LMP: Módosítsák a gyermekek otthonápolási díjának szabályait!

LMP: Módosítsák a gyermekek otthonápolási díjának szabályait!

Ungár Péter (Fotó: Magyar Hang/Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője az otthon ápolt gyermekek után járó díj (gyod) szabályainak megváltoztatását szorgalmazza a többi között annak érdekében, hogy a díjat a gyámok vagy a nagyszülők is megkaphassák.

Ungár Péter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján az otthonápolásért járó díjjakkal kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet. Elmondta: a jelenleg már a minimálbér szintjét elérő gyod jó, ám félmegoldás. Azt ugyanis nem vehetik fel a nagyszülők, de a gyámok sem részesülhetnek az összegből. Bírálta azt is, hogy a díjat egy felülvizsgálat után ítélik meg. Szerinte számos esetben az orvosi diagnózis elegendő kellene legyen a támogatás nyújtásához, mivel az összeg olyan gyermekek után jár, akiknek az állapotában nem várható javulás – tudósít az MTI.


Közölte: az otthonápolási díjat ráadásul csupán a gyermekeket gondozók esetében növelte meg a kormány, akik például idős rokonuknak segítenek, tizedik éve 38 vagy 58 ezer forintot kapnak. Elmondta: otthonápolási díjban mintegy 60 ezer ember részesül Magyarországon, harmaduk ápolja gyermekét, így jogosult a minimálbér összegére.