betegség híre, pedig Magyarországon még nem tudni fertőzöttről. S persze nem marad el az összeesküvés-elmélet sem: egyesek azt tárgyalják, hogy a boltoknak milyen jól jött ez a roham, számukra olyan ez, mint egy második karácsony. Hát kinek az érdeke a pánik? Valószínűleg a túlhajszolt bolti eladók tudnának ezzel vitatkozni, akik folyamatosan pakolják ki az árut, és közben még kedvesek is. A hazai üzletek egyelőre állják a rohamot, és teljes mértékben nem is lehet hibáztatni a lakosságot. Nagyanyáink idejében még természetes volt, hogy a háztartások állandóan tartottak otthon néhány kiló lisztet, zsírt, cukrot, sót, hogy baj esetén legyen mihez nyúlni, és valamennyi időt ki tudjon húzni úgy egy család, hogy nem lép ki a lakásból. Márpedig a koronavírus miatt bevezetett kínai és olaszországi karanténok épp azzal a tanulsággal szolgálnak, hogy akik ebbe a helyzetbe kerülnek, azoknak ajánlatos otthon maradni, kerülniük kell a közösségi helyeket és csak néhány naponta érdemes kimerészkedni vásárolni. Úgy tűnik, a lakosság nem annyira a vírustól, inkább annak következményeitől tart, és ezért kezdtek egyesek vésztartalékot halmozni.

Ugyanakkor kaptunk olyan jelzést is, hogy mégis van zavar a rendszerben, mert a kedden feladott házhoz szállításos rendelés nem ért célba: a Tescónak csütörtökön 18-20 között kellett volna kiszállítania az árut, ehelyett 17 előtt érkezett egy üzenet a vásárlónak, hogy technikai okokból törölték a rendelését. Ezenkívül semmilyen információt nem kaptak, és nem ajánlották fel nekik, hogy esetleg máskor hozzák az árut. A rendelés egyébként nem volt felvásárlás jellegű, többek között finom- és rétesliszt, tej, cukor, üdítő volt benne, de semmiből sem kértek extra mennyiséget.

Elkezdték felvásárolni a magyarok a tartós élelmiszereket | Magyar Hang

Negyvenöt perces sor a kasszánál, bizonyos árucikkeknél kiürült polcok (például egyes tésztaféléknél és a konzerveknél), zsúfolásig tömött bevásárlókocsikat tologató vevők - az egyik budapesti diszkont áruházban jártunk szerda kora este. Pánik még nincs, de egyre többen gondolják azt, hogy egy nagybevásárlás után kicsit nyugodtabban várják a koronavírusos híreket.