Franciaország teljes területét érinti a koronavírus-járvány

Franciaország teljes területét érinti a koronavírus-járvány

Koronavírus Észak-Olaszországban (Fotó: MTI/AP/Paolo Santalucia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaországban, Németországban és a koronavírus európai gócpontjának számító Olaszországban is emelkedett az új fertőzöttek száma pénteken, jelentette az MTI.

Olivier Véran francia egészségügyi miniszter a járvány által leginkább sújtott Párizshoz közeli Oise megye Crépy-en-Valois nevű településén tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a nap folyamán 19 új esetet találtak, s így a járvány januári kezdete óta 57-re emelkedett a megbetegedések száma. A legtöbben, 18-an annak a Párizstól északra található Oise megyében élő férfinak a környezetéből valók, aki szerdán hunyt el egy párizsi kórházban. Ezen a környéken az előző naphoz képest hattal emelkedett a fertőzöttek száma.

A francia megye legtöbb iskolájában jövő héten – a kéthetes síszünet után – egyelőre nem indult újra a tanítás.

Hat beteg ismert a Svájccal határos Annecyban, két esetet pedig a dél-franciaországi Montpellier-ben diagnosztizáltak. A betegek közül négyen a közelmúltban tértek haza Egyiptomból. A miniszter azt is elmondta, hogy 12 úgynevezett egyedi eset is ismert az ország különböző területein. Azaz olyan betegekről van szó, akiknek a környezetét most kezdik feltérképezni a hatóságok, és megállapítani a fertőzési láncolatot, amelynek alapján várhatóan további fertőzötteket találnak.

– A járvány új szakaszba lépett Franciaországban, az ország egész területén megtalálható, s az a dolgunk, hogy megfékezzük a terjedését – mondta a tárcavezető, aki elsősorban a kézfogás elkerülését tanácsolja mindenkinek a vírus terjedésének lassítására. „Óránként mossuk kezet, a könyökhajlatba tüsszentsünk! Eldobható zsebkendőket használjunk! És mostantól azt ajánlom, hogy meghatározatlan ideig kerüljük el a kézfogást!” – sorolta az egészségügyi miniszter, aki szerint az apró gesztusok jelentik a legnagyobb védelmet.

A francia tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy szájmaszk viselése „felesleges” azoknak, akik nem betegek és akik nem álltak kapcsolatban fertőzöttekkel. Többször kiemelte, hogy az eddigi ismeretek szerint az új koronavírus elsősorban kézfogással terjed, s arra kérte a kockázatosnak tekinthető országokból hazatérő gyerekek szüleit, hogy a lappangási időnek tekintett két hétig ne vigyék a gyerekeket iskolába.

Pár hét múlva lehet koronavírus-oltás - ígérik izraeli kutatók | Magyar Hang

Ha elkészülnek, még hátra van a vakcina engedélyeztetése és a piacra lépés. Izrael illetékes minisztere már most áttörésről beszél.

Franciaországban a járvány kezdete óta ketten vesztették életüket, egy hatvan éves francia tanár szerdán, egy héttel ezelőtt pedig egy nyolcvanéves kínai turista hunyt el, 12-en meggyógyultak, 43-en vannak kórházban.

Korábban Olaszország is arról tájékoztatott, hogy huszonegyre emelkedett a halottak és nyolcszázhuszonegyre a fertőzöttek száma Olaszországban a koronavírus-járvány következtében – közölte péntek este Angelo Borrelli. A olsz polgári védelmi hatóság MTI által is idézett vezetője elmondta, hogy a fertőzöttek közül 412 személy pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztre, de tünet nélküli vagy enyhe tüneteket mutat.

A kórházban kezeltek között 64-en vannak intenzív osztályon. A halottak jelentős többsége jóval nyolcvan év fölötti, és más betegség miatt is kezelt személy volt. A polgári védelmi hatóság péntektől naponta egyszer közli a hivatalos adatokat a félelemkeltés fokozásának elkerülésére. Borrelli hozzátette, hogy a római kormány a következő órákban rendkvüli intézkedéseket jelent be a koronavírus sújtotta térségek gazdasági támogatására.

Németországban is arról érkezett jelentés, hogy tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Az MTI által is idézett hivatalos adatok péntek esti összesítése alapján országszerte 63 fertőzést tartanak számon.

A járvány terjedése Németországban kedden – február 25-én – gyorsult fel, azóta 47 esetet regisztráltak. Előtte 16 embernél mutatták ki a Covid-19 elnevezésű új vírust, tizenöt már gyógyultnak nyilvánítottak, és a vírus jelenlétét csak a kínai gócpontból, Vuhanból hazaszállított emberek körében mutatták ki, valamint Bajorországban, ahol valamennyi eset összefüggésben áll az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari cégnél történt januárban.

BBC: Iránban már 210-en is meghalhattak a koronavírus miatt | Magyar Hang

A BBC szerint sokkal súlyosabb a járvány, mint amiről az iráni hatóságok tájékoztatnak. 40 év óta először maradt el pénteki ima.

A járvány új, kedd este kezdődött szakaszában az esetek Észak-Rajna-Vesztfália tartomány egy járására, a holland határnál fekvő Heinsbergre koncentrálódnak. Ott a péntek esti állás szerint 35 fertőzést mutattak ki. A két első fertőzöttet – egy házaspárt – leszámítva mind otthon maradhattak, állapotuk jó, kórházi elhelyezésre nincs szükség. A járásban további mintegy ezer fő van otthoni karanténban, mert kapcsolatba kerülhettek fertőzöttekkel.

Németországban a vírus terjedése miatt lemondtak vagy elhalasztottak több nagyobb szabású rendezvényt. A fővárosi hatóságok péntek esti döntése alapján nem tartják meg a berlini Nemzetközi Turisztikai Börzét (ITB), a világ legnagyobb idegenforgalmi szakmai vásárát sem, amely az eredeti tervek szerint március 4-én kezdődött volna.